Zilver en goud produceren bij De Kijm & Zonen

 • 125
 •  1
 • 3 min
 • 28 okt 2021
Zilver en goud produceren bij De Kijm & Zonen 2

Zilver en goud produceren bij De Kijm & Zonen

 • 125
 •  1
 • 3 min
 • 28 okt 2021

Creativiteit en efficiency gaan hand in hand bij De Kijm & Zonen. De keuze voor een printproductiesysteem met een vijfde kleur is dan ook “een heel goede zet” gebleken. De drukkerij in Den Haag voegt nu ook zilver en goud toe aan de printopties: “Daarmee kunnen we allerlei mooie metallic-effecten uiterst efficiënt toepassen. Dat zorgt ervoor dat we die mogelijkheid ook aan meer klanten kunnen aanbieden.”

Kwaliteitsbewaking verbetert ook productiviteit 1

Vraag printvoorbeelden aan van prints in zilver en goud.

Ontwerper Thomas Klaui en graficus Steven ‘Deef’ van Bodegraven begonnen in 2008 een eigen zeefdrukwerkplaats in Den Haag. Die groeide gestaag uit tot een creatieve drukkerij met opdrachtgevers door het hele land. Met de verhuizing naar een veel groter pand – van 80 m2 naar 450 m2 – hebben ook hun toekomstplannen meer ruimte gekregen: “We willen alles zo efficiënt mogelijk inrichten – de workflow, de productie, de logistiek, maar ook de ruimte zelf. Alles heeft nu een eigen plek gekregen. We hebben zelfs een apart papiermagazijn. Dat schept rust, waardoor je meer werk kunt verzetten. We hoeven dus minder ‘nee’ te verkopen en kunnen weer groeien.”

Zeker de helft van onze printopdrachten maakt gebruik van een vijfde kleur”

De Kijm & Zonen produceert zo een breed scala aan drukwerk voor klanten uit met name de culturele en creatieve sector. Dat doen ze op een veelzijdig machinepark. Dat varieert van een zeefdrukcarrousel, een stencildrukmachine en een honderd jaar oude cahiersteekmachine, tot twee degelpersen en een printproductiesysteem met vijfde kleurstation. “We doen veel ‘bewerkelijke’ opdrachten”, vertelt Thomas. “Onze klanten kiezen graag voor bijzondere papiersoorten en extra kleuren. Dat zijn mooie uitdagingen, die we natuurlijk wel zo efficiënt mogelijk willen produceren.”

Printproductiesysteem met vijfde kleur

Dat was ook de reden om enkele jaren geleden al voor een digitaal printsysteem met vijfde kleurstation te kiezen, legt Deef uit: “Het gebruik van een witte bedrukking in combinatie met full color gaat op die machine moeiteloos in een doorgang. Ook het gebruik van bijvoorbeeld de neonkleuren geel en roze biedt volop creatieve mogelijkheden. We hebben met die kleuren een speciale samplekit gemaakt. Je ziet dat het voor hele specifieke toepassingen wordt ingezet.”

De keuze voor een vijfde kleurstation is een hele goede zet gebleken, stelt Thomas: “De machine draait hier iedere dag. Zeker de helft van onze printopdrachten maakt gebruik van een vijfde kleur. Wit is erg geliefd, vooral als ondergrond op gekleurde papiersoorten. De witte toner staat daarom standaard op ons extra kleurstation: die gebruiken we dagelijks. Ook de neon-toners passen we elke maand wel een paar keer toe.”

Nu ook zilver- en goudeffecten

Zilver en goud produceren bij De Kijm & Zonen

Download de klantcase

De creatieve klanten van De Kijm maken ook graag gebruik van zilver-, goud- en metallic-effecten in hun drukwerk. “We hebben daar dan ook allerlei technieken voor in huis, zoals zeefdruk en folie op de degel”, vertelt Deef. “Maar op die machines betekent zilver of goud wel altijd een extra handeling, die dus meer tijd kost en daardoor hogere kosten veroorzaakt. Terwijl we het op ons productiesysteem makkelijker zouden kunnen toepassen. Dus toen er ook zilver- en goudtoners werden aangekondigd, wisten wij direct dat die uitstekend bij ons zouden passen. Want dankzij deze productiewijze kunnen we die metallic-mogelijkheden aan meer klanten aanbieden.”

De Kijm & Zonen is – na de verhuizing, de verbouwing en de uitbreiding van de mogelijkheden met zilver en goud – klaar om weer “volle bak” te draaien: “We hebben, net als iedereen, wel een dip gezien. Maar er trad vooral een verschuiving op. Er was veel minder textieldruk, omdat er weinig evenementen waren. Maar de vraag naar papier nam toe. We maakten bijvoorbeeld veel meer art prints, bestemd voor de losse verkoop. Dat deden we onder andere voor tattoo shops, die daar nieuwe mogelijkheden in zagen.” Inmiddels hebben Thomas en Deef zelfs een eerste medewerker in dienst genomen: “We groeien lekker door.”


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Klantcase

De Kijm & Zonen

 1. Uitdaging: Bijzonder drukwerk efficiënt produceren
 2. Oplossing: Vijfde kleur in wit, neonkleuren en metallic zilver en goud
 3. Resultaat: >50% printopdrachten met vijfde kleur
Download

Kennisbank