Circulaire economie: liefde op het tweede gezicht

  • 1049
  •  6
  • 3 min
  • 21 sep 2016
Circulaire economie: liefde op het tweede gezicht

Circulaire economie: liefde op het tweede gezicht

  • 1049
  •  6
  • 3 min
  • 21 sep 2016

Gereedschap delen via Peerby, een kekke lamp op de kop tikken in een tweedehands zaak en kliekjesdag. Het is allemaal onderdeel van de nieuwe economie, waarin we zo zuinig mogelijk met onze producten omgaan, en materialen en grondstoffen hergebruiken. Een term die we in dit verband steeds vaker horen is de circulaire economie. Het lijkt een groot en wazig begrip, maar laten we het label wel gebruiken. Het helpt bij versnelling en opschaling van een concept en schept duidelijkheid. Dat is bij andere labels die aanvankelijk ook groot en wazig leken wel gebleken.

Het vintage label

Tweedehands handel maakt deel uit van de economie. Waar de meeste mensen vroeger hun neus ophaalden voor een al eerder gebruikt kledingstuk of meubelstuk, is het nu hip and happening. Het label dat we aan tweedehands hebben gehangen, vintage, heeft ongetwijfeld geholpen die omslag te maken. Vintage omvat de hang naar vroeger, toen er goede materialen werden gebruikt om mooie producten te maken, vaak nog op een ambachtelijke manier.

Door tweedehands spullen te kopen, verlengen we het leven van producten. Dat is goed voor het milieu. En het mooie is: we verdienen er ook nog aan. In de kringloopwinkel ontstaat werkgelegenheid (soms voor mensen die normaal gesproken moeilijk aan het werk komen, de circulariteit van de mens!). Ik zou het wel Shared Value durven noemen.


Total Value: Wat is de echte waarde van een bedrijf?

Total Value, ook wel Shared Value of True Value genoemd. “De toekomst ligt bij bedrijven die iets van waarde creëren voor henzelf én de samenleving.” Een quote die ik heb gebruikt in mijn eerder geschreven blog ‘Total Value: Wat is de echte waarde van een bedrijf?’


Het MVO label

Toen halverwege de jaren 2000 de kreet MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) opkwam, was dat ook een ‘vaag begrip’, maar toch waren sommige bedrijven er al jarenlang mee bezig. Denk aan Philips. Kwam je in dienst, dan bouwde je een pensioen op in het Philips Pensioenfonds. Je huurde je huis van Philips. Ontspannen deed je in het Philips Ontspanningscentrum en muziek maakte je bij de Philips Harmonie. En je kinderen? Ook die gingen bij Philips werken. Bijzonder was het Philips-Van der Willigenfonds, dat kinderen van Philips-medewerkers in staat stelde om een universitaire studie te volgen. Er stond geen verplichting tegenover om bij het bedrijf te komen werken, hoewel een baan bij Philips bijna zekerheid voor het leven bood. Dat was nog eens maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Door het label MVO en het platform MVO-Nederland zijn we veel bewuster met het onderwerp aan de slag gegaan. MVO heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is een beroep, er wordt beleid voor ontwikkeld, we kunnen het laten certificeren en we kopen Maatschappelijk Verantwoord in. Kortom, MVO staat op de strategische agenda.

Een nieuw label: circulaire economie

Wanneer je iets een label geeft, kan het beter worden geduid en worden er producten en diensten voor ontwikkeld. Laten we dat ook doen met de circulaire economie. Door producten zo te ontwerpen dat ze een tweede leven kunnen krijgen, krijgen ze meer inhoud en armslag. Het geeft een ontwikkelingsrichting aan die op zijn beurt zorgt voor momentum en nieuwe ontwikkelingen.

Door circulair te werken houden we materialen en grondstoffen zo lang mogelijk in de keten. Dat dit mogelijk is, bewijst ook Ricoh. Met ‘De Comet Circle’, een programma dat al sinds 1994 bestaat, streeft Ricoh naar hergebruik van het hele product. Lukt dat niet, dan worden de onderdelen weer in omloop gebracht. En wanneer onderdelen niet kunnen worden hergebruikt, dan worden de materialen gerecycled. Een perfect voorbeeld van de circulaire economie dus, een term die 22 jaar geleden nog niet bestond. We waren pioniers. Het idee dat we zuinig om moeten gaan met grondstoffen, werkten we in Europa uit tot een concept om nieuwe markten aan te boren en klanten te winnen. En dat lukt. In 2015 zamelde Ricoh in Europa 400.000 tonercartridges in. Er kwamen 18.000 machines terug om opnieuw in omloop gebracht te worden. Ook wist Ricoh 160 ton materiaal te hergebruiken in nieuwe producten. En de klanten zijn er blij mee; liefde op het tweede gezicht bestaat ook..!


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

Kennisbank