Hoe ziet jouw vakantie eruit?

  • 444
  •  3
  • 4 min
  • 31 jul 2018
vakantiegevoel van onze redactie

Hoe ziet jouw vakantie eruit?

  • 444
  •  3
  • 4 min
  • 31 jul 2018

De een ligt het liefst languit aan het zwembad van een all-inclusive hotel terwijl de ander zijn/haar bergschoenen aantrekt om te gaan wandelen in de Alpen. Iedereen viert vakantie op zijn eigen manier hoewel het voor de meesten van ons een tijd is om even helemaal tot rust te komen. Maar hoe doe je dat tegenwoordig door de aanwezigheid van mobiele telefoons en de drang altijd ‘online connected’ te zijn?

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat meer dan de helft (56%) van de Nederlanders zijn werk mee neemt op vakantie. Ruim een kwart stopt zijn laptop in de koffer en het overgrote deel (bijna 70%) is bereikbaar voor collega’s tijdens de vakantie. We vroegen onze redactie naar het voor hun ultieme vakantiegevoel en in hoeverre zij ‘online’ zijn tijdens hun vakantie. Gaat de telefoon op vliegtuigstand? En wordt de laptop ook ingepakt?

Wouter Aarts – product marketeer 

Het ultieme vakantiegevoel voor mij is geen (strakke) planning hebben en vooral geen deadlines behalve het begin en het einde van de vakantie.vakantie
Ik geniet ervan om elke dag een gezonde inspanning leveren zoals het maken van een wandeling, even gaan zwemmen of een lekker dagje weg, maar ook vooral veel ontspanning door een spannend boek te lezen of eens een dag niks doen. Maar de vakantie is pas geslaagd als het hele gezin het naar hun zin heeft, waardoor geen enkele vakantiedag hetzelfde is maar iedereen terug kan kijken op een geslaagde vakantie. Mijn telefoon gaat lekker mee op vakantie en die wordt ook goed gebruikt voor Facebook, Spotify, Google maps en om het nieuws te lezen. De vliegtuigstand gebruik ik wel, maar alleen waarvoor die bedoeld is, namelijk in het vliegtuig. Natuurlijk ben ik gewoon bereikbaar in de vakantie maar op de laatste dag voor de vakantie maak ik nog even een to-do list voor na de vakantie zodat ik voor mezelf goed in beeld hebt  waar ik mee bezig ben. Komen hier zaken naar voren welke tijdens mijn vakantie aandacht nodig hebben dan probeer ik deze in overleg te parkeren voor na de vakantie of door te geven aan een collega zodat ze niet escaleren. Wordt je dan toch nog gebeld in de vakantie, dan blijft het altijd een keuze om op te nemen, dit geld overigens ook voor het checken voor de mail. Maar met mijn nieuwsgierigheid en betrokkenheid neem ik meestal toch op of reageer even op die belangrijke mail. En ook zonder laptop kom je een heel eind, veel zaken werken tegenwoordig vanaf je mobiel of vanuit de cloud, maar persoonlijk vind ik het ook fijner om af en toe je mail te checken dan na de vakantie een overvolle mailbox aan te treffen.

Marcia van der Schoot – communications professional

Mijn ideale vakantie breng ik door met het gezin, familie en vrienden. Gezellig een dagje uit, echt even weg op vakantie of gewoon lekker in mijn eigen tuin.  Met een hapje en drankje erbij en vooral veel lol kom ik al helemaal tot rust. Ben ik online tijdens mijn vakantie? Ja, maar wel met mate. Even een appje sturen of Social checken, maar meer ook niet. De echte quality time zit voor mij toch echt in persoonlijke aandacht. Mijn werk neem ik daarom niet mee op vakantie. Ik ben wel bereikbaar voor enkele collega’s voor als er echt iets dringends is. Dat geeft mij voldoende rust. Ik kan me echter voorstellen dat dat per persoon verschillend is. De een geeft het meer rust om zijn werk mee te nemen, waar de ander dat meer los kan laten.

John de Voogd – line of business manager

Rust is voor mij lekker veel bewegen, een berg op klimmen en genieten van de stilte en de verte. En dat natuurlijk samen met het gezin. Het werk helemaal loslaten op vakantie lukt mij niet. Dat heb ik jaren geprobeerd en steeds zorgt dat voor meer onrust dan rust. Mijn optimale modus is een half uurtje per dag door mijn mail bladeren om de urgente zaken bij te houden. Het besef dat dit half uurtje er is, creëert de rust om de rest van de dag vooral niet met mobiel of laptop bezig te zijn. Ik vind dat prima en dat is voor mij persoonlijk een invulling van betrokkenheid. Betrokkenheid bij de mensen die tijdens de vakantie de winkel open houden.

Gerard van Wijk –  client manager

Voor mij zijn er verschillende manieren om tot rust te komen tijdens mijn vakantie. Ik geniet ervan om met mijn gezin leuke dingen te doen: waarbij naar de zee en het strand gaan wel 1 van de favoriete dingen is, de omgeving verkennen door een mooie wandeltochten te maken. Ook een keer gaan golfen, uit eten, bbq-en en altijd proberen om dat ene boek te lezen dat al een tijdje klaarligt maar waar ik hele jaar nog niet aan toegekomen ben. Ik ben zeker online tijdens de vakantie. Als familie en vrienden sturen we elkaar berichtjes over de vakantie en de activiteiten die we aan het doen zijn. Daarnaast gaat mijn laptop gaat altijd mee op vakantie. Natuurlijk hebben we als collega’s de vervanging geregeld. Toch wil ik beschikbaar zijn als het nodig is. Gelukkig komt het niet vaak voor; meestal is telefonisch het nodige te regelen en op te lossen.

Maurits Aalders – director marketing

Mijn ultieme vakantie heeft een lege agenda, waardoor we per dag kunnen bekijken waar we zin in hebben. Eens even een tijdje niet geleefd worden door de agenda, maar gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt. Als dat dan in mooie omgeving kan, dan is dat helemaal top. Maar dat kan net zo goed thuis zijn.

Mijn zakelijke telefoon staat wel aan, maar blijft op lokatie (thuis, hotel, huisje, etc.) en gaat niet mee naar activiteiten. Wel check ik de telefoon of er gebeld is, meestal in ochtend en in de avond, en reageer als het dringend is. Mijn prive mobiel gebruik ik om contact met thuis te houden, vooral voor als er iets dringends is. Verder vooral op onszelf en tijd voor elkaar. De laptop blijft thuis.

Met je juiste hulpmiddelen kun je altijd en overal werken en zo een betere werk-privébalans bereiken. Een héle fijne vakantie gewenst..!


Redactie WerkTrends

Redactie WerkTrends (auteur) “Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter...

Kennisbank