Digitale printproductie groeit bij De Groot

  • 358
  •  11
  • 3 min
  • 02 dec 2020
Digitale printproductie groeit bij De Groot 1

Digitale printproductie groeit bij De Groot

  • 358
  •  11
  • 3 min
  • 02 dec 2020

“Blijven innoveren”. Daar draait het volgens Anton de Groot om bij succesvol ondernemen. En dat betekent ook dat bij zijn drukkerij straks digitale printproductie het uitgangspunt wordt. Met drukken in offset als eventueel alternatief voor specifieke orders – in plaats van andersom. “We zetten in op de groei van ons printvolume.”

Anton de Groot zag al vroeg kansen in het online verkopen van drukwerk. Vier jaar geleden werden de succesvolle online activiteiten geïntegreerd met de traditionele ‘offline’ drukkerij. Na ruim 50 jaar veranderde de naam van ‘Drukkerij De Groot’ in ‘De Groot – grootsgedrukt.nl’. Daarbij werd er geïnvesteerd in nieuwe offsetpersen én in nieuwe professionele printtechnologie: “We zetten daarmee direct ook de stap van ‘printen’ naar echt ‘digitaal drukken’.”

Digitale printproductie groeit bij De Groot 3

Digitale printproductie: omslagpunt verschuift

Hij ziet de online bestellingen snel groeien: “Het aantal online orderregels is inmiddels vele malen groter dan de offline bestellingen.” Daar staat wel tegenover dat de offline-orders een groter deel van de omzet genereren. Al is die verhouding inmiddels ongeveer 60-40. De Groot verwacht dat steeds meer orders op digitale persen zullen worden geproduceerd. Dat is niet alleen omdat bij online ontvangen orders de oplage meestal kleiner is en de doorlooptijd vaak korter, legt De Groot uit: “Ook het economische omslagpunt tussen offset en digitale productie blijft verschuiven, waardoor de overlap tussen beide technieken groter wordt. En dat geldt ook voor de drukkwaliteit. Dat geeft ons enorme flexibiliteit in de productie.”

‘Inline printen en afwerken halveert de productietijd’

Inline afwerkapparatuur

Om die flexibiliteit nog te vergroten, verving De Groot eerder dit jaar het printproductiesysteem van drie jaar geleden alweer door een verbeterde versie: “Daar hadden we, in goed overleg met de leverancier, al rekening mee gehouden. De technologie ontwikkelt zich immers voortdurend en ook de markt verandert snel. We hebben bijvoorbeeld gezien dat het online bestellen van brochures een grote vlucht heeft genomen. Daar willen we efficiënter op kunnen inspelen.” De oplossing werd, na een uitgebreide marktverkenning, gevonden door het printproductiesysteem te combineren met veelzijdige inline afwerkapparatuur. Dat zorgt volgens Jochem van Dalen, teamleider van de printshop bij De Groot – grootstgedrukt.nl, voor een enorme procesversnelling bij de productie van brochures: “Er gaat veel minder tijd verloren met logistieke handelingen en het instellen van afwerkmachines. Dit halveert de doorlooptijd, waardoor het drukwerk nog dezelfde dag klaar is.”

Digitale printproductie groeit bij De Groot 6

Download de klantcase

Printen in afwijkende formaten en papiersoorten

Het nieuwe productiesysteem zorgt met zijn ruimere technische specificaties direct ook voor nieuwe innovatieve mogelijkheden bij de printshop, vertelt Van Dalen: “De machine is niet alleen sneller maar kan ook zwaardere en dikkere papiersoorten aan. Bovendien zijn ook oblong en vierkante brochures mogelijk, en andere afwijkende formaten.” Uitbreiding van het assortiment is belangrijk om telkens ook weer additioneel werk te creëren, legt De Groot uit. Hij geeft nog een voorbeeld: “We printen ook kartonnen koffiebekers op materiaal met een speciale coating, in oplages tot zo’n 10.000 stuks. Die werken we in eigen huis af. Elke dag gaan er nu al duizenden bekers richting onze klanten.”

Toekomstplannen van digitaal produceren

De Groot heeft vertrouwen in de toekomst: “Nu we ons aanbod opnieuw verder verbreden, zal het volume groeien. We gaan daarbij toe naar een situatie waarin digitaal produceren het uitgangspunt wordt. Kostentechnisch en kwalitatief is dat nu mogelijk. Het drukken in offset geldt dan als eventueel alternatief voor bijvoorbeeld hoge oplages of grotere formaten.”

Om de ontwikkelingen voor te blijven, breidt de Groot de printshop uit. Volgend jaar beschikt deze over een twee keer zo grote ruimte, die onder andere ook nog een grootformaat printer heeft. De betonnen vloer is al gestort. En als het aan Anton de Groot ligt, komt er ook zo snel mogelijk een tweede exemplaar van het nieuwe printproductiesysteem te staan.

Wil je nog meer inspiratie over digitale printproductie? Lees de case en ontdek welke printsysteem De Groot gebruikt.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Klantcase

De Groot - grootsgedrukt.nl: Inline printen en afwerken halveert de productietijd

Download

Kennisbank