Robotisering: 10 verrassende voorbeelden

 • 3614
 •  12
 • 3 min
 • 23 mei 2019
Robotisering: 10 verrassende voorbeelden

Robotisering: 10 verrassende voorbeelden

 • 3614
 •  12
 • 3 min
 • 23 mei 2019

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van robotisering. Wat zijn de mogelijkheden en welke trends zijn er te onderscheiden? Maak kennis met 10 bijzondere robots.

1. Ziekenhuisrobot

Een robot als verpleegkundige? Een robot kan personeel in de zorg ondersteunen op verschillende manieren. Zo bestaan er robots die (zware) fysieke taken kunnen overnemen. Denk aan het vervoeren van karren met beddengoed of medicijnen.

RPA: werk efficiënter dankzij softwarerobots 1

Download E-book ‘Robotic Process Automation’

Een ziekenhuisrobot kan ook vragen stellen aan patiënten, bijvoorbeeld over de soort en mate van pijn die een patiënt ervaart. Het voordeel? De verpleging houdt meer ruimte over voor de basiszorg zelf. Tegelijk blijven kosten beheersbaar.

2. Softwarerobot

Een softwarerobot is een robot op basis van ‘Robotic Process Automation’. De robot imiteert menselijk gedrag. Hij kan eenvoudige, repeterende taken overnemen. Er zijn tal van toepassingsmogelijkheden. Een voorbeeld is een softwarerobot die gegevens vanuit een bedrijfsapplicatie naar een andere applicatie kan overzetten. Dat is waardevol als je bijvoorbeeld kiest voor een nieuw ERP-systeem met daarin veel data. Een softwarerobot kan de data overzetten in het nieuwe systeem, in een fractie van de tijd die mensen ervoor nodig hebben.

3. Chatbot

Wil je binnen je organisatie personeel ontlasten in customer care of klantvragen sneller beantwoorden? Dan is een chatbot een goede oplossing. De technologie voor chatbots is laagdrempelig en toegankelijk voor alle organisaties. En dankzij doorontwikkeling van de technologie kunnen chatbots steeds scherper anticiperen op de vraag en intentie van klanten.

4. Slimme devices

We maken ook steeds meer gebruik van slimme devices, die ons taken uit handen nemen. Denk aan een robotstofzuiger of grasmaaierrobot. Deze devices worden vaak door particulieren gebruikt, maar ook voor organisaties zijn deze tijd- en kostenbesparende devices interessant.

5. Dierentuinrobot

In Polen kunnen zieke kinderen vanuit het ziekenhuis een dierentuin bezoeken. De robot geeft hen een virtuele tour door de dierentuin. Ook in de vrijetijdsector kunnen robots dus een bijdrage leveren van onschatbare waarde.

6. Educatierobot

In het onderwijs worden robots veelal ingezet om een (interactieve) presentatie of les te geven voor de klas. Een robot stelt docenten ook in staat om zelf nieuwe, interactieve lessen te ontwikkelen.Ook leerlingen zelf kunnen aan de slag met een onderwijsrobot. Door een robot zelf te programmeren, leren zij omgaan met nieuwe technologieën. Zo kan robotisering de onderwijskwaliteit naar een heel nieuw niveau tillen.

7. Bezorgrobot

Verschillende supermarkten, horecaketens en bezorgdiensten experimenteren met robots die boodschappen, maaltijden of pakketjes bezorgen. Zo doet een grote pizzaketen een proef met zelfrijdende robots die pizza’s bezorgen. De robot bezorgt in een straal van 1 kilometer om de vestiging en rijdt 6 kilometer per uur. Dankzij geïntegreerde camera’s en sensoren kan de robot botsingen vermijden.

8. Hospitality-robot

Al eens een hotel of restaurant binnengestapt waar je werd ontvangen door een robot? In de hospitalitybranche is de robot een veelgeziene host(ess) die gasten een warm welkom heet. Ook kan een robot worden ingezet als piccolo.En wat dacht je van een robot als bartender?

Het Italiaanse bedrijf Makr Shakr ontwikkelde twee robotarmen die in een halve minuut een perfecte cocktail serveren. De armen kunnen zelfstandig de juiste flessen drank pakken, mixen en inschenken.robothand

9. Robots in logistiek en warehousing

Robotarmen die razendsnel pakketjes vullen met de juiste producten: veel warenhuizen profiteren al van de voordelen van robotisering. Robots kunnen immers razendsnel orderpicken: dozen pakken, stapelen, scannen en volautomatisch naar de juiste plek verplaatsen.

10. PSV: robots voor zieke kinderen

Een hartverwarmend initiatief van PSV: de club introduceerde een fysieke robot voor ernstig zieke kinderen. Bij thuiswedstrijden lopen jonge PSV-fans aan de hand van de spelers mee het veld op; dat is voor zieke kinderen niet mogelijk.

Met robot Natan is daar verandering in gekomen. Een speler neemt de robot mee op de arm als hij het veld op loopt. Via een tablet beleeft het kind op afstand alles van dichtbij mee. De robot is op afstand te besturen en via een verbinding kan het kind zelfs met de speler praten.

Meer artikelen lezen over RPA en softwarerobots en hoe je efficiëntere kunt werken? Lees dan ook het volgende artikel.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Gratis E-book

Aan de slag met Robotisering

 1. Wat is robotisering?
 2. Wat zijn de voordelen van robotisering?
 3. Wat levert het mijn organisatie op?
 4. Wat is de impact van robotisering op systemen en medewerkers?
 5. Hoe start ik succesvol met robotisering?
Downloaden

Kennisbank