Internet of Things op kantoor

 • 1272
 •  8
 • 3 min
 • 25 sep 2018
Internet of Things op kantoor

Internet of Things op kantoor

 • 1272
 •  8
 • 3 min
 • 25 sep 2018

Het gebruik van Internet of Things – het verbinden van voorwerpen met het internet – neemt nog steeds toe; er wordt verwacht dat in 2025 ongeveer 80 miljard objecten met het internet verbonden zijn. Dat IoT oneindig veel mogelijkheden biedt, moet de aandacht niet onttrekken aan het feit dat het ook de nodige risico’s met zich meebrengt.

Vooruitgang door Internet of Things

Het gebruik van IoT leidt tot veranderingen die direct merkbaar zijn voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Zij hebben op lange termijn ook profijt van de impact van IoT.

Hogere productiviteit

Door apparaten met het internet te verbinden kunnen veel handelingen op kantoor worden verbeterd. Enkele voorbeelden:

 • Softwareoplossingen, zoals @Remote, zetten verzamelde gegevens door sensoren om in apparaatkennis.
  ZInternet of Thingsodra de toner in de printer op dreigt te raken, wordt er automatisch nieuwe toner besteld.
 • Het bureau en de bureaustoel worden automatisch afgesteld op de juiste hoogte, doordat deze verbinding maken met de smartphone van een werknemer.
 • Via diezelfde smartphone worden werknemers gevolgd in het pand, zodat het licht en de verwarming automatisch worden afgestemd op de gebruiker.
 • De werknemer kan de smartphone ook gebruiken om zelf het licht en de verwarming te regelen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het boeken van een vergaderruimte. AkzoNobel maakt hier al volop gebruik van.

Werknemers zijn minder tijd kwijt aan bepaalde handelingen en op kantoor wordt eenvoudig de meest optimale werkomgeving gerealiseerd. En dat leidt weer tot een toename in productiviteit.

Kostenbesparing

Slimme sensoren kunnen apparaten uitlezen en prestaties meten. Op basis daarvan wordt er een signaal afgeven wanneer het tijd is voor een beurt of reparatie. Ook kunnen systemen, zoals @Remote, automatisch tellerstanden doorgeven of toners bestellen. Deze technologieën zorgen voor kostenbesparing door reductie in het verspillen van bederfelijke goederen, materiaal dat verloren gaat door productieproblemen en tijdverlies door storingen of overbodige handmatige handelingen.

Duurzaamheid en energiebesparing

Sensoren kunnen ook de bezettingsgraad van kantoorruimtes meten. Verspilling wordt geminimaliseerd door de verwarming, airco of verlichting uit te schakelen in ongebruikte ruimtes, wat uiteindelijk een positieve invloed heeft op de energierekening. Door de data die wordt verzameld over de gebruikers van het pand te analyseren, kan worden geanticipeerd op dagelijks gedrag. Zo hoeven afdelingen of ruimtes die niet zijn gebruikt niet schoongemaakt te worden en ophaaldiensten van vuilnisbakken krijgen vanzelf een seintje als de bak vol is.

De apparaten die met het internet zijn verbonden verzamelen enorm veel data. Daarom integreren bedrijven steeds vaker Artificial Intelligence (AI) in het IoT-netwerk, om de data inzichtelijk te maken. AI kan patronen identificeren eInternet of Thingsn afwijkingen detecteren in de gegevens die slimme sensoren en apparaten verzamelen, wat leidt tot tijdige en nauwkeurigere voorspellingen.

Gevaren en risico’s

Ieder apparaat dat verbonden is met het internet heeft beveiliging nodig. Het hacken van een eenvoudig apparaat als een slim koffiezetapparaat of een printer kan al een ingang zijn tot het hele systeem, met alle privacy- en veiligheidsrisico’s van dien. IoT-apparaten worden gehackt om informatie te achterhalen, imago- of financiële schade aan te richten of om te spioneren.

Ethische hackers testen beveiligingssystemen en netwerken op een positieve manier; door middel van een hack sporen zij fouten en veiligheidslekken op. De gevolgen van hacks zijn zonder zo’n test anders niet te overzien. Het is een ethisch hacker een keer gelukt om een telefoonapplicatie voor leaseauto’s te kraken. Iedere auto van de leasemaatschappij kon zonder sleutel worden meegenomen. Het lukte onder andere om de auto’s te laten toeteren, de motoren spontaan te laten stoppen en de cruise control over te nemen. De balans tussen de winst en het risico van IoT-apparaten is dus een delicate.

Het Internet of Things ontwikkelt zich verder en zal steeds vaker gekoppeld worden aan AI. In de toekomst zal tijdens het ontwikkelingsproces echter nog meer rekening gehouden moeten worden met de beveiliging, om mogelijke onoverzienbare schade te voorkomen. Alleen dan wordt deze trend een nog groter succes dan het al is.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank