Hyperautomation voor finance: anders naar processen kijken

  • 146
  •  1
  • 3 min
  • 16 nov 2023

Hyperautomation voor finance: anders naar processen kijken

  • 146
  •  1
  • 3 min
  • 16 nov 2023

De term hyperautomation komt steeds vaker voorbij. Maar wat is het precies? Een gedachtegoed, een strategie, nog iets anders? In de vijftiende podcastaflevering van DigiFinance gaan Patrick en ik hierop in. Wat houdt het in? Wat zijn de voordelen? En hoe zet je hyperautomation in als finance?

Het automatiseren van processen is iets wat we al jaren doen. Hierbij vragen we onszelf af: hoe zit een bepaald proces in elkaar en hoe kunnen we dit slimmer en efficiënter inrichten? Dit is niet altijd even makkelijk, sommige processen zijn complex en raken meerdere systemen of afdelingen. 

Wat is hyperautomation?

Een meer geavanceerde manier om te kijken naar het automatiseren van processen is hyperautomation. Patrick zegt heel terecht: “Het is geen tastbare asset of software.” Een mooie omschrijving vind ik: een strategie of mindset die je kan inzetten om processen nóg slimmer te automatiseren. Wat hyperautomation in de basis anders maakt, is dat het veel meer gaat over het end-to-end proces. 

Waarom hyperautomation?

Tijdens ons gesprek vragen we ons af of hyperautomation eigenlijk wel iets nieuws is, of dat het al langer bestaat. Het is altijd slim om over de processen heen te kijken, dus in dat opzicht is het niet nieuw. Wat maakt het dan ‘hyper’? 

Ook volgens Patrick is het niet zozeer nieuw. “Het is wél een andere mindset om te kijken naar hoe je processen kan verbeteren. Je wil bijvoorbeeld proactiever handelen en daarvoor de data en inzichten die je al hebt beter benutten.” 

“Is het dan misschien de versnelling van het proces?” vraag ik. Patrick antwoordt: “Als je met hyperautomation aan de slag gaat, daadwerkelijk processen end-to-end verbetert en daarmee óók de klantperceptie optimaliseert, kan dat inderdaad tot een bepaalde mate van snelheid leiden.” 

Hyperautomation in de praktijk

Patrick geeft een mooi voorbeeld. “Een jaar of zes geleden hadden wij een klant, een leverancier van o.a. supermarkten. Tot 16.00 uur konden de supermarktmanagers verse producten voor de volgende dag bestellen. Het risico hiervan was dat als de supermarkt om 16.05 uur een order plaatste, de hele planning moest worden herzien. Dit zette druk op de productie.  

Na de vraag aan de supermarktmanagers waar ze hun bestellingen op baseerden, bleek dat voor een groot deel nattevingerwerk. Daarom dook de leverancier zelf in de bestelhistorie. Het was voor hen mogelijk om jaren aan transacties te analyseren, waardoor ze een duidelijk beeld konden schetsen welke klant, welke producten wanneer nodig had. Hiermee werd de mindset veranderd. In plaats van dat de supermarkten vertelden wat ze nodig hadden, zocht de leverancier uit wat er aan productie nodig was voor de supermarkten. Om zo het proces efficiënter te maken.” 

Hyperautomation binnen finance

Het is dus meer dan alleen technologie toepassen. Je moet er ook voor zorgen dat de mensen mee kunnen en willen veranderen. Patrick vult aan: “Het is een soort culturele verschuiving. En vanuit een strategische gedachte kan hyperautomation je echt verder helpen.”

Hoe pas je hyperautomation dan toe binnen finance? Patrick noemt als voorbeeld compliance. “Er zijn veel taken rondom compliancy die handwerk vergen. Dit kun je beter automatiseren. In het verlengde daarvan kun je ook je data-governance verbeteren. De kwaliteit van je data is immers verbonden aan de kwaliteit van je analyses en daarmee ook aan de kwaliteit van je proactiviteit.” 

Hoe zet je hyperautomation in?

Hyperautomation kent verschillende voordelen, zoals kostenefficiency, eenvoudig afwijkend gedrag identificeren, processen versnellen en customer engagement. Maar waar begin je? Het is belangrijk om te kijken welke processen je kunt aanpakken, maar ook dat je óver de processen heen kijkt. Daar zit het grote verschil. Daarnaast is het van belang om de bestaande processen kritisch te bekijken en jezelf de vraag te stellen: ‘Doen we dit wel slim?’ ‘Kan het ook anders?’   

Hyperautomation staat nooit stil

Hyperautomation is bovendien geen ‘eenmalig project’, maar een continu proces van analyseren om steeds weer een stapje verder te komen. In de volgende aflevering van de DigiFinance-podcast gaan we hier verder op in: continuous improvement. 

Luister de podcast

De hele podcast terugluisteren? Dat kan hier. Wil je een melding ontvangen zodra er een nieuwe podcast live staat? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiFinance of laat via dit formulier je gegevens achter om de nieuwe podcasts direct in je mailbox te ontvangen.


Marcel van der Steen 1

Marcel van der Steen (auteur) In mijn werkzame leven heb ik al veel verschillende organisaties mogen helpen bij het digitaliseren van documentintensieve processen op het gebied van procurement to pay, S2P, HR, digitale archivering en verbeteren van informatiestromen in het alg...

E-book

Grip op je inkoop tot factuurproces (S2P)

In dit e-book ontdek je o.a.:

  1. Wat is de impact van Source to Pay?
  2. Waarom maakt Purchase to Pay plaats voor Source to Pay?
  3. Wat zijn de voordelen van Source to Pay?
  4. Hoe stuur je procatief op KPI's met Source to Pay?
  5. Aan de slag met Source to Pay
Download

Kennisbank