De IT-Trends voor 2019 volgens Gartner

  • 4770
  •  12
  • 4 min
  • 15 jan 2019
De IT-Trends voor 2019 volgens Gartner 2

De IT-Trends voor 2019 volgens Gartner

  • 4770
  •  12
  • 4 min
  • 15 jan 2019

De ontwikkeling van een trend kan soms jaren duren. Dat sommige trends dus meerdere jaren op rij in Gartner’s Top 10 technologie trends voorkomen, is normaal. Kijk bijvoorbeeld naar artificial intelligence (AI), een trend die zich nog steeds verder ontwikkelt. Daarom lichten wij vijf trends uit, waarvan wij verwachten dat deze zich de komende jaren blijven ontwikkelen.

1. Autonome apparaten

Zoals hierboven al benoemd heeft AI in 2018 een enorme ontwikkeling doorgemaakt en ook in 2019 ontwikkelt deze trend zich steeds verder. Autonome apparaten – van robots en voertuigen, tot drones en andere apparaten – gebruiken AI om taken uit te voeren die normaal gesproken door mensen worden uitgevoerd. De mate van intelligentie varieert weliswaar, maar alle autonome dingen gebruiken AI om op een meer natuurlijke manier met de omgeving om te gaan.

“We verwachten een verschuiving van op zichzelf staande intelligente apparaten, naar een hele reeks samenwerkende intelligente apparaten, met meerdere apparaten die samenwerken. Onafhankelijk van mensen of gecombineerd met menselijke input”, zegt David Cearley, vice president en Gartner Fellow. Drone

Zo is een drone bijvoorbeeld in staat om te beoordelen of er geoogst kan worden en vervolgens een autonome oogstmachine in te zetten. Bij het ontdekken van de mogelijkheden in jouw organisatie of klantomgeving, moet je er rekening mee houden dat deze apparaten het beste gebruikt kunnen worden bij specifiek gedefinieerde doeleinden. Zij beschikken namelijk niet over hetzelfde vermogen als het menselijk brein. Massa-intelligentie, een reeks samenwerkende intelligente dingen, is volgens Gartner in 2021 een belangrijk element voor minstens dertig procent van de organisaties die AI-systemen implementeren.

2. AI-gedreven applicatieontwikkeling

Op dit moment werken applicatieontwikkelaars samen met professionele datawetenschappers om AI-oplossingen te ontwikkelen. De focus zal verschuiven naar een markt waarbij applicatieontwikkelaars zelfstandig werken met behulp van een vooraf gedefinieerd model die wordt geleverd as-a-Service. Ontwikkelaars krijgen een ecosysteem van AI-algoritmes en -modellen en ontwikkeltools om AI-mogelijkheden en modellen in applicaties te verwerken.

“Zeer geavanceerde AI-ontwikkelomgevingen die zowel functionele als niet-functionele aspecten van applicaties automatiseren, leiden tot een nieuw tijdperk waar ook niet-professionals in staat zijn om AI-gedreven tools te gebruiken om nieuwe oplossingen te ontwikkelen”, aldus Cearley.

3. Empowered Edge

Voorheen werd informatie, afkomend van slimme apparaten of van sensoren, verwerkt op een centrale cloud server: Cloud Computing. Maar soms is het noodzaak verwerkingen lokaal uit te voeren: Edge Computing. Op het moment dat informatie verwerkt kan worden op het apparaat zelf of dichter bij de bron, vermindert het netwerkverkeer en wordt vertraging beperkt. Neem bijvoorbeeld een machine die direct stopgezet moet worden als het ergens iets te warm wordt. Er gaat kostbare tijd verloren als data van sensoren eerst naar de cloud gestuurd wordt. Daarnaast staan machines of apparaten niet altijd op plaatsen waar stabiele internetverbinding is. Gartner voorspelt: “Technologie en denken zullen verschuiven naar een punt waar de ervaring mensen met honderden edge-apparaten verbindt.”

Uiteindelijk zullen cloud Computing en Edge Computing zich ontwikkelen als aanvullende modellen. Gartner verwacht dat de komende jaren een breder scala aan Edge devices verschijnt met gespecialiseerde AI-chips, meer rekenkracht, opslag en andere geavanceerde mogelijkheden.

4. Smart Spaces

Gartner omschrijft een smart space als een fysieke of digitale omgeving waarin mensen en technologie-gestuurde systemen met elkaar communiceren in een open, verbonden, gecoördineerd en intelligent ecosysteem. Meerdere elementen – zoals mensen, processen, diensten en dingen – komen samen in een slimme ruimte om een meer meeslepende, interactieve en geautomatiseerde ervaring te creëren voor een doelgroep van mensen en scenario’s uit de praktijk.

“Deze trend is al enige tijd aan het versmelten rond elementen als smart cities, digitale werkplekken en slimme huizen. Wij geloven dat slimme ruimtes in opkomst zijn en dat technologie een integraal onderdeel wordt van het dagelijks leven”, zegt Cearley.

5. Kwantumcomputing

Kwantumcomputing is simpel gezegd een computer met enorme rekenkracht. Om kwantum computing uit te leggen, kunnen we het beste een voorbeeld erbij pakken. Terwijl een klassieke computer elk boek in een bibliotheek stuk voor stuk leest, zou een kwantumcomputer alle boeken tegelijkertijd lezen. Kwantumcomputers zijn in staat om miljoenen berekeningen tegelijk te verwerken. KwanLaptoptumcomputing in de vorm van een commercieel beschikbare, betaalbare en betrouwbare dienst kan bepaalde industrieën enorm veranderen.

Cearley legt uit: “CIO’s en IT’ers moeten beginnen met het plannen van kwantumcomputing door inzicht te vergroten in de toepassing op zakelijke problemen. Leer terwijl de technologie zich nog ontwikkelt en identificeer bij welke problemen kwantumcomputing potentie heeft en overweeg de impact ervan op veiligheid.”

Volgens Gartner moeten we niet verwachten dat deze trend de komende jaren al een revolutie teweegbrengt. De meeste organisaties zullen veel over deze technologie moeten leren en zullen hier pas vanaf 2023 of 2025 van profiteren. Omdat deze computers met hun enorme rekenkracht vele mogelijkheden hebben, is het als bedrijf van belang om niet alleen te focussen op de kansen, maar ook op de risico’s.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank