Print en design inspireren elkaar tijdens DDW

 • 383
 •  5
 • 3 min
 • 23 okt 2018
Print en design inspireren elkaar tijdens DDW

Print en design inspireren elkaar tijdens DDW

 • 383
 •  5
 • 3 min
 • 23 okt 2018

De negendaagse Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven groeide in twintig jaar uit tot het grootste designerevenement van Noord-Europa. Het biedt een breed programma waar niet alleen veel ontwerpers en designliefhebbers op afkomen, maar ook de vertegenwoordigers van media, bedrijven en sectoren. Zij maken er kennis met designers en hun werk, en ontdekken zo welke trends zich aandienen. Dat maakt een bezoek aan DDW ook voor grafische ondernemers uiterst interessant.

DDW: van smart textiles tot experimentele architectuur

De bezoekers – vorig jaar waren dat er 335.000 – komen er in aanraking met alle denkbare design-disciplines: van smart textiles-mode en 3D-geprinte meubelelementen tot modulaire LED-verlichtingsconcepten en experimentele architectuur. En natuurlijk: het grafische product, want dat is nog altijd onlosmakelijk verbonden met de ontwerperswereld – en andersom. Om er voor te zorgen dat ‘print’ een vaste plek in het DDW-aanbod heeft, organiseert branchevereniging KVGO voor het derde jaar op rij ‘Print Pakt Live’. In een eigen ruimte, ontworpen en ingericht door de internationaal befaamde tekenaar Joost Swarte, vinden hier in het hart van DDW exposities, presentaties en ontmoetingen plaats.

Met Print Pakt langs grafisch hoogtepunten en onverwachte designvondsten

Om een idee te geven van de grafische hoogtepunten tijdens DDW 2018 (van 20 tot en met 28 oktober) stelt Print Pakt elk jaar een ‘Paper Trail’ samen. Die biedt de grafisch geïnteresseerde bezoeker niet alleen een handige route door Eindhoven, maar is zeker ook bedoeld om diezelfde bezoeker de kans te geven zich onderweg te laten verrassen en inspireren door onverwachte designvondsten en -ervaringen. Ik doe hier een kleine greep uit het aanbod van ‘must sees’:

 • Expositie Dutch Design Awards 2018
  Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende, vernieuwende en baanbrekende projecten. Onder de winnaars van 2018 bevinden zich ook weer een aantal toonaangevende grafische topstukken, stelt de jury: “Dit is grafisch ontwerp van een hoog niveau.” Onder andere grafisch ontwerper Hansje van Halem valt in de prijzen met haar huisstijl voor het Lowlands festival.
 • DEA presenteert Graduation Show 2018
  Design Academy Eindhoven (DAE) presenteert alle examenprojecten van dit jaar in een omvangrijke nieuwe tentoonstelling. Met 208 projecten van 185 afstudeerders – twintig procent meer dan vorig jaar – is de Graduation Show 2018 de eerste editie in bijna twintig jaar die zich buiten de muren van de academie manifesteert. Onder de titel G18 is het werk te zien op het terrein van de voormalige Campina melkfabriek.
 • LUCA Uncrated
  De studenten Grafisch Ontwerp van LUCA School of Arts, campus Sint-Lucas Gent, experimenteren met typografie, beeld en medium, en gaan zo op zoek naar nieuwe vormen van informatieoverdracht. Ze onderzoeken uiteenlopende vraagstellingen die gaan van de impact van ongewone woorden of namen, de werkelijkheid versneden tot beeld, een nieuwe grafische taal à l’Esperanto tot leesproblemen bij dyslexie.

Creatieve printmogelijkheden nog onvoldoende onbenut

Maar natuurlijk zou ook voor designers een bezoek aan DDW moeten beginnen of eindigen bij Print Pakt Live. Elke dag zijn er grafische experts aanwezig om als ‘Print Promotor’ fraai drukwerk te tonen en het maakproces uit te leggen. Juist dat directe contact tussen grafische producenten en creatieve ontwerpers is uiterst waardevol. Eerder dit jaar bleek immers nog uit onderzoek van de organisatoren van vakbeurs Pure Digital dat de creatieve industrie bijvoorbeeld nauwelijks onderscheid weet te maken tussen digitale en conventionele printtechnologie. Daardoor dreigen de nieuwe digitale printmogelijkheden onvoldoende te worden benut. Terwijl er nu meer kan dan ooit: speciale en fluorescerende kleuren maar ook glans- en zilvereffecten kunnen worden toegepast in kleine (proef)oplagen op een steeds breder portfolio aan papiersoorten en andere materialen.

Grafische bedrijven hebben voor Print Pakt meer dan 25.000 postkaarten geproduceerd – digitaal of conventioneel gedrukt, op bijzondere papiersoorten, met originele ontwerpen, voorzien van speciale inkten of unieke veredelingstechnieken – en stellen die ter inspiratie gratis beschikbaar aan de bezoekers. Die kunnen de kaarten ter plekke gratis versturen om zo nog meer mensen (opnieuw) kennis te laten maken met de creatieve veelzijdigheid van drukwerk. Bovendien ontwierp Joost Swarte een papier-installatie, die het publiek laat kennismaken met verschillende gramsgewichten van een variatie aan papiersoorten.

Best Verzorgde Boeken

Hoogtepunt vormt de expositie bij Print Pakt Live van de complete collectie ‘Best Verzorgde Boeken 2017’. Een vakjury selecteerde begin dit jaar de 33 Best Verzorgde Boeken van Nederland uit 342 inzendingen. De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze. Het publiek kan deze boeken nu in Eindhoven ook eigenhandig bewonderen. Een bijzonder detail daarbij is dat een van de boeken, ‘Dodonaei’ van Anne Geene en Arjan de Nooy, in eigen beheer werd uitgegeven en in een oplage van slechts 100 exemplaren verscheen. De makers kozen daarbij voor de onder ontwerpers populaire risografie als drukvorm.

Ik vermoed dat een dag eigenlijk veel te kort is voor een bezoek aan Dutch Design Week (20 – 28 oktober). Dat hoeft geen probleem te zijn: juist de omvang en de diversiteit van DDW vormen de basis voor een misschien wat overdonderende maar zeker inspirerende ervaring, vol creatieve ideeën, nieuwe contacten en kansrijke zaken. Print Pakt stelde alvast een interessant programma samen om u op weg te helpen.


Ed Boogaard

Ed Boogaard (auteur) De grafimedia branche kent een rijke geschiedenis en is op weg naar een nieuwe toekomst. Ik volg die ontwikkeling op de voet en schrijft erover met liefde voor het vak – en zo nu en dan met enige verbazing. Als grafisch specialist publiceer ...

Kennisbank