Zitzakken - bedrijfscultuur

Innoveren? Focus eerst op de bedrijfscultuur

Het is bij iedereen inmiddels wel bekend dat mkb’ers moeten innoveren om relevant te blijven. Maar waar begin je met het vernieuwen van je organisatie? Het antwoord: bij de bedrijfscultuur. Mensen zijn immers het grootse kapitaal van het bedrijf. Maar hoe zorg je voor die juiste bedrijfscultuur?

249
0

Medewerkers moeten het gevoel hebben dat zij in de gelegenheid zijn om ideeën aan te dragen, hun mening te uiten en voorstellen ter discussie te stellen. Dat leidt uiteindelijk tot de beste resultaten. Zo’n bedrijfscultuur helpt om de beste mensen aan te trekken en te behouden, terwijl tegelijkertijd creativiteit en innovatief denken wordt aangemoedigd. Het creëren van een open cultuur moet voor ieder bedrijf prioriteit zijn. Je trekt heus niet alleen talent aan door op iedere verdieping zitzakken en een pingpongtafel te plaatsen.

Zitzakken en een pingpongtafel zijn heus geen must

De juiste bedrijfscultuur is van groot belang om proactief te reageren op uitdagingen in de markt, zoals de digitale disruptie. Een derde van de TrainingNederlandse mkb’ers verwacht over twee jaar zelfs niet meer te bestaan als ze er niet in slagen om te innoveren als reactie op de veranderingen in de markt. De kleine veranderingen die je stap voor stap kunt zetten wanneer je de juiste bedrijfscultuur hebt gecreëerd, zullen gezamenlijk een groot effect hebben.

Verbeter de bedrijfscultuur met technologie

Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan de creatie van de gewenste bedrijfscultuur. Uit onderzoek blijkt dat bedrijfscultuur de belangrijkste drempel is bij de digitale transformatie van organisaties. Er zijn twee aspecten waar mkb-bedrijven zich op moeten focussen als het gaat om het inzetten van technologie om de bedrijfscultuur te verbeteren:

 • Verbeter werkprocessen door slimme technologie op de werkplek in te zetten, zodat de flexibiliteit en productiviteit toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan simpele oplossingen als elektronisch factureren om tijd te besparen op taken met een minder toegevoegde waarde of aan interactieve whiteboards in vergaderruimtes om effectiever te vergaderen en op reistijd en -kosten te besparen.
 • Bevorder het potentieel van getalenteerd personeel. Door zogenoemde ‘safe spaces’ te creëren waar ruimte is voor experimenten, kan getest worden of nieuwe ideeën wel of niet succesvol zijn. Op deze manier geeft technologie werknemers meer zeggenschap en de kans om creativiteit te ontwikkelen. Bedrijven moeten niet bang zijn om te falen als ze een nieuw idee uitproberen. Het gaat om het testen van nieuwe ideeën en het toepassen van wat je hiervan leert op de bredere organisatie, of het nieuwe idee nu succesvol was of niet.
  Ping pong tafel - bedrijfscultuur
 • Een digitale cultuur vraagt om andere skills van medewerkers. Door trainingsaanbod krijgen zij beter inzicht in wat ze kunnen verwachten en zal hun houding veranderen tegenover verandering. Het aanbod moet worden toegespitst op de vaardigheden die zij in de toekomst nodig zullen hebben.

Wees je ervan bewust dat het creëren van de juiste bedrijfscultuur niet slechts wordt gedaan door overal zitzakken en een pingpongtafel neer te zetten. Natuurlijk draagt dit bij aan de cultuur, maar het belangrijkste is dat medewerkers in de positie zijn om het maximale uit zichzelf en zo ook uit het bedrijf te halen. Zet technologie in om dit te bereiken. Deze kleine stappen zorgen er samen voor dat jij bent voorbereid op de veranderingen in de markt!

Downloads bij dit artikel

 • Online samenwerken in 5 stappenStappenplan

  De manier waarop u online samenwerkt optimaliseren? Download het stappenplan.

 • Stappenplan digitaal facturerenStappenplan

  Hoe kun je eenvoudig overstappen op volledig digitaal factureren? Waar begin je? En hoe betrek je leveranciers erbij? Dit stappenplan biedt uitkomst. Met visies van o.a. Jaap Jan Nienhuis (Manager SimplerInvoicing) en Friso de Jong (oprichter Keurmerk e-facturatie).

Maurits Aalders Marketing innovatie

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook