Mens en technologie: van clash naar collaboratie
![Mens en technologie: van clash naar collaboratie](https://www.werktrends.nl/app/uploads/2016/05/mens-en-technologie-versmelten-640x360.jpg)
Mens en technologie: van clash naar collaboratie
Farid Tabarki is founding director van Studio Zeitgeist, columnist, tijdgeestonderzoeker en auteur. Hij is op 10 juni keynote speaker tijdens Ricoh Open. Op hét internationale grastennistoernooi van Nederland inspireert Farid de aanwezigen met zijn keynote speech: ‘Mens en technologie: van clash naar collaboratie’. Want de band tussen mens en technologie wordt steeds inniger. Ook is zijn keynote integraal te volgen op die dag vanaf 12:30 op www.werktrends.nl
Vooruitlopend op zijn keynote, stelden wij hem 5 vragen over de veranderende relatie tussen mens en technologie.
Mens en technologie, van clash naar collaboratie: vanwaar deze titel?
“Robots en algoritmes hebben steeds meer impact. Veel mensen zien deze ontwikkeling als een bedreiging. Zij zeggen dat technologie ons werk overneemt. Deels is dat misschien waar, maar technologie biedt ook juist heel veel kansen. Technologie én de mens: dat is een ontzettend sterke combinatie. Door samen te werken staan ze veel sterker dan technologie alleen ooit zal zijn.”
Hoe kan deze samenwerking eruitzien?
“Denk eens aan big data. Grote hoeveelheden data zeggen op zich niets. Maar wel als daar met behulp van de mens betekenis aan wordt gegeven. Door die samenwerking kun je de juiste conclusies trekken. Je kunt écht wat met data bereiken en zorgen voor baanbrekende ontwikkelingen, nieuwe producten en diensten. Je blijf de mens echt nodig hebben.”
![Farid Tabarki](https://www.werktrends.nl/app/uploads/2015/03/Farid-Tabarki_02-RGB_landscape-300x300.jpg)
Farid Tabarki van Studio Zeitgeist
“Technologie kan zelfs levens redden! Stel je voor dat een arts met behulp van sensoren kan voorspellen welke ziekte iemand onder de leden heeft. Je kunt hier dan al direct een behandeling op sturen, in plaats van dat je moet afwachten tot iemand daadwerkelijk symptomen krijgt. We zullen dan ook met z’n allen véél ouder worden.”
Wat verwacht u van de ontwikkeling van ‘radicale transparantie’?
“Technologie zorgt ervoor dat wij consumenten steeds meer een stem krijgen tegen de grote bedrijven. Met behulp van social media en reviews praten we terug. Het is daardoor voor bedrijven nog
belangrijker om open en eerlijk te communiceren. Ze moeten nog meer hun best doen voor tevreden klanten. Het zorgt voor een verandering in de omgang: binnen een bedrijf zelf én naar buiten toe. Dit is radicale transparantie. Hierbij is wel de vraag voor de mens: hoe transparant willen we zijn?”
Wat is uw visie op ‘het kantoor van de toekomst’
“Samenwerken wordt steeds belangrijker. En dat betekent steeds meer: in teamverband ieders persoonlijke talenten aanspreken om doelstellingen te halen. Het gaat erom wat je kan en hoe je elkaar aanvult, functietitels worden minder belangrijk. Je kunt een beroep doen op een ander als je een bepaalde expertise nodig hebt.”
“Verder zit je niet meer alleen in een kantoortje met de deur dicht. De muren worden doorbroken, je vindt elkaar gemakkelijker in open ruimtes. Samen kom je tot betere diensten en producten.”
Welke onderwerpen gaat u behandelen tijdens het Ricoh Open?
“Ik belicht hoe organisaties de omslag kunnen maken naar collaboratie met technologie aan de hand van concrete voorbeelden. Ook behandel ik ‘de vloeibare samenleving’: de samenleving ‘smelt’
als harde structuur. Op welke manier wordt samenwerken binnen wisselende, vloeibare netwerken steeds belangrijker? Verder geef ik mijn visie op Het Nieuwe Werken en radicale transparantie. Dit zijn allemaal relevante onderwerpen voor managers en medewerkers. Tijdens mijn speech ontdekt u: wat kan samenwerken met technologie specifiek voor mij betekenen?”