Remo Antonis

Robot Remo geeft antwoord

Van mkb tot grootzakelijk: steeds meer organisaties profiteren van robotisering. Wil jij dit ook? En heb je een robotiseringsvraag? Stel ‘m aan expert Remo. Deze keer het antwoord op de vraag: “Hoe voer ik Robotic Process Automation bedrijfsbreed in?”

134
0

Onlangs bezocht ik een organisatie die net was gestart met robotisering. Er was één softwarerobot operationeel en de organisatie wilde dit uitbouwen. Medewerkers vroegen zich af hoe ze de stap konden maken van een kleine toepassing naar bedrijfsbrede RPA-technologie.

Technische realisatie versus adoptie

De moeilijkheid zit hem hier niet zozeer in de technische realisatie. Een proces kan – uiteraard afhankelijk van hoe complex – zo gerobotiseerd zijn. De echte uitdaging zit in de adoptie van de nieuwe technologie en verandering onder medewerkers.

Draagvlak voor verandering

Om robotisering succesvol door te voeren, is het essentieel dat de hele organisatie achter de vernieuwing en nieuwe technologie staat. Medewerkers moeten straks immers samenwerken met de robot. Hij neemt hen werk uit handen. Dat vraagt om een andere manier van werken. Dat is mooi, maar vaak ook best spannend.

Commitment robots

Daarom is het sleutelwoord: commitment. Het is belangrijk dat het management de verandering uitdraagt en er 100% in gelooft. Neem daarbij ook je medewerkers zoveel mogelijk mee in de aankomende verandering.

Centre of Excellence

Dit kan bijvoorbeeld door een ‘Centre of Excellence’. Dit is als het ware een inhouse kweekvijver van robotiseringsoplossingen. Medewerkers uit de business én IT werken hierbij samen. Het idee is dat de business zélf de robotiseringskansen spot en de robots configureert. Deze collega’s werken dagelijks met de processen en kennen de handelingen. De IT-afdeling kan vervolgens technische ondersteuning bieden en de robots daadwerkelijk in productie nemen.

Zo betrek je je mensen pas echt bij de robotisering, voorkom je een ‘zij-wij-houding’ (business vs. IT) én creëer je maximale draagvlak voor de verandering.

Stel je vraag

Heb jij ook een robotiseringsvraag? Stel hem onder dit artikel. En wie weet zie jij het antwoord binnenkort terug in deze rubriek.

Downloads bij dit artikel

  • e-book ‘Robotic Process Automation’ (RPA)eBook

    In het e-book 'Robotic Process Automation' (RPA) staat wat de kansen zijn, wat de impact is en hoe je aan de slag kunt gaan met robotiseren. Met voorbeelden uit de praktijk bij de Rabobank en PwC.

Remo Antonis Robotic Process Automation, Document Management

"Oprechte interesse is een niet te onderschatten menselijke eigenschap."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook