Robotiseren: 3 typen softwarerobots

 • 1162
 •  6
 • 3 min
 • 22 nov 2018
Robotiseren: 3 typen softwarerobots 2

Robotiseren: 3 typen softwarerobots

 • 1162
 •  6
 • 3 min
 • 22 nov 2018

Robotiseren kan op veel verschillende manieren. Zo heb je de keuze uit verschillende soorten robots. Welke zijn dat en welke oplossing past het beste bij jouw wens of vraagstuk? Ik licht graag 3 veel toegepaste robotoplossingen uit.

Allereerst maken we onderscheid tussen hardware- en softwarerobots. Bij robotisering denken we al snel aan die eerste categorie. Hardware-robots spreken tot de verbeelding. We zien ze veel in het nieuws en op tv. Het zijn de automatische lasarmen, zelfsturende karretjes in magazijnen of robots met uiterlijke kenmerken van de mens.

Snelle robotiseringsstart

Ook softwarerobots worden al door veel organisaties ingezet. Waarom? Ze spreken misschien minder tot de verbeelding, maar:

 • ze zijn relatief eenvoudig te implementeren en beheren
 • je kan ze inzetten voor tal van uiteenlopende processen
 • ze hebben geen impact op je bestaande IT-infrastructuur of -systemen
 • de investering is goed te overzien

Perfect voor als je wilt robotiseren dus.

Robotic Process Automation

Net als bij hardware-robots kent de softwarerobot veel verschillende verschijningsvormen. In dit artikel wil ik het met name hebben over robots op basis van Robotic Process Automation, ofwel RPA. In feite is dit niets meer dan een softwareprogramma (de robot dus) die menselijk gedrag nabootst. Hij neemt taken over die jou en je collega’s (te) veel tijd kosten. Of die je liever niet meer wilt doen. Het gaat vaak om (simpele) repeterende handelingen die de robot uit handen neemt.

In RPA zijn er grofweg 3 typen robots te onderscheiden:

1. Datarobots

Een datarobot kan supersnel grasduinen in databases en jouw systemen verrijken met nieuwe informatie. Je hebt bijvoorbeeld een groot adressenbestand, maar van alle nieuwbouwwoningen ontbreken de postcodes nog. Dan kan je de postcodes zelf opzoeken en handmatig invoeren in het bestand, maar dat kost veel tijd. Je kan dit ook laten doen door de datarobot. Je geeft hem de opdracht om de juiste informatie in openbare databases op te zoeken. Deze plaatst hij vervolgens op de juiste plek in het bestand. Jouw winst? Een enorme tijdsbesparing!

2. Webrobot

Een webrobot is ideaal om het internet af te speuren naar informatie. Misschien wil je slim anticiperen op de prijzen van jouw concurrenten. Ga je zelf een prijsvergelijking doen via internet? Dan ben je hier al snel dagen mee bezig. Websites bezoeken, prijzen bekijken en deze in een Excel-bestand zetten: tel maar uit. Een webrobot kan je dit volledig uit handen nemen. Je geeft hem simpelweg de opdracht om een prijsvergelijking uit te voeren en dit in een bestand te plaatsen.

Een ander voorbeeld. Stel je bent aanbieder van financieringen en je wilt weten welke klanten je kan ondersteunen met een nieuwe financiering. Dan kan het handig zijn om bijvoorbeeld te weten welke klanten hun huis te koop hebben staan. In plaats van zelf dagenlang op onderzoek uit te gaan, kun je een webrobot dit onderzoek uit laten voeren. Hij vergelijkt in enkele uren de openbare gegevens die op Funda staan met jouw klantenbestand. Zodat jij weet welke klanten je aanvullend advies kan bieden.

3. Procesrobot

Een procesrobot is perfect om informatie van de ene bedrijfsapplicatie naar de andere bedrijfsapplicatie te verplaatsen. Stel bijvoorbeeld dat je na jaren overgaat op een nieuw CRM-systeem, met daarin duizenden klantgegevens. Voordat het nieuwe CRM-systeem volledig operationeel is, ben je soms maanden verder.

Type robots

In die ‘tussenperiode’ heb je dus te maken met twee applicaties. Bepaalde informatie staat al in het nieuwe systeem, andere informatie staat nog in het oude systeem. De procesrobot kan in die periode dan de koppeling vormen tussen de twee applicaties. En als de nieuwe applicatie eenmaal operationeel is, kan hij alle informatie die nog in de oude applicatie staat automatisch overzetten.

Efficiencyslag maken: begin klein

Dankzij RPA-softwarerobots kun je eenvoudig en snel een significante efficiencyslag maken. Daarbij maak je zelf de keuze welke processen of taken je de softwarerobot wilt laten uitvoeren. Mijn tip? Begin met een eenvoudige taak. Laat een webrobot eerst eens een website uitlezen en informatie omzetten naar een Excel-bestand. Lukt en bevalt dit? Dán kun je langzaam gaan uitbouwen.

 


Remo Antonis 1

Remo Antonis (auteur) Specialist op het gebied van Robotic Process Automation (RPA) en Document Management. Volg Remo op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van robotiseren (RPA).

Kennisbank