Draagvlak voor robotisering

 • 652
 •  8
 • 2 min
 • 27 jun 2019
Robotisering RPA

Draagvlak voor robotisering

 • 652
 •  8
 • 2 min
 • 27 jun 2019

Onlangs bezocht ik een organisatie die net was gestart met robotisering. Er was één softwarerobot operationeel en de organisatie wilde dit uitbouwen. Medewerkers vroegen zich af hoe ze de stap konden maken van een kleine toepassing naar bedrijfsbrede RPA-technologie.

Technische realisatie versus adoptie

De moeilijkheid zit hem hier niet zozeer in de technische realisatie. Een proces kan – uiteraard afhankelijk van hoe complex – zo gerobotiseerd zijn. De echte uitdaging zit in de adoptie van de nieuwe technologie en verandering onder medewerkers.

Draagvlak voor verandering

Om robotisering succesvol door te voeren, is het essentieel dat de hele organisatie achter de vernieuwing en nieuwe technologie staat. Medewerkers moeten straks immers samenwerken met de robot. Hij neemt hen werk uit handen. Dat vraagt om een andere manier van werken. Dat is mooi, maar vaak ook best spannend.

Commitment robots

Daarom is het sleutelwoord: commitment. Het is belangrijk dat het management de verandering uitdraagt en er 100% in gelooft. Neem daarbij ook je medewerkers zoveel mogelijk mee in de aankomende verandering.

Centre of Excellence

Dit kan bijvoorbeeld door een ‘Centre of Excellence’. Dit is als het ware een inhouse kweekvijver van robotiseringsoplossingen. Medewerkers uit de business én IT werken hierbij samen. Het idee is dat de business zélf de robotiseringskansen spot en de robots configureert. Deze collega’s werken dagelijks met de processen en kennen de handelingen. De IT-afdeling kan vervolgens technische ondersteuning bieden en de robots daadwerkelijk in productie nemen.

Zo betrek je je mensen pas echt bij de robotisering, voorkom je een ‘zij-wij-houding’ (business vs. IT) én creëer je maximale draagvlak voor de verandering.


Remo Antonis 1

Remo Antonis (auteur) Specialist op het gebied van Robotic Process Automation (RPA) en Document Management. Volg Remo op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van robotiseren (RPA).

Gratis E-book

Aan de slag met Robotisering

 1. Wat is robotisering?
 2. Wat zijn de voordelen van robotisering?
 3. Wat levert het mijn organisatie op?
 4. Wat is de impact van robotisering op systemen en medewerkers?
 5. Hoe start ik succesvol met robotisering?
Downloaden

Kennisbank