Creatieve mogelijkheden dankzij de vijfde kleur

 • 109
 •  7
 • 3 min
 • 06 mrt 2023

Creatieve mogelijkheden dankzij de vijfde kleur

 • 109
 •  7
 • 3 min
 • 06 mrt 2023

Voor ontwerpers en producenten van kaarten draait het allemaal om onderscheiden vermogen: jouw wenskaart, trouwkaart, kerstkaart, of geboortekaartje moet immers opvallen. Bij Colorspace in het Utrechtse Cothen weten ze dan ook alles van speciale papiersoorten en bijzondere veredelingstechnieken. En ook: wit als vijfde printkleur.

Colorspace kent in 2005 een vliegende start. De copyshop in Wijk bij Duurstede groeit snel uit tot een allround drukkerij met zowel offset als digitaal printen voor de productie van een breed portfolio. “We zaten goed in de markt. We maakten veel flyers, maar ook huisstijlen met PMS-kleuren”, vertelt Jan Arjen de Jong, die het bedrijf samen met zijn broer oprichtte. Hij zag de markt daarna snel veranderen: “Vanaf 2008 kreeg iedereen te maken met de wereldwijde kredietcrisis. Er verdween toen veel drukwerkvolume. Tegelijkertijd verschenen er nieuwe internetspelers op het toneel, die veel bulkproducten beter en goedkoper konden aanbieden. Wij besloten dat we onze aandacht voortaan vooral moesten richten op markten waar we ons konden onderscheiden.”

Nieuw businessmodel

ColorSpace

Download de klantcase

Jan Arjen de Jong waagde een eerste poging door zelf een webshop te bouwen waar klanten online kerstkaarten konden bestellen. “Dat liep boven verwachting goed. Niet alleen bedrijven en ontwerpers wisten ons te vinden, maar ook consumenten wilden onze producten bestellen. Ik wist op dat moment niks van de kaartenmarkt, maar die blijkt dus heel groot te zijn. Zo zijn we toen eigenlijk die wereld ingerold en hebben we een nieuw businessmodel gevonden. Online verkopen is fantastisch: klanten betalen vooraf en dat maakt de financiële afhandeling een stuk eenvoudiger.”

Voorkeur voor bijzondere kaarten

Onder de naam De Kaartendrukkerij ontwikkelt Colorspace zich vervolgens tot online specialist in de on demand printproductie van bijzondere kaarten. “We zien duidelijk dat het ‘standaard’ assortiment veel minder populair is dan de speciale kaarten. Mensen willen graag bijzondere papiersoorten en speciale veredelingstechnieken toepassen – ook in kleine oplages.”

Om aan die vraag te kunnen voldoen beschikt Colorspace onder andere over een vijftal oude boekdruk-degelpersen, waarmee kaarten van reliëf kunnen worden voorzien (‘pregen’). En er is flink geïnvesteerd in digitale apparatuur voor onder meer het stanzen, lasersnijden, foliedrukken en UV-lakken van kaarten in de kleine oplages. “Dat willen we in hoge kwaliteit kunnen doen, en tegen betaalbare kosten.” Om ook gekleurde en metallic papiersoorten te kunnen verwerken, moest De Jong bovendien op zoek naar mogelijkheden om (dek)wit te kunnen printen.

Vijfde kleurstation

Colorspace vindt de oplossing in de vorm van een professioneel printproductiesysteem dat beschikt over een vijfde kleurstation. “Daarmee kunnen we op gekleurde papiersoorten eerst wit printen en daar direct full colour op laten volgen. Die toevoeging van wit schept allerlei creatieve mogelijkheden, zowel in papierkeuze als in bedrukking. Onze klanten gaan daar enthousiast mee aan de slag gaan. Met name voor ontwerpers is het natuurlijk belangrijk zich te kunnen onderscheiden in deze markt. Zij weten dat wij altijd blijven pionieren en experimenteren met technieken in print, afwerking en veredeling. Dat is de basis van ons succes.”

Creatieve mogelijkheden

Ondanks de complexiteit van sommige ontwerpen en de toepassing van veel verschillende technieken, verloopt de productie ervan gestroomlijnd. Met een team van negen medewerkers – voor een deel jongeren die intern zijn opgeleid om breed inzetbaar te zijn – worden er dagelijks zo’n 100 orders verwerkt, in oplages van 1 tot soms 5.000. Daar worden, naast de machine met vijfde kleur, nog eens twee printsystemen ingezet. Die zijn ook speciaal geschikt voor zware en dikke papiersoorten of bijvoorbeeld papiersoorten met een bijzondere oppervlaktestructuur. Beide machines beschikken over maar liefst negen papierlades: “Dat is niet omdat we grote volumes draaien. Elke lade bevat bij ons een andere papiersoort, zodat we snel kunnen wisselen tussen verschillende orders.”

Verder verbreden

Dankzij het veelzijdige machinepark en alle creatieve mogelijkheden ziet Colorspace nu ook kans het productassortiment uit te breiden. De Jong: “We zien bijvoorbeeld ook goede mogelijkheden voor kleine oplages van bijzondere doosjes en verpakkingen, labels en hangtags. Dat is een interessante toevoeging voor zowel onze bestaande klanten als nieuwe opdrachtgevers. Daar is voor ons zeker nog nieuwe groei te realiseren. De techniek is er klaar voor.”

Wil jij meer weten over de kansen die printen met een vijfde kleur te bieden heeft? Neem dan  contact op met de specialisten van Ricoh of vraag direct printvoorbeelden aan!


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

E-book

Hoe kies je de juiste grootformaat printer?

 1. Welk platform kies ik?
 2. Wat moet ik weten over inkt?
 3. Over het UV-onthardingsproces
Download

Kennisbank