Een terugblik op 16 afleveringen DigiFinance

 • 30
 •  0
 • 2 min
 • 21 mei 2024

Een terugblik op 16 afleveringen DigiFinance

 • 30
 •  0
 • 2 min
 • 21 mei 2024

Het afgelopen jaar dook ik samen met mijn collega en co-host Patrick Aben in de veranderende wereld van finance. In onze podcastserie DigiFinance bespraken we samen met financeprofessionals hoe technologie hun werk verandert en hoe dit bijdraagt aan hun (tactisch-strategische) rol. In deze laatste aflevering blikken we terug op de 16 afleveringen.

Onze eerst gast ontvingen we in aflevering twee: Hans Nederlof, toenmalig CFO van Ricoh Nederland. Wat ons van dit gesprek vooral is bijgebleven, is dat de rol van een CFO verder gaat dan enkel de cijfers. Voorheen stonden CFO’s met name bekend om ‘de getallen’. Tegenwoordig focussen CFO’s zich ook steeds meer op de business. Vanuit het finance-gedachtegoed leveren ze hieraan bijdrage. Hierdoor wordt de CFO meer en meer de ‘copiloot’ van de CEO.

Van administreren naar regisseren

In aflevering drie gaven we inzichten in hoe je ervoor zorgt dat je regisseur wordt van je financeproces. Kortom, hoe ga je van het administreren van financiële gegevens naar het regisseren van je proces?

Patrick zegt hierover: “Om dit te realiseren, is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor automatisering. Zodat je je kunt focussen op de uitzonderingen, in plaats van op ‘de regel’. De regel is doorgaans namelijk relatief eenvoudig automatiseren, waardoor jij je kunt richten op de uitzonderingen.”

E-invoicing

Gedurende de podcastserie hebben we drie afleveringen gewijd aan e-invoicing. “Dit is dan ook een hot topic”, legt Patrick uit. “We bespraken wat dit inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Zo maakt e-invoicing het mogelijk om facturen super slim en efficiënt te versturen.”

“E-invoicing wordt ook steeds meer gestimuleerd vanuit de wetgeving”, gaat Patrick verder. “Een e-invoice moet hierbij een specifiek formaat hebben en aansluiten op de infrastructuur die geschikt is om de e-invoices onderling te distribueren. In Nederland zijn we nog niet zo heel fanatiek met e-invoicing ten opzichte van andere landen.” Zo gaf de Nederlandse Peppolautoriteit in aflevering 5 aan: er gebeurt al veel, maar een verplichting voor e-invoicing in Nederland gaat naar verwachting nog wel even duren.

Rol accountant

In aflevering 7 spraken we Marco Schilder van BDO over de veranderende rol van accountants. Door digitale transformatie nemen zij steeds meer de rol van adviseur op zich. Het gaat dan niet alleen om advies rondom de cijfers, maar vooral ook advies rondom digitalisering. Patrick: “Ik denk dat ze zelfs consultants in dienst hebben om daarin te faciliteren. In het traditionele werk alleen zit niet meer de toevoegde waarde van een accountant. Het is heel belangrijk om daarop in te spelen.” Daar komt bij dat accountants bij tal van organisaties over de vloer komen en daar horen wat er speelt op het gebied van digitalisering. Aangezien zij deels op CFO-niveau opereren, kunnen zij het management hierover informeren en zo mede bijdragen aan de visie én richting geven.

ChatGPT

In aflevering 14 gingen we dieper in op de ontwikkeling van ChatGPT en de impact op finance. Patrick: “Ik merk dat steeds meer organisaties experimenteren met hoe ze AI toepasbaar kunnen maken voor hun processen.

Bovenstaande topics zijn slechts een greep uit de onderwerpen die we in 16 afleveringen DigiFinance hebben behandeld. Luister de aflevering voor de volledige terugblik.

Luister de podcast

Onze laatste podcast terugluisteren? Dat kan hier. Wil je meer zien en horen van ons? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiFinance of laat via dit formulier je gegevens achter om de nieuwe podcasts direct in je mailbox te ontvangen


Marcel van der Steen 1

Marcel van der Steen (auteur) In mijn werkzame leven heb ik al veel verschillende organisaties mogen helpen bij het digitaliseren van documentintensieve processen op het gebied van procurement to pay, S2P, HR, digitale archivering en verbeteren van informatiestromen in het alg...

Podcast DigiFinance

Een terugblik op 16 afleveringen DigiFinance

Ontdek in de 17e aflevering van DigiFinance meer over o.a.:   

 1. ChatGPT
 2. E-invoicing
 3. De veranderende rol van accountants
Luister de podcast

Kennisbank