Nederland op vakantie: werk gaat mee

  • 2188
  •  14
  • 2 min
  • 07 jul 2016
Nederland op vakantie: werk gaat mee 4

Nederland op vakantie: werk gaat mee

  • 2188
  •  14
  • 2 min
  • 07 jul 2016

Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders neemt zijn werk mee op vakantie. Ruim een kwart (27%) stopt zijn laptop in de koffer en het overgrote deel (bijna 70%) is bereikbaar voor collega’s tijdens de vakantie. Dat blijkt uit het onderzoek Anders werken: wat vindt werkend Nederland?

Veel organisaties in Nederland zijn actief op zoek naar andere manieren van werken. Maar het blijkt in de praktijk lastig om oude werkwijzen en gewoonten los te laten. Onderzoek van geeft aan dat slechts 20% van de Nederlandse medewerkers een positieve cultuur en een stimulans van zijn werkgever ervaart om ook echt op een andere – niet traditionele – manier te werken. Het daadwerkelijk vastleggen van de spelregels voor een andere manier van werken in beleid, wordt volgens de respondenten nog minder gedaan: in slechts 11% van de organisaties. Dit terwijl medewerkers wel al prima gefaciliteerd worden met de juiste tools en technologie (41%).

Balans of scheiding

Mensen en organisaties zoeken naar de balans of scheiding tussen werk en privé. Hoewel privé en werk steeds meer door elkaar lopen, voelen kantoorwerkers zich nog niet vrij om privézaken te regelen onder werktijd. Nog altijd 27% voelt zich niet comfortabel bij het voeren van een privé-telefoongesprek tijdens werktijd. Slechts 37% voelt zich vrij om op afwijkende tijden op kantoor aan te komen of te vertrekken om zo reistijd te verkorten of files te vermijden.

Wat houdt medewerkers tegen? In maar liefst 44% van de organisaties is het werken op afwijkende tijdstippen niet toegestaan en 28% is bang de indruk te wekken de kantjes ervan af te lopen.

Werk mee, bereikbaar blijven

Tegelijkertijd is het steeds normaler dat medewerkers werken in hun eigen tijd. Dat uit zich heel duidelijk in de vakantieperiode. Zo neemt ruim de helft (56%) van de medewerkers zijn of haar werk in enige mate mee op vakantie en is bijna 70% op vakantie bereikbaar voor collega’s. Maar liefst 27% neemt zelfs de laptop mee op vakantie.

Werk en Vakantie_facebook

Cultuur en spelregels

Om het maximale uit medewerkers te halen en concurrentievoordeel te behouden, zullen organisaties snel een cultuur van andere manieren van werken moeten stimuleren. Ook om aantrekkelijk te blijven voor medewerkers. Nieuwe generaties willen op andere, moderne manieren werken, eisen dit min of meer. Ze zijn ‘always on’.

Organisaties hebben tools zoals laptop en smartphone prima voor elkaar. Maar om echt anders en effectief te kunnen (samen)werken, zal informatie optimaal ontsloten moeten worden zodat deze plaats- en tijdonafhankelijk toegankelijk is. Daar hoort een cultuur bij die andere, moderne manieren van werken ondersteunt en die de balans tussen werk en privé bewaakt. Enerzijds werken medewerkers zelf door tijdens hun vakantie, anderzijds is het niet productief als zij zich hiertoe min of meer gedwongen voelen. Organisaties kunnen dit oplossen door de spelregels van anders werken helder vast te leggen en samen met medewerkers een passende cultuur te ontwikkelen.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank