TPS Volendam scoort met vijfde kleur in print

  • 140
  •  1
  • 3 min
  • 22 dec 2022

TPS Volendam scoort met vijfde kleur in print

  • 140
  •  1
  • 3 min
  • 22 dec 2022

Iedereen die op zondagavond naar Studio Sport kijkt, ziet het werk van TPS Volendam voorbij komen. Rugnummers, clublogo’s en sponsornamen: het bedrijf van Jan Tol is een specialist in textieltransfers. Printen met een vijfde kleur zorgt voor een flinke efficiency-slag in de productie.

Jan Tol kent de sportwereld goed: zo’n vijftien jaar geleden handelde hij nog in sportartikelen en leverde hij bedrukte shirts en schoenen aan sportverenigingen.

“Als het om kleinere bestellingen ging, bijvoorbeeld de vervanging van drie shirts, ontstond er vaak discussie met de zeefdrukkerijen over de hoge productiekosten. Om dat probleem op te lossen, ben ik toen zelf begonnen met een kleine plotter. Vervolgens kon ik een gespecialiseerd bedrijf overnemen en ben ik in de wereld van de textieltransfers beland.” 

In die beginperiode produceerde TPS alleen de kleine oplages zelf en werden de grotere orders ingekocht bij derden. “Je bent dan afhankelijk van andere partijen. Daardoor heb je zaken als de prijs, de levering en de kwaliteit niet in eigen hand. Uiteindelijk ben ik in het diepe gesprongen en heb een zeefdruktafel en een oven gekocht. Maar één ding wist ik toen al wel zeker: de vraag is er.”

Vijfde kleur biedt uitkomst

De opkomst van digitale printtechnologie biedt Tol nieuwe mogelijkheden. Altijd op zoek naar verbetering zet hij zijn kaarten op een combinatie van zeefdruk en digitaal printen. “Als je die twee technieken slim kunt combineren, kun je veel efficiënter produceren én in kwaliteit een sprong maken.”  Dat blijkt aanvankelijk nog niet zo eenvoudig: de transfers worden op een speciaal kunststof substraat geprint, waarbij statische elektriciteit en vervorming voor de nodige problemen zorgen. “Het drukbeeld moet uiteindelijk in beide drukgangen natuurlijk wel weer precies op elkaar passen.”

Bovendien legt Tol de lat graag telkens een stukje hoger: “Ik had een groot kleurbereik nodig zodat we ook specifieke clubkleuren, zoals het PMS 021-oranje van FC Volendam, voortaan kunnen printen in plaats van ze te moeten zeefdrukken.”

Een nieuw printproductiesysteem  biedt uitkomst dankzij een extra, vijfde kleurstation. “Door de toevoeging van een neon-roze toner aan de full colour reeks zijn er veel meer roodtinten te bereiken, en ook in oranje is het resultaat veel mooier.” Ook de mogelijkheid om zilver en goud als vijfde kleur te gebruiken zorgt voor een verbreding van het palet: “We kunnen fijne details reproduceren, die in zeefdruk zeer lastig te realiseren zijn.”

Flinke efficiency-slag

Behalve de sprong in print- en kleurkwaliteit, zorgt het printen met een vijfde kleur ook voor een flinke efficiency-slag, legt Tol uit. “We kunnen nu voor het printen van een groot kleurspectrum volstaan met vijf kleuren. Dat betekent dat we dus veel minder zeefdruk-vormen nodig hebben om bijvoorbeeld specifieke huisstijlkleuren te drukken. We gebruiken de zeefdruktechniek dan alleen nog om een witte ondergrond te drukken. En voor sommige toepassingen brengen we ook nog een extra ‘blocking black’ in zeefdruk aan. De toner wordt opgenomen in de zeefdruk-inkt en samen vormen ze de perfecte textieltransfer.”

Het grote kleurbereik in print biedt nog een belangrijk voordeel: er kunnen nu veel meer verschillende opdrachten op een drukvel gecombineerd worden. “Dat bespaart veel tijd, materiaal en kosten.” En klanten van TPS Volendam profiteren daar ook van mee: “De prijslijst is veel eenvoudiger geworden, want voor ‘kleur’ geldt nu één tarief – ongeacht welke kleuren, want we printen ze altijd in full colour plus een vijfde kleur. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld goud, waar voorheen een extra toeslag voor werd berekend.”

Hoge eisen

TPS Volendam maakt veel textieltransfers voor de sportwereld in Nederland en België. Daarnaast behoren ook de promotiewereld en de markt voor werkkleding tot het orderpakket. Er worden dan ook hoge eisen gesteld aan de transfers, zoals slijtvastheid, flexibiliteit en lichtechtheid. “We hebben de printtechnologie van de nieuwe machine ook aan de nodige wasmachineprogramma’s onderworpen om zeker te zijn van de kwaliteit.”

Aandeel in omzet groeit

Inmiddels heeft het nieuwe printproductiesysteem met de vijfde kleur zich in de praktijk goed bewezen. Ook in periodes van topdrukte, zoals vlak na de zomer als het sportseizoen weer begint, kan de machine het werk prima aan. De printvolumes nemen dan ook toe, vertelt Jan Tol: “Voorheen zaten we met digitaal printen op zo’n 20 tot 25 procent van de omzet, en met zeefdruk op 75 procent. Nu is dat al naar ongeveer 50/50 geworden. Ik verwacht dat digitaal wel naar zo’n 60 procent van de omzet zal gaan.”


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Kennisbank