Ricoh Watson Cognitief Cognitive Whiteboard Rita

Ontmoet Rita, een whiteboard met emoties..!

Een groep collega’s kijkt naar de presentatie op een scherm. Na een uur gaat iedereen weer aan het werk. Actiepunten verdwijnen naar de achtergrond. Dit is vaak het scenario van de gemiddelde vergadering. Dat kan ook anders.

1728
1

Wat is het leven op kantoor eigenlijk weinig veranderd in de afgelopen 10 jaar. Natuurlijk: laptops, tablets, smartphones en de bijbehorende apps hebben voor een andere en vooral effectievere manier van werken gezorgd, net als de mogelijkheden van video conferencing.

Maar als je een gemiddelde meeting binnenloopt, is het plaatje al jaren veelal hetzelfde: een groep collega´s om een tafel, kijkend naar een presentatie of whiteboard. Er wordt gediscussieerd, geknikt en hopelijk heb je na een uur overeenstemming hoe het nu ècht anders moet. Dan komt het meest verontrustende: iedereen gaat weer verder met zijn werk en veel van de in de meeting afgestemde zaken en acties verdwijnen naar de achtergrond.

Watson IBM RicohKan dat nou niet anders? Stel je eens voor dat er technologie beschikbaar is waarmee je gezamenlijk ideeën kunt ontwikkelen, online notities maakt en – in het geval van internationale teams – elkaar met behulp van geavanceerde spraaktechnologie bovendien in de eigen taal aanspreekt? Oh, ja: het systeem leert ook nog eens van eerdere interacties.

Praten tegen een whiteboard
Sinds dit jaar is er technologie beschikbaar om de huidige werkplek een stuk intelligenter te maken. Interactieve whiteboards zijn daarvoor verrijkt met cognitieve technologie. Cognitieve systemen, zoals IBM Watson, redeneren, leren en helpen professionals betere beslissingen te nemen. Ze begrijpen menselijke taal en emoties, zodat je er ‘gewoon’ mee kunt praten. Ze leren bovendien van eerdere interacties.

Het nieuwe interactieve whiteboard maakt gebruik van Watson intelligentie- en spraaktechnologieën, beschikbaar als API op het cloud platform Bluemix. Met het slimme whiteboard worden vergaderingen ondersteund door opdrachten te beantwoorden, notities en acties te nemen en vergaderingen zelfs in andere talen te vertalen. Watson IBM RicohWatson luistert niet alleen maar is een actieve deelnemer, die met behulp van real-time analytics discussies begeleidt, zodat teams sneller, betere en meer intelligente beslissingen kunnen nemen.

Actieve deelnemer
Ik heb het cognitive whiteboard in actie gezien tijdens de Watson Amsterdam Summit. Ik was verrast over de wijze hoe eenvoudig het whiteboard een actieve deelnemer aan de discussie wordt. Het is ook wel prettig om iemand – of eigenlijk iets – in de meeting te hebben die in no-time belangrijke presentaties, papers of data op het scherm tevoorschijn kan toveren.

Het whiteboard is te zien op het kantoor van IBM in Amsterdam. Als je eens wilt zien hoe het werkt, toon ik het graag.

Downloads bij dit artikel

  • Gratis e-book ‘Online samenwerken’eBook

    Werken vanaf meerdere locaties, met collega’s of klanten aan de andere kant van de wereld. Dit vraagt om online samenwerken, vergaderen en samen in documenten werken. Online samenwerken is tijd- en kostenbesparend en productief. Meer lezen? Download het eBook.

  • Online samenwerken in 5 stappenStappenplan

    De manier waarop u online samenwerkt optimaliseren? Download het stappenplan.

Jelmer Letterie Gespecialiseerd in content marketing, communicatie en journalistiek

"Als je ècht naar elkaar luistert, hoor je zoveel méér."

Reageer ook

Reacties 1


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook