Printen op textiel biedt Printerette groeikansen

  • 243
  •  1
  • 3 min
  • 02 jun 2022
Printen op textiel biedt Printerette groeikansen

Printen op textiel biedt Printerette groeikansen

  • 243
  •  1
  • 3 min
  • 02 jun 2022

De Printerette op de Spuistraat in Amsterdam bevindt zich precies op de grens tussen het drukke winkel- en horeca-centrum van de stad aan de ene kant, en de woningen en kantoren op de grachten aan de andere kant. Dat zorgt voor een zeer diverse klantenkring: van zakelijke dienstverleners en winkelketens tot hotelmanagers en studenten. Het assortiment aan printproducten is dan ook zeer breed – en werd recent nog uitgebreid dankzij de installatie van een professionele textiel-printer.

“We verkopen hier nooit nee”, stelt filiaalmanager Marco Grunning. Samen met zijn team van zeven mensen beschikt hij ter plekke over een breed arsenaal aan eigen productiemogelijkheden. Bovendien is deze vestiging onderdeel van de Printerette-keten die inmiddels nog 16 filialen telt in de Randstad, legt Grunning uit, waaronder nog twee in Amsterdam. “Zo is er altijd voldoende capaciteit om klanten snel en goed te kunnen bedienen.”

Printen op textiel biedt Printerette groeikansen 3

Download de klantcase

Klanten kunnen bestellen via de webshop, en ze kunnen ook de hele dag binnenlopen in de winkel. Daar staat een aantal snelle self-service stations klaar waar de klant direct mee aan de slag kan. Ze kunnen uiteraard ook bij de Printerette-professionals terecht voor advies en ondersteuning. “Onze klanten zoeken een all-in service. Wij regelen dat. We leggen ze graag uit wat er allemaal mogelijk is. In de winkel kunnen we mensen ook op nieuwe ideeën brengen.” Grunning zoekt daarom altijd naar verdere uitbreiding van het portfolio: “In textielbedrukking liggen goede kansen, zeker als je een flinke sprong in kwaliteit kunt maken.”

Kwaliteitssprong in textiel printen

De kans om die kwaliteitssprong te maken grijpt Grunning dan ook graag aan, als hij wordt gevraagd voor een testproject waarbij de mogelijkheden van een nieuwe Direct-to-Garment printer moeten worden verkend. “We hadden natuurlijk al wel ervaring met transfer-prints op textiel, maar die techniek heeft toch ook zijn beperkingen. Door rechtstreeks op bijvoorbeeld T-shirts te printen is er veel meer mogelijk, zoals grote vlakken, mooie verlopen en perfecte details.”

Printen op textiel biedt Printerette groeikansen 1

Marco Grunning, filiaalmanager bij Printerette Amsterdam

Tijdens het testtraject kregen Grunning en zijn team niet alleen training op het gebied van printtechniek: “Ook verkooptechniek was een belangrijk onderdeel van het project: hoe zet je de nieuwe mogelijkheden goed in de markt? Zo hebben wij ons eigen ‘DTG X’-merk ontwikkeld om onze ‘endless options’ in textielbedrukking extra onder de aandacht te brengen. Onder die noemer hangen we ook verschillende fraaie printvoorbeelden op T-shirts en hoodies in onze winkel. Dat doen we bovendien ook in andere Printerette-filialen. Zij verbreden daarmee hun assortiment, en wij verzorgen de productie.”

Na de geslaagde testperiode installeerde Grunning een uitgebreidere versie van de DTG-printer : “We hebben voor dat model gekozen, omdat we daarmee wit en kleur in één run kunnen printen. Ook de automatische reiniging scheelt tijd.” Hij is zeer tevreden over de printkwaliteit. En klanten zien het verschil ook: “Ze voelen het bovendien: de afdruk zit echt ín het textiel.”

Upgrade naar Direct-to-Film (DTF)

Toch blijft Grunning ook nu weer op zoek naar extra mogelijkheden. Hij is daarom blij dat hij via een nieuwe upgrade van zijn bestaande DTG-printer binnenkort ook in staat is om Direct-to-Film (DTF) te printen. Daarbij wordt het beeld eerst op een speciale folie geprint en vervolgens op het textiel overgebracht. Dat biedt verschillende voordelen. Terwijl DTG vooral geschikt is voor puur katoen, kan DTF ook worden toegepast op andere materialen, zoals leer en polyester, zodat er op veel meer textielproducten een print kan worden aangebracht. De DTF-prints kunnen bovendien op voorraad worden gehouden, om pas later op afroep op het gewenste product te worden aangebracht.

Gezien de positieve reacties vormt de DTG-printer zeker een goede aanvulling op het bestaande assortiment van Printerette, stelt Grunning: “We zijn hiermee gestart in de corona-periode, dus dat maakt cijfermatige vergelijkingen lastig. Eén ding is zeker: de markt trekt weer aan en de vraag naar onze textielproducten groeit nu snel. En er zit nog veel meer potentie in deze machine.”


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

E-book

Hoe kies je de juiste grootformaat printer?

  1. Welk platform kies ik?
  2. Wat moet ik weten over inkt?
  3. Over het UV-onthardingsproces
Download

Kennisbank