Hoe ziet jouw baan er over 5 jaar uit..?

  • 852
  •  14
  • 2 min
  • 31 mei 2018
invloed van digitaliseren

Hoe ziet jouw baan er over 5 jaar uit..?

  • 852
  •  14
  • 2 min
  • 31 mei 2018

Uit onderzoek blijkt dat Europese werknemers voorspellen dat digitalisering zorgt voor de grootste veranderingen dit jaar. Ontwikkelingen in technologieën, zoals Artificial Intelligence en big data analytics, zorgen voor nieuwe business modellen en rollen. In marketing en finance helpen data-analyses om snel inzicht te krijgen in klantgedrag, dat voorheen onbereikbaar was. In de logistiek wijzen intelligente warenhuizen de voorraad toe aan de markten met de meeste vraag. Op hetzelfde moment vervangen retailers bestelauto’s door onbemande drones. Het is niet te ontkennen dat we in een wereld van verandering leven.
baan

Werknemers vinden dat digitalisering meer impact heeft op de manier waarop we werken dan politieke of economische onzekerheid. De bezorgdheid van veel mensen is of hun vaardigheden nog steeds relevant zullen zijn over vijf jaar. In plaats van zich bedreigd te voelen, ziet echter 95% van de Europese werknemers de verandering positief. 61% denkt dat technologie in de werkomgeving helpt om de productiviteit te verbeteren, processen te vereenvoudigen en beter geïnformeerd beslissingen te nemen.

Invloed digitalisering

Digitalisering heeft al op drie manieren invloed op de manier waarop we werken.

1. Hoe we samenwerken.

Interactie en met elkaar in connectie staan, is van cruciaal belang voor innovatie, zeker nu teams steeds internationaler worden. Cognitieve, interactieve whiteboards stellen teams over de hele wereld in staat om samen ideeën te creëren in dezelfde virtuele vergadering. Met Artifical Intelligence en spraakherkenning kunnen we beter en sneller beslissingen nemen. En met video conference systemen kunnen we een gesprek voeren met een collega aan de andere kant van de wereld, net zo gemakkelijk als dat u met iemand op kantoor overlegt.

2. Hoe we documenten verwerken.

Documenten worden digitaal efficiënter en goedkoper verwerkt dan op papier. Digitalisering geeft meer overzicht en inzicht. Werknemers hebben daarnaast meer tijd om zich te concentreren op hun kerntaken.

3. Hoe we mobieler werken.

Met de groei aan mobiele apparaten zien we ook een toename in toepassingen die de gebruikerservaring vereenvoudigen. Zo maakt mobiel printen het mogelijk vanaf elke locatie en elk apparaat te printen naar elke printer. Dit kan allemaal zonder het gebruik van een desktop of USB. De mogelijkheden nemen alsmaar toe.

Voor organisaties vereist het een strategische denkwijze om het meeste uit innovatieve nieuwe technologieën te halen. Belangrijk daarbij is dat ze werknemers de tools geven die nodig zijn om flexibeler, efficiënter en creatiever met hun tijd om te gaan. Door mensen centraal te stellen in de verandering kun je het meeste uit de mogelijkheden halen die digitalisering creëert.


Maurits Aalders 1

Maurits Aalders (auteur) Specialisme: Marketing & Innovatie

Kennisbank