Robotisering toekomstmuziek?
Robotisering toekomstmuziek?
Je kent het doembeeld: intelligente robots die onze wereld overnemen. Waarbij het digitale gevaar dat we zelf creëren, onstuitbaar oprukt… De ontnuchterende waarheid? Robots bestaan al láng! En in mijn visie kan robotisering organisaties vooral veel meerwaarde bieden. Het stelt je in staat om efficiënter te werken, kosten te besparen en meer tijd over te houden voor je kerntaken.
Robotisering komt de laatste tijd veel voorbij in het nieuws. De ontwikkeling van robots bedreigt miljoenen banen, zo waarschuwen deskundigen. Maar wat is het nou echt, wat betekent het voor jou, voor je medewerkers en organisatie? Gaat de wereld echt zo enorm veranderen?
Wat is robotisering precies?
Robotisering is als robots handmatige of cognitieve processen overnemen van mensen. Hierbij maak ik een onderscheid tussen:
Basisrobots
Een softwarerobot neemt eenvoudige processen over. Het gaat hier om basisprocesautomatisering, zoals factuurverwerking. Robotic process automation (RPA) valt onder basisrobotisering.
Geavanceerde robots
Een softwarerobot neemt complexere processen over. Het gaat om meer geavanceerde procesautomatisering. Denk aan een postkamer waar de softwarerobot na het scannen van 50 WOZ-beschikkingen de 51e automatisch herkent.
Intelligente robots
Dit is een verregaande vorm van robotisering. Zo bestaan er al innovatieve slimme vergaderschermen die spreken met gebruikers en notulen realtime vertalen.
En machine learning-technieken om medische diagnoses te stellen, alsof de robot een echte dokter is.
Robotic process automation (RPA)
De kern van robotic process automation is dat softwarerobots menselijk gedrag repliceren. Relatief kleine softwarescripts voeren repeterende werkzaamheden razendsnel én foutloos uit. Met speciale programma’s kun je deze softwarerobots zelf ontwikkelen. Supersnel, zónder verregaande technische kennis.
Met deze laagdrempelige vorm van robotisering kunnen de meeste organisaties in korte tijd veel kosten besparen. De softwarerobots zijn vlot in te passen in bestaande werkprocessen. Hoe dit precies werkt lees je in de eerdere blog door mijn collega Wouter Hendriks op WerkTrends.
Jouw digitale collega
RPA is supersnel in gebruik, het kan centraal op een server worden geplaatst, heeft een lage IT-footprint en een zeer laag risico. Maar het is géén vervanging van IT-systemen. Het is een aanvulling daarop. Veel bedrijfsprocessen zijn nog niet of slechts deels geautomatiseerd. Het gaat vaak om handmatig werk waarbij systeemintegratie nog niet mogelijk of te duur is. Of véél te lang duurt terwijl je snel een oplossing zoekt.
Waar systemen (nog) niet goed met elkaar communiceren, biedt RPA een flexibele oplossing. Dit is goed uit te leggen door RPA te beschrijven als een ‘digitale collega’, noem haar Sarah. Sarah logt in op de bedrijfssystemen, gebruikt e-mail, online tools en apps en voert taken voor je uit. Precies zoals een ‘echte’ collega dat zou doen. Ze vervangt dus geen bestaande IT-systemen, maar werkt ermee.
In de praktijk
Een voorbeeld: je hebt een groot adressenbestand waarin een flink aantal postcodes ontbreken. Dan kun je zelf het Excel-sheet openen, de adressen zoeken waarin de postcode mist, deze kopiëren naar postcode.nl en de postcodes weer invoeren in Excel… Of je vraagt Sarah om dit voor je te doen, in een fractie van de tijd! Je kunt Sarah zelfs vragen om jou te mailen als ze een postcode niet kan vinden.
De RPA-softwarerobot kan ook een externe databron uitlezen en omzetten naar bijvoorbeeld Excel. Neem de data van Funda: deze informatie is publiekelijk beschikbaar. Of ontdek ‘rulesbased RPA’, zoals een robot die mailtjes uitleest en doorstuurt naar de juiste collega. Of een robot die van HR alle handelingen overneemt om een nieuwe collega aan te melden in de diverse systemen.
Iedereen met een technische interesse kan werken met RPA. Er is geen verregaande IT-kennis nodig. Met een product als Kofax Kapow kun je snel en eenvoudig de beschreven robots ontwikkelen. Ben je benieuwd hoe jouw organisatie robotisering in de praktijk kan benutten? Neem dan gerust contact met mij op. Stel hieronder je vraag over procesautomatisering, ik denk graag met je mee.