Inkjet slaat brug naar kansrijke toekomst voor drukwerk

 • 216
 •  10
 • 3 min
 • 25 mei 2021
Inkjet slaat brug naar kansrijke toekomst voor drukwerk 1

Inkjet slaat brug naar kansrijke toekomst voor drukwerk

 • 216
 •  10
 • 3 min
 • 25 mei 2021

Zodra de economie weer aantrekt, krijgt ook de vraag naar drukwerk ongetwijfeld weer een stevige impuls. Die vraag ontwikkelt zich wel anders dan voorheen. Dat vraagt om nieuwe antwoorden van de grafische industrie. Digitale printproductiesystemen, en zeker ook de nieuwste inkjettechnologie, maken dat mogelijk.

Het afgelopen jaar is er veel (tijdelijk) tot stilstand gekomen. Maar er treden ook interessante versnellingen op. Het vele thuiswerken en thuisonderwijs zorgt er voor dat werk- en privétijd veel meer door elkaar lopen. Daardoor beïnvloeden consumententrends nu ook nog sterker de manier waarop mensen werken. Dat zorgt ervoor dat ontwikkelingen die al langer sluimerden, nu vaart krijgen.

Consumenten zijn massaal gebruik gaan maken van online bestelmogelijkheden voor vrijwel elke denkbare dienst en ieder product. Er zijn webshops voor boodschappen, maaltijden, kleding en boeken – te veel om op te noemen. We zijn bijvoorbeeld ook veel meer fotoboeken en fotokalenders gaan maken via online aanbieders. Ook het creëren en versturen van een eigen postkaart via het web heeft een vlucht genomen. Net als het bestellen van gepersonaliseerde t-shirts, petjes en dekbedden.

Inkjet maakt transformatie mogelijk

We ervaren bij al deze dienstverlening dagelijks groot bestelgemak, uitgebreide mogelijkheden tot maatwerk en snelle levertijden. Het is onvermijdelijk dat we in ons professionele leven dezelfde ervaring verwachten – ook van onze grafische dienstverleners. Dat stelt hoge eisen aan de flexibiliteit en het innovatievermogen. Ook maakt het een technologische transformatie noodzakelijk.

Allereerst is een goede aansluiting van de productie op allerlei e-commerce kanalen onmisbaar. Dat kan een eigen webshop zijn. Maar ook internetportalen van andere aanbieders vormen mogelijk een lucratieve bron van printopdrachten. Om deze orderstroom in goede banen te leiden, is een sterk geautomatiseerde workflow nodig.

Die nieuwe orderstroom bestaat bovendien uit veel meer kleinere orders. Ook is er vaker sprake van maatwerk. Bestellingen bestaan uit geactualiseerde of compleet gepersonaliseerde versies. Het gebruik van variabele data neemt flink toe. En alleen met ‘on demand produceren’ kan aan de korte levertijden worden voldaan. 

Verandering biedt ruimte voor groei 

Door deze veranderingen ontstaan nieuwe kansen. Digitale printproductie stelt grafische ondernemers in staat daar optimaal van te profiteren. Ze spelen daarmee in op de toenemende  vraag naar on demand maatwerk. Bovendien bieden ze beter antwoord op de groeiende behoefte bij veel bedrijven om voorraden drukwerk terug te dringen. 

De transformatie van conventionele naar digitale druktechnieken zorgt ervoor dat de operationele kosten worden teruggedrongen. Efficiënter produceren maakt scherpere prijzen en betere marges mogelijk. Ook ontstaat er meer ruimte voor nieuwe producten en toepassingen – en dus voor groei. Uit onderzoek van Drupa blijkt dat ruim driekwart van alle grafimediabedrijven van plan is de komende vier jaar nieuwe producten en diensten te lanceren. Er is ook gevraagd naar welke investeringen nodig zijn voor die plannen. Digitale druktechnieken staan voor bijna 60 procent van deze bedrijven bovenaan het lijstje (conventionele druktechnieken staan op de zevende plek, met 20 procent).

Inkjet ontwikkelt zich tot vervanger van offset 

Digitale druktechnieken hebben zich inmiddels bewezen en zijn ook nog volop in ontwikkeling. Conventionele offset-technologie is vooral kosteneffectief bij (zeer) hoge oplages. De bestaande digitale toner-technologie is juist geschikt voor (zeer) kleine oplages. Ze kan, net als offset, zeer flexibel worden ingezet op een brede waaier aan materialen. Kwalitatief ontlopen beide technieken elkaar nauwelijks.

Inkjet is de aangewezen technologie om nu de kloof tussen offset en toner te overbruggen – en het beste van beiden te combineren. De grafische industrie past inkjet al breed toe. De technologie boekt nog altijd verdere vooruitgang . Dat beperkt zich niet tot snelheid en kwaliteit. De nieuwste productiesystemen bieden ook veel meer mogelijkheden op het gebied van materiaalsoorten en -formaten. Zo vormt inkjet een welkome aanvulling op offset, en steeds vaker een volwaardige vervanging. 

Wil je meer weten hoe het nieuwste inkjet productiesysteem in jouw toekomstplannen past? Neem dan direct contact met mij op.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

E-book

Hoe kies je de juiste grootformaat printer?

 1. Welk platform kies ik?
 2. Wat moet ik weten over inkt?
 3. Over het UV-onthardingsproces
Download

Kennisbank