Kwaliteitsbewaking verbetert ook productiviteit

  • 60
  •  2
  • 3 min
  • 30 sep 2021
Volautomatische kwaliteitsbewaking verbetert ook productiviteit en kostenniveau 4

Kwaliteitsbewaking verbetert ook productiviteit

  • 60
  •  2
  • 3 min
  • 30 sep 2021

Bij professioneel productieprinten draait het allemaal om snelheid, kwaliteit en prijs. Die factoren vormen een zogenaamde ‘duivelsdriehoek’: eigenlijk kun je er altijd maar twee optimaliseren, maar nooit alle drie tegelijk. Voortdurende innovatie in tonertechnologie maakt het nu mogelijk de prestaties nog wel degelijk verder te verbeteren.

Kwaliteitsbewaking verbetert ook productiviteit 1

Vraag printvoorbeelden aan van prints in glanzend en mat.

Digitale productiesystemen zorgen ervoor dat de grafimedia industrie goed kan inspelen op de veranderende markt. De vraag naar on demand producties, kleinere oplages, verschillende versies en personalisatie groeit. De complexiteit van deze orders neemt daardoor toe, terwijl de levertijden korter worden. Inmiddels heeft de digitale druktechniek aangetoond hier een uitstekend alternatief te bieden voor bestaande methodes.

Met de bredere acceptatie van de digitale druktechniek groeit nu ook het eisenpakket van de gebruikers. Hogere productiesnelheden, graag. Topkwaliteit, uiteraard. En scherpe prijzen, vanzelfsprekend. Dat leidt tot dilemma’s: ‘hoge snelheid en lage prijs’ gaan vaak ten koste van de kwaliteit, terwijl ‘beste kwaliteit en hoogste snelheid’ voor een hogere prijs zorgen.

Kwaliteitsbewaking tijdens productie

Fabrikanten helpen grafimedia ondernemers deze dilemma’s te doorbreken door technologisch te blijven innoveren. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken de kwaliteit van de afdruk te verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid. Door de kleurstabiliteit tijdens de hele oplage te bewaken en bij te sturen, is er minder stilstand tijdens de productie. En door eventuele afwijkingen (zoals strepen of vlekjes) direct te herkennen. Daarmee voorkom je dat die afdrukken de eindklant bereiken en tot kostbare herdrukken leiden (en verstoorde relaties).

Met de doorontwikkeling van een volautomatische kleurcontrolesysteem is er een nieuwe standaard gezet. Dit systeem controleert de kleurkwaliteit en -stabiliteit gedurende de complete productie van elke opdracht. Elke afdruk wordt gemeten en direct vergeleken met het originele digitale bestand. Op basis van die metingen stuurt het systeem, waar nodig, volledig autonoom het printproces bij. Zo blijven kleurafwijkingen binnen de oplage tot een minimum beperkt.

Op dezelfde manier signaleert het systeem ook direct afwijkingen in het substraat of verstoringen in het drukbeeld. De operator aan de machine kan de afwijking direct op het beeldscherm beoordelen en de betreffende afdruk(ken) uit de oplage verwijderen en vervangen.

Kwaliteit én efficiëntie

Zo’n volautomatisch kleurcontrolesysteem zorgt niet alleen voor optimale printkwaliteit. Zo zijn er minder manuele en visuele controles tijdens en na de productie nodig. Daardoor kunnen de operators zich concentreren op andere taken. De automatische bijsturing op volledige productiesnelheid zorgt voor minder stilstand. De productiviteit stijgt en er wordt dus meer werk in dezelfde tijd verzet. Dat maakt het nakomen van afgesproken levertijden een stuk makkelijker. Ook gaan er dankzij de stabiele productie minder tijd en minder materialen verloren. Er zijn namelijk minder bij- of herdrukken nodig.

Glanzend of mooi mat?

Het is dus mogelijk om de kwaliteit te verbeteren én de productiviteit te verhogen én de kosten te verlagen. En daar houdt de innovatiekracht nog niet op. Extra mogelijkheden verhogen de meerwaarde van print nog verder. Eenvoudig en snel kan er nu gekozen worden voor een glanzend eindresultaat of juist een mooi mat effect. Zo krijgt elke printopdracht exact de uitstraling – en de impact – die de klant wenst. Daarmee liggen nieuwe kansen en aantrekkelijke verdienmodellen binnen handbereik.

Ben je benieuwd welke effecten je met glans en mat kunt bereiken? Vraag vrijblijvend printvoorbeelden aan. Of neem direct contact met mij op voor meer informatie over automatische kwaliteitsbewaking.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Kennisbank