Fantoomvibraties
Fantoomvibraties
De etiquette verschuift. Er bestaat zelfs zoiets als fantoomvibraties: je verbeelden dat je telefoon trilt. Onderzoekers van de Universiteit van Worcester toonden al aan dat er een correlatie is tussen stressniveaus en de hoeveelheid meldingen die een telefoon geeft.
Een onderzoek van Kent State University wees uit dat studenten die hun telefoon heel intensief gebruiken, meer zorgen hebben en vaker ontevreden zijn met hun leven dan studenten die minder verknocht zijn aan hun telefoon.
Overmatig telefoongebruik heeft nog meer gevolgen dan je in eerste instantie zou denken. Zo blijkt dat als je continu met je telefoon bezig bent, dat jouw concentratieboog en blijkbaar ook die van jouw kinderen korter wordt. Om je echt goed te kunnen contreren is het noodzakelijk dat je je voor langere tijd op een taak kunt richten. Als je iedere vijf minuten wordt afgeleid door je telefoon, lukt dat niet.
Zelfs het stoplicht blijft langer op rood staan bij overmatig telefoongebruik. Veel mensen gebruiken de wachtrij voor een verkeerslicht om toch even snel hun appjes of gemiste oproep te checken. Ze staan toch stil, dus het kan geen kwaad, denken ze. Maar dat blijkt dus wel een onverwacht bijeffect te hebben.
Enkele vuistregels
Hoe kun je nou op een verantwoorde manier met je mobiele telefoon omgaan? Hieronder staan enkele tips:
- Gebruik je telefoon met mate
- Iedereen heeft het recht om niet (onmiddellijk) te reageren op Whatsapp. Je vrienden en collega’s hebben ook weleens iets beters te doen.
- Eén vinkje, twee vinkjes, blauwe vinkjes: wat maakt het uit? Besteed liever meer aandacht aan de inhoud van je bericht. Eerst de hele zin typen, even nalezen en dan pas verzenden. Het is ook op social media niet verboden om je iets aan te trekken van spelling en interpunctie.
- Emoticons? Niet iedereen is ervan gecharmeerd.
- Heb je een afspraak? Houd je telefoon in je zak. Op ‘mute’. Dan lijkt het niet alsof je iedereen interessanter vindt dan degene tegenover je. Live gezelschap heeft voorrang.
- Je condoleances appen is niet genoeg. Bloemen, een telefoontje of een échte schouder maken meer indruk
Magisch raam
Aan de andere kant is een smartphone ook een magisch raam dat je op ieder moment, op iedere plek, toegang geeft tot de meest uiteenlopende informatie en in contact brengt met iedereen die je kent. Zeker als je je documenten digitaliseert, heb je via je telefoon altijd de juiste informatie bij de hand. Ook kun je je telefoon gebruiken om vergaderingen op afstand bij te wonen. Voor het zakelijke gebruik is dat natuurlijk ideaal. Maar dan uiteraard wel in de juiste balans tussen werk en privé!
(Delen van) dit artikel verscheen eerder in het inspiratieboek Work.Live.