Jongeren doen álles digitaal. Of toch niet..?

  • 917
  •  12
  • 2 min
  • 23 feb 2017
Jongeren doen álles digitaal. Of toch niet..? 1

Jongeren doen álles digitaal. Of toch niet..?

  • 917
  •  12
  • 2 min
  • 23 feb 2017

Je zou denken dat de jonge generatie het papier heeft afgezworen, maar de praktijk leert anders. De scriptie moet vaak nog steeds óók in een printversie worden ingeleverd. Dat is makkelijker nakijken voor de docent. Leuke bijkomstigheid: op papier ziet het er zóveel mooier en indrukwekkender uit. Niet zelf bedacht, dit komt uit de mond van een student.

Ook papers, readers en andere documenten worden nog volop geprint. Op de een of andere manier is het gewoon erg handig om er op papier aantekeningen bij te krabbelen. Onderwijsinstellingen snappen dat. Het aanbieden van moderne printfaciliteiten neemt daarom snel toe. Van Groningen tot Maastricht en Rotterdam. Ook in de universiteitsbibliotheek van de UvA kun je printen vanaf je eigen laptop en smartphone.

Inhaalslag

Over bibliotheken gesproken, ook de ‘gewone’ bieb is bezig met een grote inhaalslag op het gebied van digitale services. Begrijpelijk, want in de stads- of dorpsbibliotheek haal je al lang niet meer alleen je boeken. Het worden steeds meer informatie- en ontmoetingsplekken. Een mooi voorbeeld is Dordrecht, waar hard gewerkt wordt aan de ‘Bibliotheek van de toekomst’. Ongetwijfeld zullen daar de nodige digitale voorzieningen voor getroffen worden, zoals de mogelijkheid om in de bieb vanaf je eigen device te printen. Iets waar ze in de Arnhemse bibliotheek al mee begonnen zijn.
Smartphone bellen
In sommige bibliotheken kun je tegenwoordig terecht voor een flexibele werkplek. Flexplekken in een meer publieke setting schieten sowieso als paddenstoelen uit de grond. Een van de pioniers is Seats2meet. Inmiddels zijn er in ons land talloze Seats2meet-locaties. Je kunt er flexibel werken, tijdelijk kantoor houden of een vergaderruimte huren. Een mooi mobility concept dat aantoont hoe flexibel onze (werkende) samenleving is geworden. Vast is uit, mobiel is in. Dat blijft zo, en dus kun je daar als bedrijf of organisatie maar beter op anticiperen.

Nieuw apps

Zorg ervoor dat je aantrekkelijk bent voor jonge (en minder jonge) medewerkers, klanten en bezoekers. Speel in op wensen rondom Bring Your Own Device (BYOD) en snel internet. En vergeet niet dat mensen, waar ze ook zijn, ook vaak de behoefte hebben om iets te printen. Op een eenvoudige manier, vanaf hun eigen device. De manager IT speelt hier een belangrijke rol bij. Die snapt wat technisch wel en niet mogelijk is, en is bekend met recente IT-trends. Zoals nieuwe apps die het printen vanaf de tablet en smartphone een stuk gemakkelijker maken. Ook weet hij aan welke veiligheidseisen mobiel printen moet voldoen.

Zeker, de jonge generatie doet heel veel digitaal. Maar de behoefte om een stukje papier in de hand te houden sluipt er toch weer in. Zeker als op dat papier een mooie foto staat. Want kijk, de polaroid is terug! Maar nu direct geprint vanaf de smartphone. Ik zei het al: vast is uit, mobiel is in. En dat blijft zo.


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

Kennisbank