Duurzaam printen bij ‘groenste drukkerij van Rotterdam’

  • 232
  •  4
  • 3 min
  • 01 jun 2023

Duurzaam printen bij ‘groenste drukkerij van Rotterdam’

  • 232
  •  4
  • 3 min
  • 01 jun 2023

Digitaal printen speelt een steeds grotere rol bij Drukkerij Printvisie in Rotterdam. Niet eens zo lang geleden stonden er nog twee offsetpersen 24 uur per dag te drukken. Nu wordt 50 procent van alle orders op professionele printproductiesystemen vervaardigd. Naast efficiëntie (“Steeds kleinere oplages”) en snelheid (“Korte levertijden”) vormt ook duurzaamheid daarbij een belangrijke factor.

Printvisie is al ruim veertig jaar een begrip in grafisch Nederland. De drukkerij bedient een breed klantenpakket met een gevarieerd portfolio aan drukwerk. Sinds 2009 is Leander Wünschmann eigenaar van het bedrijf, waarmee hij – maar dan als marketeer – al vaker aan tafel had gezeten. In 2020 zijn twee medewerkers mede-eigenaar geworden. De drukkerij ziet kansen. De markt verandert, onder andere door de opkomst van online spelers. Bovendien groeit bij klanten de vraag naar duurzaamheid. Op die trends speelt het bedrijf succesvol in.

Maatwerk, met het gemak van online

Case Printvisie

Al in 2003 bouwt Printvisie een eigen e-commerce site. “In het begin mikten we daarmee vooral op het maken van combinatie-drukvellen, zodat we die orders zo efficiënt mogelijk konden produceren.” Die online-activiteiten leggen de basis voor twee portals naast Printvisie: Flyersonline en Groenprint. Van alle orders die tegenwoordig langs de verschillende kanalen binnenkomen, wordt 70 procent volledig in eigen huis geproduceerd, inclusief afwerking. “Daarmee onderscheiden we ons van veel andere online aanbieders. Onze klanten vinden het ook belangrijk dat ze kunnen rekenen op onze persoonlijke benadering en vakkennis. Nog altijd doorloopt meer dan de helft van onze online-opdrachten een offerte-traject, omdat er bijzondere wensen zijn of advies nodig is. We bieden hier maatwerk, met het gemak van online.”

Aan de slag met duurzaamheid

Naast de pioniersrol in de online wereld, wil Wünschmann ook de slag naar duurzaamheid maken. “Voor verschillende klanten begon dat al een serieuze voorwaarde te worden. En ook persoonlijk sprak dat onderwerp mij erg aan.” Hij verdiept zich in de materie en sinds 2010 noemt Printvisie zich ‘de groenste drukkerij van Rotterdam’; het Groenprint-portal biedt zelfs uitsluitend duurzame opties aan.

“De grootste factor is papier”, legt hij uit. “Daarom hebben we een eigen portfolio van duurzame papiersoorten samengesteld, op basis van geverifieerde keurmerken en certificaten.” Op Groenprint.nl zijn die papiersoorten verdeeld in drie categorieën: ‘100% recycled FSC papier’ (“Je ziet geen verschil maar je maakt het verschil”), ‘Papier met een duurzame uitstraling’ (“Je ziet het verschil en je maakt het verschil’), en ‘gewoon goed FSC papier’ zoals elke drukkerij dat kan aanbieden (“Je ziet geen verschil want je maakt geen verschil”).

Printen is efficiënter én duurzamer

Om werkelijk te verduurzamen moet je echter vanuit de hele keten denken, stelt  Wünschmann. En dus ook kijken naar de toeleveranciers van machines en het productieproces. Aanvankelijk maakt hij de stap naar digitaal printen vooral vanwege het groeiende aantal orders in kleinere oplages en met korte levertijden: “Ik zag het puur als productie-apparatuur.” Maar al snel worden ook de duurzaamheidsaspecten van digitaal printen hem duidelijk: “Je hebt geen drukplaten meer nodig, en je produceert alleen wat nodig is. Dat scheelt allemaal weer afval en onnodig transport van gewicht.”

Bij de keuze voor de leverancier van de twee printproductiesystemen die nu 50 procent van alle orders produceren, woog het duurzaamheidscriterium eveneens mee. “Ze zijn daar actief bezig met onder andere het recyclen van printer-onderdelen. Het bedrijf heeft zich bovendien gecommitteerd aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.”

Carbon Balanced Printing programma

Als een van de weinige Nederlandse drukkerijen is Printvisie ClimateCalc-gecertificeerd, zodat klanten beter inzicht kan worden gegeven in de milieu-impact van hun drukwerk. Printvisie wil daar nog een stap verder in gaan, door samen met de leverancier de CO₂-uitstoot van de printsystemen in kaart te brengen. De leverancier beschikt daartoe over van een eigen gecertificeerd Carbon Balanced Printing programma. Daarmee analyseer je eerst de bestaande CO₂-uitstoot van de jaarlijkse printproductie. Vervolgens optimaliseer je de CO₂-uitstoot van elke printopdracht, door bijvoorbeeld minder energieverbruik, minder papierafval en betere recycling. Tenslotte compenseer je dan nog de uiteindelijk onvermijdelijke uitstoot door middel van Certified Emission Reductions (CER’s), afkomstig uit schone energieprojecten.

“Wij willen weten: hoe presteren onze productiesystemen op het vlak van duurzaamheid?”, stelt Wünschmann. “Het is daarom goed dat onze leverancier zo’n programma aanbiedt en certificering mogelijk maakt. Het wordt immers steeds belangrijker dat we zo transparant mogelijk kunnen zijn over de milieu-impact van onze producten.”

Wil je meer weten over duurzaam printen en het Carbon Balanced Printing programma? Neem dan contact met mij op.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Kennisbank