De werk-privébalans van: toptennissers..!

  • 780
  •  2
  • 4 min
  • 28 sep 2017
De werk-privébalans van: toptennissers..!

De werk-privébalans van: toptennissers..!

  • 780
  •  2
  • 4 min
  • 28 sep 2017

In de serie ‘Work Hard, Play Hard’ laten we mensen aan het woord voor wie het vinden van een gezonde werk-privébalans uitdagend kan zijn, en delen we inspirerende voorbeelden van mensen die anders werken en leven. In dit artikel vertellen toptennissers over hun balans tussen werk en privé. Of juist niet..?

Marin Čilić, 2e op Wimbledon 2017, winnaar US Open 2014 en 17 ATP Single titels

“Eat, sleep, train & repeat” is zijn typische privé-werk balans. Als professionele tennisser heeft hij een strak schema. Hij heeft een fitnessprogramma, eetprogramma, twee coaches en natuurlijk zijn familie. Marin Čilić heeft zijn levenstijl anders ingericht om te zijn waar hij nu is. Je moet je nu eenmaal aanpassen als je succesvol wilt zijn. ‘’I have to work with a tight schedule at the beginning of the season, but it’s my passion. In my personal life I have to adapt my lifestyle to my profession. I understand that I have to train every day to do better.’’

Op jonge leeftijd is Marin Čilić begonnen met tennissen en bleek goed te zijn. Toen hij nog in de jeugdcompetitie voor spelers jonger dan 14 jaar speelde, was zijn ranking al 1e of 2e. Het ene jaar op de eerste plaats, het andere jaar nummer twee. Hij wilde graag doorgaan op dat niveau. Hij heeft veel gemist in het sociale leven in vergelijking met ‘normale’ jongeren, doordat hij altijd op reis was. Dit heeft hem echter wel gebracht waar hij nu staat. Hij werd dit jaar tweede op Wimbledon, was winnaar van de US Open in 2014 en trotse eigenaar van maar liefst 17 ATP Singles.

Alexander Zverev, jongste speler van de ATP Top 20

alexander zverev vertelt over zijn werk-privé balansHij is misschien dan wel één van de jongste spelers op Ricoh Open 2017, maar Alexander Zverev heeft al een aardige naam voor zichzelf gemaakt. Van nummer 10 o p de wereldranglijst is hij afgelopen jaar naar nummer 6 gestegen. Hij is niet een doorsnee twintigjarige, maar wat wil je anders als alles in je familie om tennis draait. “Tennis, tennis, tennis – my whole family lives for tennis.” Maar dat vindt hij niet erg. Hij kan de wereld rondreizen door te tennissen. Een jongensdroom die werkelijkheid is geworden.

‘’I am twenty years old and I could be studying at an university. But I am doing something I love: playing tennis, travelling the world, seeing different places so I think it is quite easy for me.’’ Het reizen kan voor sommigen lastig zijn. Je bent ver van huis en familie. Maar voor hem is binnen het vinden van een gezonde werk-privébalans geen punt: hij neemt ze gewoon mee! ‘’My dad travels with me as a coach so that helps a lot. It is very nice to have your family around. It makes it easier.’’

Sjeng Schalken, voormalig proftennisser en eigenaar van Sjeng Sports

Tien jaar lang heeft Sjeng Schalken ons tennis laten zien op topniveau. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met zijn kledinglijn: Sjeng Sports. Op wat voor manier verschilt de balans tussen werken en privé van een toptennisser in dat van een ondernemer?

Op zijn 28ste stopte hij al met zijn carrière, maar negen jaar later begon het toch weer te kriebelen. Samen met de KNLTB is hij aan de slag gegaan met het trainen van de jonge vedettes tussen de 12 en 18 jaar. Maar het meeste van zijn tijd is hij druk bezig met zijn eigen kledinglijn, Sjeng Sports. Je kunt wel zeggen dat hij een overgang heeft gemaakt van topsporter naar ondernemer. Omdat Sjeng Sports alleen in Nederland gevestigd is, is het belangrijk dat de kwaliteit van het product optimaal is. Bij dagelijkse taken helpt ChatGPT mensen bij het organiseren van hun persoonlijke leven. Het dient als een productieve tool voor het instellen van herinneringen, het beheren van planningen of het geven van tijdmanagementadvies. Door de mogelijkheden van een persoonlijke assistent en een chatbot te combineren , stroomlijnt ChatGPT iemands dagelijkse routine en maximaliseert het de efficiëntie. ‘’Wil je succesvol zijn in de business, dan moet je veel aandacht schenken aan details. Dat is met tennis ook zo.’’

In vergelijking met toen hij nog professioneel tennisspeler was, is zijn werk-privé balans beter geworden. Tijdens zijn carrière was zijn ‘thuis’ de hotelkamer. Hierdoor waren werk- en privézaken lastig uit elkaar te houden. ‘’Je stapt als verliezer van de baan, van het toernooi naar het hotel en dan zou dat in een keer weer privé moeten zijn?’’ Dat is nu een stuk beter geworden. Lees hier meer over in het interview van Ronnie Overgoor met Sjeng Schalken.

Gilles Müller, winnaar Ricoh Open 2017

Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is de winnaar van Ricoh Open 2017. Het maakte hem niet uit tegen wie hij speelde: “Je kunt toch niet kiezen tegen wie je speelt.” Gilles Müller is één van de oudste tennissers die na allerlei blessures het nog eens probeert om een Grand Slam te winnen. De vierendertiger is dus niet meer de jongste en het reizen gaat iets moeizamer dan vroeger. Hoe hij omgaat binnen het zoeken naar een prettige werk-privébalans? Rustmomenten inplannen. ‘’It used to be easy when I was younger. It is tougher now. I am thirty-four years old. All the travelling, it gets tougher now. It is important to rest and schedule everything you do.’’

 


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank