Automatiseer je printworkflow tot en met de laatste stap
Automatiseer je printworkflow tot en met de laatste stap
In de laatste fase van de workflow – de printproductie – komt het er écht op aan. Alle stappen ervoor, van orderaanname tot prepress, zijn er op gericht om elke order zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen produceren en afleveren. Nu is het zaak om de juiste machines en middelen in te zetten en het productieproces optimaal te voltooien. Data-analyses en automatisering zijn daarbij onmisbaar.
Uiteraard moeten alle benodigde gegevens over een order, zoals formaat, materiaalkeuze en kleurbeheer, direct beschikbaar zijn. Deze datastroom moet naadloos aansluiten op de printproductiesystemen. Tegelijkertijd zijn ook actuele gegevens uit de productieomgeving noodzakelijk. Die informatie helpt om de daadwerkelijke printproductie zo efficiënt mogelijk in te richten, door bijvoorbeeld orders slim te combineren (‘batching’) of op een alternatieve machine te verwerken.
Capaciteit optimaal benutten
De Sattler Media Group werkt met zowel offsetpersen als digitale printsystemen, verspreid over meerdere locaties. Christian Haneke is er, als manager Innovation & Solutions, verantwoordelijk voor de optimalisering van het productieproces. Hij vertelde in de derde aflevering van een serie workflow-webinars over het belang van automatisering: “We werken met rotatie- en vellenoffset, en ook met digitale rotatie- en vellenprintsystemen. We switchen orders vaak tussen de verschillende technieken. Veel werk, zoals direct mail, werd ook nog hybride geproduceerd, dus zowel in offset als digitaal.”
“Voor ons is het belangrijk dat er geen aparte werkstromen ontstaan voor offset en digitaal. Want om de capaciteit van alle machines op alle locaties – niet alleen voor print, maar ook in de afwerking en de verdere handling – zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten, moet alle informatie uit één systeem komen.” Alleen op die manier voorkom je volgens Haneke allerlei handmatige handelingen tussendoor, en dus het risico op fouten, tijdverlies en extra kosten.
Management informatie systeem biedt overzicht
Een goed management informatie systeem (MIS) zorgt ervoor dat je steeds tijdig over alle juiste informatie beschikt – data die zowel vooraf als tijdens en na de productie wordt verzameld en geanalyseerd. Het nieuwe MIS dat Sattler Media Group in gebruik nam, presenteert die informatie in de vorm van overzichtelijke dashboards.
Haneke is enthousiast over de manier waarop iedereen zijn eigen dashboard kan creëren en aanpassen om de benodigde informatie op de gewenste manier inzichtelijk te maken. Ook kunnen eenvoudig nieuwe machines en apparatuur – ongeacht de fabrikant of leverancier – aan zo’n dashboard worden toegevoegd. “Vaak voorzien MIS leveranciers maar in één standaard dashboard, waar iedereen in het bedrijf het dan maar mee moet doen. Terwijl juist ieder op zijn eigen vlak de juiste strategische beslissingen moet kunnen nemen.”
Data-gedreven automatiseringsslag
Deze nieuwe manier van werken biedt belangrijke voordelen. Door actuele data actief te monitoren, zijn bedrijven beter in staat om bottlenecks in de productie op te sporen en deze op te lossen. Uitgebreidere analyses van die data maken het ook mogelijk om eventuele bottlenecks te voorspellen en in de toekomst te voorkomen, bijvoorbeeld door stappen te automatiseren of een alternatieve werkwijze te kiezen.
Zo’n flexibele en efficiënte manier van produceren zorgt ervoor dat er meer orders in minder tijd worden verwerkt. Dat is ook noodzakelijk, nu de oplages dalen en het aantal orders blijft stijgen. In een goed geautomatiseerde workflow worden die opdrachten razendsnel via de prepress richting de beschikbare productiesystemen gestuurd. Daar worden ze, waar mogelijk in door speciale software gecombineerde batches, in optimale volgorde geproduceerd. Dat zorgt voor minder papierwissels en papierverlies, minder energieverbruik en een maximale productiviteit.
Het MIS zorgt er bovendien voor dat er overzicht blijft op de kosten van individuele orders. Dat is namelijk iets waar het volgens technologie-analist Ralph Schlözer nog wel eens aan ontbreekt: “Terwijl het belangrijk is het te weten hoeveel, en waarom, de voorcalculatie van de offerte afwijkt van de daadwerkelijk gemaakte kosten. Op basis van die informatie kun je je workflow en productieomgeving opnieuw verder optimaliseren en je marges verbeteren.”
Wil je meer weten over het automatiseren van jouw printworkflow, en welke software je daar bij kan helpen? Neem dan contact met mij op.