Hoe jij jouw werkplek ook toekomstbestendig maakt

 • 706
 •  2
 • 3 min
 • 14 nov 2017
Hoe jij jouw werkplek ook toekomstbestendig maakt 4

Hoe jij jouw werkplek ook toekomstbestendig maakt

 • 706
 •  2
 • 3 min
 • 14 nov 2017

Niet alleen branche-analisten zoals Gartner hebben deze ontwikkelingen blootgelegd. Europese werknemers kunnen zelf zien hoe hun werkwijze door robotica en kunstmatige intelligentie ingrijpend gaat veranderen. En dus ook waarbij zij stil moet staan om meer toekomstbestendig te denken.

Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien verwacht in de nabije toekomst een functie te bekleden die nu nog helemaal niet bestaat. Is dat een mooi of een onthutsend vooruitzicht? Wat mij betreft het eerste – en de Europeanen denken er net zo over.

Werknemers vermoeden dat deze nieuwe technologieën hun werk op verschillende manieren gaat veranderen. Ze verwachten het volgende:

 • Directere toegang tot informatie (44%)
 • Meer mogelijkheden om vaker vanuit huis te werken (42%)
 • Minder repetitieve taken (41%)
 • Automatisering van administratieve werklast (36%)

Je ziet aan die verwachtingen dat er een nieuwe, moderne visie op werk ontstaat, één waarbij we op basis van zakelijke 3 tips om je werkplek toekomstbestendig te makeninformatie slimmere beslissingen nemen en effectiever werken. Productiviteit is in wezen een meting van hoeveel we in een bepaald tijdsbestek voor elkaar krijgen. Als we minder tijd kwijt zijn aan repetitieve, administratieve taken, krijgen we dankzij deze technologieën vanzelf meer tijd voor de taken met de meeste meerwaarde.

Dat klinkt in theorie erg aantrekkelijk – maar de praktijk is wat weerbarstiger. Hoe weten leidinggevenden zeker dat ze precies in de zakelijke technologie investeren die onze productiviteit het meest ten goede komt? Met deze drie tips weet je welke ontwikkelingen je in de gaten moet houden en welke technologie je moet hebben om beter toekomstbestendig te zijn:

1. Zorg ervoor dat je precies weet wat je medewerkers verwachten

Van alle werknemers gelooft 59% dat betere technologie de belangrijkste factor is om hun werk aangenamer te maken. Dat is meer dan een hoger salaris (58%), meer collega’s (20%) en voordelen als gratis eten op het werk (18%)!

2. Breng in kaart welke technologie je nodig hebt en investeer daarin

Dit lijkt een beetje een open deur, maar er zijn nog altijd veel werknemers die vermoeden dat hun leidinggevenden deze stap overslaan. Daarbij denkt 47% van de werknemers dat hun zakelijke technologieën geen enkel productiviteitsvoordeel bieden. Daarom is het belangrijk dat je met je medewerkers in gesprek gaat. Je wilt immers dat ze baat hebben bij je technologische investeringen.

3. Leer je huidige medewerkers om te gaan met de nieuwe technologie

56% van de medewerkers in Europa wil dat hun werkgever meer investeert in trainingen over de omgang met zakelijke technologie. Daardoor kan het verleidelijk zijn na een grote verandering nieuwe mensen met actuele expertise in dienst te nemen. Die weten de nieuwe technologieën immers meteen al optimaal te benutten. Maar als je de vorige twee Werkplek toekomstbestendigstappen goed hebt uitgevoerd, hoeft dat niet, omdat je dan precies weet wat je bedrijf nodig heeft. Je hebt dan als het goed is ook geanalyseerd in hoeverre je huidige personeel vakkundig met de nieuwe technologie kan werken.

Het is veelzeggend dat maar 27% van de medewerkers vindt dat hun bedrijf voldoende investeert in technologische trainingen om hen meer toekomstbestendig te maken. Wie weet laat zich met dat percentage ook verklaren waarom maar liefst 34% van de medewerkers aangeeft niet voldoende uit de voeten te kunnen met veelgebruikte software en hardware, zoals Microsoft Office, multifunctionele printers en computers. Wie zijn bedrijf met behulp van nieuwe zakelijke technologie optimaal wil laten profiteren van meer productiviteit en minder kosten, staat dan ook voor een zware taak.

Uiteindelijk draait het uiteraard niet alleen maar om technologie. Als je nieuwe technologie wilt gaan gebruiken en de werkwijze van je bedrijf echt wilt transformeren, komt het allemaal aan op de factor die het meest van invloed is op het rendement van je investeringen: je werknemers.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank