Creatieve mogelijkheden van een vijfde kleur

  • 1494
  •  7
  • 3 min
  • 31 jan 2019
Creatieve mogelijkheden van een vijfde kleur 2

Creatieve mogelijkheden van een vijfde kleur

  • 1494
  •  7
  • 3 min
  • 31 jan 2019

De rol van drukwerk verandert. ‘Print’ bevindt zich in gezelschap van vele andere communicatiekanalen en digitale alternatieven. De Brabantse vakschool voor de creatieve wereld speelt daar natuurlijk op in.

Opleidingen tot offsetdrukker en zeefdrukker maakten plaats voor specialisaties als ‘digitaal drukker’ en ‘sign maker’. De kennis van deze vakken wordt nu onderdeel van andere opleidingen, zoals ‘Digital Publishing’. Daar leren studenten hoe zij ideeën en ontwerpen vertalen naar een hoogwaardig grafische eindresultaat. Ze maken brochures en magazines, maar ook verpakkingen, apps en websites.

We zien de waardering voor papier weer toenemen

Als het aan praktijkinstructeur Linda Verhorevoort en onderwijs-assistent Joyce van Baar ligt, krijgen de ruim 3.000 studenten een brede grafische basis mee. Beiden hebben een grafische achtergrond. Net als de school zelf trouwens: die ontstond in 2009 uit het samengaan van De Eindhovense School (het voormalig Grafisch Lyceum Eindhoven) met mbo-school SintLucas in Boxtel. Ze blijven dan ook enthousiast pleiten voor het belang van print binnen de opleiding: “We strijden graag voor ons mooie vak. Gelukkig zien we de waardering voor papier weer toenemen, ook bij de studenten. Iets in je handen houden, is toch heel anders dan wat je op een scherm maakt en ziet.”Printvoorbeelden

Negen jaar geleden investeerde de school in een printsysteem dat Linda bij haar praktijklessen kon inzetten. Dat initiatief groeide in 2016 uit tot – de als printshop ingerichte praktijkruimte – van de nieuwe schoollocatie op Strijp-S. Het gebouw staat daar middenin het creatieve hart van Eindhoven, waar ook de internationale Dutch Design Week elk jaar plaatsvindt.

In de printshop worden allerlei lesmaterialen voor SintLucas vervaardigd. Ze doet ook dienst als ‘Creative Production Lab’. Studenten zitten er niet zelf aan de knoppen, maar ze laten er wel hun printproducties maken. Linda: “We proberen iedereen optimaal gebruik te laten maken van de creatieve mogelijkheden. Dat geldt zowel voor onze eigen studenten, als voor mensen van bijvoorbeeld de Design Academy. Die weten ons ook goed te vinden. En we helpen ze hun ontwerpen zo vorm te geven dat ze ook technisch goed geproduceerd kunnen worden.”

Met vijfde kleur een extra troef in handen

Sinds een half jaar hebben Linda en Joyce een extra troef in handen. Het nieuwe printproductiesysteem dat SintLucas installeerde heeft naast de gebruikelijke vier kleuren ook een vijfde kleurstation. “Daar kunnen we wit mee printen op donkere ondergronden. Of juist transparant, zodat je mooie glanseffecten in je afdruk creëert. En we kunnen speciale kleuren toevoegen, namelijk fluorescerend neon-geel en roze.” Vooral die laatste komt direct goed van pas in Eindhoven. De huisstijlkleur van SintLucas is immers fel oranje: “Die kunnen we nu heel goed reproduceren door neon-roze over geel te printen. Op die manier hebben we bijvoorbeeld snel nog een kleine oplage kerstkaarten kunnen bijdrukken, terwijl dat anders erg kostbaar zou zijn geweest. Deze vijfkleuren-printer is daar juist geschikt voor.”

Creatief gebruik van een vijfde kleur stimuleren

Om het gebruik van de vijfde kleur te stimuleren, produceert Linda regelmatig aansprekende voorbeelden. Ze laat bierviltjes en speelkaarten zien, en fraaie verpakkingen voor bedank-cadeautjes. “Voor het gebruik van de vijfde kleur hebben we speciaal een korte instructie opgesteld. Zo kan iedereen er snel mee aan de slag.”

Ook past ze opdrachten voor de Digital Publishing-studenten aan: “Ze ontwerpen hier bijvoorbeeld een eigen magazine. Linda bij printer met vijfde kleurDaar moet nu op minimaal een pagina een vijfde kleur in worden toegepast. Sommigen doen dat dan nog heel bescheiden, terwijl anderen juist uitpakken met speciale effecten. Zo raken ze vertrouwd met de toepassing. Dat komt zeker van pas als ze straks bijvoorbeeld een filmposter moeten ontwerpen.”

Ze is ook blij met een nieuw samenwerkingsproject met Ricoh. De leverancier van het vijfkleuren productiesysteem kwam tijdens de projectweek van SintLucas, begin dit jaar,  een  workshop geven over het gebruik van de vijfde kleur. Studenten werden uitgedaagd om met creatieve ‘vijfde kleur’-ideeën te komen. Ricoh toont die toepassingen tijdens de vakbeurs Sign & Print Expo, eind maart in Gorinchem.

“Studenten hebben de toekomst”, stellen Linda en Joyce. “Ze doen hier kennis en vaardigheden op, maar vooral ook veel inspiratie. Dat nemen ze allemaal mee naar de bedrijven waar ze stage lopen en later gaan werken.”


Ed Boogaard

Ed Boogaard (auteur) De grafimedia branche kent een rijke geschiedenis en is op weg naar een nieuwe toekomst. Ik volg die ontwikkeling op de voet en schrijft erover met liefde voor het vak – en zo nu en dan met enige verbazing. Als grafisch specialist publiceer ...

Kennisbank