Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen

 • 132
 •  16
 • 3 min
 • 12 nov 2020
Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen

Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen

 • 132
 •  16
 • 3 min
 • 12 nov 2020

De ‘365’-kalender van papierfabrikant Fedrigoni is een dagelijkse inspiratiebron voor creatieven en designers. De editie van 2021 overtreft alle voorgaande afleveringen: dankzij variabel printen is werkelijk elk exemplaar volledig uniek.

Fedrigoni daagt sinds 2018 creatieve bureaus en ontwerpers uit om haar kalenderbladen te helpen vormgeven. Elke deelnemer krijgt daarbij een willekeurige dag van het jaar toegekend. De uitgave wordt zo een jaaroverzicht met een staalkaart van het beste uit de creatieve sector. Bovendien is het een grafisch hoogstandje waarmee papier en print zich elke dag opnieuw aan dit publiek presenteren.

Kalender met creatieve toepassingen

De kalender van 2018 bestond geheel uit met in zilver bedrukt zwart papier. Terwijl in 2019 juist de collectie van witte papiersoorten werd gebruikt. In 2020 was het de beurt aan het complete spectrum van 16 kleuren gerecycled papier uit de Fedrigoni-collectie. Elk jaar groeit de belangstelling voor het project. Voor de 2021-editie werd in samenwerking met Ricoh de lat weer een stukje hoger gelegd. De uitdaging werd om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden om een speciale extra kleur te printen (zoals wit, fluorescerend geel of neon roze) en dat ook nog eens volledig variabel te doen. Elke afdruk is zo anders. Daardoor is ook elke kalender uniek.

‘Meer dan 1,6 miljoen pagina’s met elk een unieke combinatie van ontwerp en kleur’

In totaal meldden zich dit jaar meer dan 1.000 ontwerpers aan. Zij ontvingen ditmaal ieder een getal tussen 1 en 31 en een woord, zoals ‘bloem’ of ‘zon’, ter inspiratie. Zo ontstond een database met daarin zo’n 830 verschillende ontwerpen. Voor de reproductie ervan werden tien kleuren gekozen. Elk samengesteld uit de standaard printkleuren cyaan, magenta en geel en steeds aangevuld met fluorescerend geel of roze. Met speciale software werd daarna iedere kalender samengesteld uit een willekeurige selectie van de ontwerpen. Voor elk blad werd er telkens opnieuw gekozen uit de tien beschikbare kleuren, plus een van de twee extra kleuren.

Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen 1 Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen 2 Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen 3 Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen 4

Het ‘wow’-effect compleet

De productie was een enorme en complexe uitdaging. Er zijn 4.000 exemplaren van de ruim 400 pagina’s tellende kalender geprint. Oftewel meer dan 1,6 miljoen unieke pagina’s in vijf kleuren. Er zijn ook nog eens 4.000 volledig unieke (en genummerde) omslagen geproduceerd in fluorescerend geel en neon roze.

De genaaid gebrocheerde boekwerken zijn van een transparant stofomslag voorzien, met daarop de namen van alle 830 deelnemende ontwerpers. De namen van de ontwerpers in dat ene, specifieke kalenderboek zijn in volledig wit geprint. Dit zorgt echt voor een ‘wow’-effect.

Inspiratie voor designers

‘Fedrigoni 365’ laat op een fantastische manier zien waar de creatieve combinatie van bijzondere papiersoorten en speciale printtechnologie toe in staat zijn. Elke deelnemende ontwerper ontvangt een uniek exemplaar met daarin uiteraard zijn of haar ontwerp. De kalenders, waarvan er geen twee hetzelfde zijn, komen ook terecht bij bureaus, designers en vormgevers. Daar leiden ze een jaar lang, elke dag, ongetwijfeld tot nieuwe en inspirerende inzichten. En tenslotte zijn er nog 500 exemplaren te koop. De kalender heeft zich de afgelopen jaren al tot een geliefd en bijzonder verzamelobject ontwikkeld. Bovendien gaan de opbrengsten ervan naar een goed doel.

Wil je zien hoe de productie van dit bijzondere project tot stand kwam? Bekijk dan onderstaande video. Meer weten over hoe je ook zelf onze bijzondere extra kleuren kunt gebruiken en met variabel printen aan de slag kunt gaan? Neem dan contact op met onze specialisten.

Kleurrijke kalender toont de kracht van variabel printen 6


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

E-book

Hoe kies je de juiste grootformaat printer?

 1. Welk platform kies ik?
 2. Wat moet ik weten over inkt?
 3. Over het UV-onthardingsproces
Download

Kennisbank