het nieuwe werken

Nieuwe generatie kijkt kritisch naar werkplek en ICT

Generaties die nu de arbeidsmarkt opkomen zijn gewend aan geavanceerde technologieën om plaats- en tijdonafhankelijk te zijn en verwachten dit ook van een werkgever.

983
1

De generatie werknemers die nu de arbeidsmarkt opkomt, de zogenoemde millennials, stelt andere eisen aan de werkplek dan werknemers uit eerdere generaties. De behoefte om onafhankelijk van plaats- en tijd te werken is enorm gegroeid en de ict-systemen en apparatuur die binnen een bedrijf worden gebruikt vormen een belangrijke afweging in de keuze voor een werkgever.

Gewend aan geavanceerde technologieën
Het tijdperk waarin werknemers de ict-tools die een werkgever aanbood zomaar accepteerden, is voorbij. Technisch onderlegde jonge professionals die op de arbeidsmarkt komen, zijn gewend aan geavanceerde en efficiënte technologieën in het dagelijks leven en verwachten dat de ict en werkplek die ze bij hun werkgever gebruiken vergelijkbaar en gebruiksvriendelijk is.

Voor die groeiende groep werknemers is het hele concept van de tussenkomst van een ict-medewerker voor bijvoorbeeld het wijzigen van een wachtwoord of de vraag om een eigen device mee te mogen nemen absurd. Zij hebben een nieuwe werkstijl die thuis- en werkactiviteiten gedurende de dag, de avond en het weekend combineert en waarbij zij gebruik maken van simpele interfaces en apps, die geïnspireerd zijn op hun eigen ervaringen.

Risico’s starre IT-infrastructuur
Werkgevers die star vasthouden aan hun bestaande ict en niet luisteren naar de wensen van nieuwe jonge eindgebruikers lopen het risico dat die medewerkers allerlei omwegen verzinnen om toch hun favoriete apparaten en systemen te gebruiken. Gebruikers zetten bijvoorbeeld slecht beveiligde diensten in voor de uitwisseling van bestanden. Of ze gebruiken onbeveiligde apparatuur waarmee ze proberen in te loggen op bedrijfsapplicaties. Dat fenomeen dat ook wel ‘schaduw-ict’ wordt genoemd. Die zakelijke eindgebruikers die ict-middelen gebruiken die niet zijn goedgekeurd en ondersteund worden door de ict-afdeling, vormen een groot beveiligingsrisico.

Het is dan ook belangrijk dat een werkgever een werkomgeving creëert die aantrekkelijk is voor huidige én toekomstige generaties. Flexibel werken past daar bij uitstek bij en werken en printen vanaf eigen mobiele devices ook. Organisaties die niet meebewegen worden in de toekomst oninteressant voor potentiële medewerkers. Slimme bedrijven zijn al gestart met herinrichten van de organisatie en wachten niet.

Downloads bij dit artikel

 • Mobiel printen; altijd en overal van digitaal naar printeBook

  Alles over mobiel printen in één handig e-book.

 • De 4G werkplekInfographic

  Generatie Z komt eraan! Niet eerder waren 4 generaties vertegenwoordigd op de werkvloer. Wanneer organisaties zich richten op het updaten van hun systemen, bedrijfsprocessen en werkwijzen, helpen ze medewerkers uit verschillende generaties te floreren.

 • De opkomst van de iWorker in 2018Infographic

  Managers in Europa verwachten een opkomst van ‘informatiewerkers’ (iWorkers). Zijn organisaties klaar om deze iWorkers optimaal te faciliteren en aan te trekken? Download hier de infographic.

 • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

  Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

Lauren Somer Veranderende rol van IT op de werkplek

Reageer ook

Reacties 1

Evert Albers ,

Heel herkenbaar verhaal, ook voor achter-in-de-veertigers.


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook