Middelgrote bedrijven en het middelste kind-syndroom
Middelgrote bedrijven en het middelste kind-syndroom
Europese middelgrote bedrijven lopen jaarlijks potentieel elk 5,7 miljoen Euro mis door barrières die hun groei belemmeren. Met 75.000 middelgrote bedrijven in Europa komt de totale potentiële misgelopen omzet neer op 433 miljard Euro. Dat is bijna gelijk aan het jaarlijkse BBP van België en bijna de helft van het jaarlijkse BBP van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek onder middelgrote bedrijven in Europa.
Dit terwijl middelgrote bedrijven in Europa grootschalige ambities hebben:
- 38% wil in de nabije toekomst naar de beurs (IPO). In Nederland is zelfs 52% van de middelgrote bedrijven dit van plan.
- 21% van de Europese middenbedrijven wil een ander bedrijf overnemen of fuseren om de concurrentiekracht te versterken.
In Nederland geldt dit voor 29% van de ondernemingen.
Ondanks deze hoge ambities geeft 93% van de middelgrote bedrijven aan belemmerd te worden in hun groei. Dit komt vooral door:
- het moeten voldoen aan complexe wet- en regelgeving
- moeite hebben met het aantrekken van toptalent op alle niveaus
- problemen met het vinden, financieren en implementeren van de juiste technologie om hun ambities te ondersteunen.
Nederlandse bedrijven willen investeren in digitale technologie
Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de middelgrote bedrijven in Europa nog geen digitale technologie inzet, specifiek gericht op groei als bedrijf. Tegelijkertijd ziet het Europese middenbedrijf grote kansen voor hun onderneming bij investeringen in digitale technologie. Een kwart van de Europese middenbedrijven denkt hiermee de transitie naar een meer ‘mobiel bedrijf’ te kunnen maken. Onder Nederlandse ondernemers ligt dit percentage zelfs op 67%.
Ondernemers zien de inzet van digitale technologie als cruciaal voor het realiseren van winst die ze nu elk jaar mislopen. Nederlandse ondernemers geven in het onderzoek aan dat zij verwachten dat hun winst zal stijgen wanneer barrières op gebied van technologie, wet- en regelgeving en het aantrekken van talent lager worden. 15% van de Nederlandse ondernemers denkt dat hun winst dan met maar liefst 20% kan stijgen. Een kwart schat dat deze winststijging 11% zal zijn en de helft geeft aan dat de winstverwachting in hun bedrijf dan toeneemt met in ieder geval 7%.
Oplossing: innovatie en digitalisering
Het grootste deel van de overheidssupport is gericht op kleine bedrijven, terwijl grote bedrijven over het algemeen prima voor zichzelf kunnen zorgen. Middelgrote bedrijven voelen zich daarom vaak het verwaarloosde kind onder de Europese bedrijven, in Nederland geldt dit voor 68% van deze bedrijven. 433 miljard Euro is een enorm bedrag om mis te lopen, zowel voor middelgrote bedrijven als voor de Europese economie als geheel. Om ambities te realiseren, is het slim voor middenbedrijven om in te zetten op verdere digitalisering, zoals digitale facturering, efficiëntere betalingsprocessen of het digitaliseren van andere werkprocessen. Het is de hoogste tijd voor middelgrote bedrijven om prioriteit te geven aan innovatie en te zorgen voor flexibele ondernemingen met gestroomlijnde processen. Om op deze manier verder te groeien en omzet en winst vergroten.
Opmerking: de definitie van een middelgroot bedrijf die dit onderzoek hanteert is een bedrijf met 50 – 500 medewerkers en een omzet van €3,51 miljoen tot €119 miljoen.
- Wisselkoers: 1,00 GBP = 1,19 EUR, xe.com, 27 juli 2016
- Cijfers voor aantal middelgrote bedrijven in Europa verschaft door M-Institute, juli 2016
- Totaal potentieel misgelopen omzet = gemiddelde geschatte misgelopen omzet vermenigvuldigd door het aantal middelgrote bedrijven in Europa (£364 miljard = £4,8 miljoen x 75.000)