Internet of Things volwassen?

  • 1500
  •  5
  • 3 min
  • 04 jul 2019
Internet of Things volwassen?

Internet of Things volwassen?

  • 1500
  •  5
  • 3 min
  • 04 jul 2019

Hoe ver de adoptie en ontwikkeling van Internet of Things momenteel reikt, is af te lezen aan de zogeheten Hype Cycle. Vroeg of laat legt men elke grote technologische ontwikkeling langs deze beroemde meetlat van Gartner.

Hype Cycle

Volgens de Hype Cycle doorloopt iedere technologie vijf fases op weg naar volledige adoptie. Sommige technologische beloftes blijven in de hype-fase hangen. Ze worden uiteindelijk niet volledig omarmd.

Internet of Things (IoT) is inmiddels de Peak of Inflated Expectations gepasseerd. Dit wil zeggen dat de hype-fase rondom deze technologie achter de rug is. Een goed teken, want dat betekent dat de focus nu komt te leggen op de echte meerwaarde van IoT. Volgens de Hype Cycle kunnen IoT-platforms in vijf tot tien jaar volwassen worden.

In de volgende fases op weg naar volwassenheid spreek men niet enkel over economische, maar ook over maatschappelijke en politieke ontwikkelingen rondom IoT. De volgende drie IoT-ontwikkelingen kunnen we de komende tijd verwachten.

1. VeiligheidInternet of Things

De populariteit van IoT heeft ook een keerzijde. Er is een grote kans dat apparaten of sensoren op den duur een populair doelwit onder hackers vormen. Hackers die inbreken in de verbinding van IoT-producten vormen logischerwijs een bedreiging voor onze veiligheid en privacy.

Om ons te beschermen tegen deze vormen van criminaliteit gaan 45 Nederlandse partijen (universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid) onder leiding van de TU Eindhoven onderzoek doen om tot een veiliger IoT-systeem te komen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft hiervoor tien miljoen euro beschikbaar gesteld.

2. Wetgeving

Door het spectaculair stijgende gebruik van IoT ontstaat er een wildgroei aan slimme hardware. De regering voorziet dat dit tot veiligheidsproblemen gaat leiden. Ze gaan hun inkoopbeleid hier op aanpassen. Maar daar blijft het niet bij. De regering wil dat er volgend jaar al minimale digitale veiligheidseisen worden gesteld aan IoT-apparatuur. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft dit onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Op initiatief van de Nederlandse overheid bekijkt de EU momenteel hoe die eisen het beste ingevuld kunnen worden. De Europese commissie gaat nog dit jaar onderzoeken wat de gevolgen van een wetswijziging kunnen zijn via een zogeheten impact assessment. De overheid gaat ook starten met een campagne over IoT-veiligheid.

3. BedrijfsmodellenInternet of Things

Traditionele bedrijven gaan IoT snel omarmen en integreren in nieuwe bedrijfsmodellen. Dit is althans de mening van Chris Nelson, vice president of engineering bij OSIsoft. Hij ziet hoe fabrikanten proberen om extra service te koppelen aan apparaten die ze verkopen.

Voorheen stond ‘service’ voor het oplossen van de problemen van de klant. Inmiddels hebben IoT en Big Data het mogelijk gemaakt om de betekenis van dit begrip te veranderen in ‘het oplossen van de problemen vóórdat de klant hier last van heeft’. Predictive Maintenance is de sleutel tot het verhogen van de servicegraad, de interne processen én de klanttevredenheid.

Dit zijn de 3 ontwikkelingen die we de komende tijd rondom IoT mogen verwachten. IoT is dus gelukkig niet in de hype fase blijven hangen, maar op weg naar volwassenheid. En dat biedt kansen!


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank