Haal alles uit je vijfde kleur

 • 234
 •  10
 • 3 min
 • 26 apr 2022
Haal alles uit je vijfde kleur 1

Haal alles uit je vijfde kleur

 • 234
 •  10
 • 3 min
 • 26 apr 2022

Printen met een vijfde kleur groeit snel in populariteit. Het gebruik van wit, neonkleuren en nu ook zilver en goud nodigt vormgevers immers uit om de creatieve grenzen te verleggen. Dat leidt vaak tot schitterende resultaten – zeker als je bij de productie ook optimaal gebruikmaakt van de bijzondere technische mogelijkheden.

Print prikkelt de zintuigen zoals geen enkel ander medium dat kan. De aanraking van papier en ook de geur en het geluid ervan zorgen voor een unieke ervaring, die bovendien langer blijft hangen. En uiteraard speelt ook de visuele impact van print daarbij een onmisbare rol. Zeker als er nog speciale effecten aan worden toegevoegd. Een glanzend of mat effect (of juist een combinatie van beiden) doet wonderen , net als de keuze voor een speciale papiersoort. De toepassing van metallic-effecten staat garant voor aandacht en reactie.

Ongekende mogelijkheden

Haal alles uit je vijfde kleur

Vraag printvoorbeelden aan

Het nieuwste digitale printproductiesysteem maakt die speciale effecten mogelijk, dankzij een vijfde kleurstation. Hiermee kan – in een doorgang – naast de gebruikelijke CMYK-toners nog een vijfde toner worden aangebracht. Er is volop keuze: met transparante toner zijn matte en glanzende effecten te creëren, terwijl met witte toner op donkere substraten kan worden geprint. De fluorescerend roze en gele toner spetteren van het papier, en zilver en goud zorgen voor een schitterende uitstraling.

De technische capaciteiten van het printproductiesysteem brengen bovendien compleet nieuwe toepassingen binnen bereik. We lichten er hier graag een aantal toe, zodat ze inspiratie kunnen bieden om het bestaande print-portfolio verder uit te breiden.

Creëer uitzonderlijke metallic-effecten

Speciale software maakt fantastische metallic effecten mogelijk. Dat kan op twee manieren. Bij gebruik van metallic- of parelmoer-getinte substraten biedt deze software een keuze uit een waaier van 250 verschillende metallic kleuren, opgebouwd uit vijf kleuren (CMYK + wit) en gebruikmakend van de glimmende ondergrond.

De komst van de zilver toner zorgt ervoor dat het gebruik van (vaak kostbare) gemetalliseerde substraten niet langer noodzakelijk is voor metallic effecten. De speciale software is nu ook in staat om deze op te bouwen uit CMYK- plus zilver-toner. Op deze manier zijn 280 metallic-tinten mogelijk, waaronder 55 verschillende goud-kleuren.

Vergroot je kleurbereik met neonkleuren

De fluorescerende roze en gele toners leveren opvallende accenten op. Ze zijn bovendien ook uitstekend te gebruiken om het kleurbereik van de prints te vergroten. Speciale software maakt het zeer eenvoudig om bestaand beeldmateriaal op deze manier te verbeteren.

Met behulp van de software is het zeer eenvoudig om in de CMYK-kleurscheiding van een afbeelding (delen van) het magenta-beeld te vervangen door neon-roze, of (delen van) het yellow-beeld door neon-geel. Hierdoor ontstaat in print een veel grotere kleurkracht, waardoor het beeld van het papier spat.

Wissel de vijfde kleur van positie

Met het extra kleurstation op de vijfde positie – dus na CMYK – kunnen aan het oorspronkelijk full colour beeld nog additionele effecten worden toegevoegd. Bijvoorbeeld door met transparante toner plaatselijk glans aan te brengen, of met zilver of goud sprankelende accenten te creëren.

Door deze vijfde positie te gebruiken voor witte toner, kan die als dekwit dienen. Denk daarbij ook aan het gebruik van transparante materialen, bijvoorbeeld voor stickers die aan de binnenzijde van een etalage worden aangebracht: breng eerst spiegelbeeldig in full colour het beeld aan en dek dat vervolgens volledig af met dekwit.

Maar ‘de vijfde kleur’ kan ook van positie worden gewisseld. Door het extra kleurstation juist helemaal vooraan te plaatsen, openen zich nieuwe creatieve mogelijkheden – met name bij gebruik van de witte toner. Door als eerste plaatselijk dekwit te printen op een (donker)gekleurd substraat, ontstaat namelijk een perfecte ondergrond voor een fraai full colour beeld.

Creatieve grenzen verleggen

De vijfde kleur maakt nieuwe printtoepassingen mogelijk, waarbij vaak alleen de creativiteit van de ontwerper de belangrijkste beperking lijkt. Toch kan de grafimedia-ondernemer die de technische capaciteiten van het printproductiesysteem écht volledig benut, de grenzen nog wel wat verder verleggen. Dat biedt ongekende kansen en opent nieuwe markten, met schitterende resultaten.

Meer weten over de creatieve en technische mogelijkheden met de vijfde kleur? Vraag nu printvoorbeelden aan!


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

E-book

Hoe kies je de juiste grootformaat printer?

 1. Welk platform kies ik?
 2. Wat moet ik weten over inkt?
 3. Over het UV-onthardingsproces

Kennisbank