Terugblik webinar: grip op facturen met e-invoicing

 • 98
 •  0
 • 3 min
 • 24 nov 2021
Terugblik webinar: grip op facturen met e-invoicing 1

Terugblik webinar: grip op facturen met e-invoicing

 • 98
 •  0
 • 3 min
 • 24 nov 2021

Facturen wil je zo snel mogelijk verwerken, en dat het liefst in zo min mogelijk tijd. Toch is het doorgaans een arbeidsintensief proces. Hoe komt dat? En hoe regel je dit slimmer in? Tijdens het webinar ‘Grip op facturen met e-invoicing’ vertel ik hoe je het factuurproces eenvoudig stroomlijnt en automatiseert, of het nu gaat om inkomende of uitgaande facturen. Kijk het webinar terug én ontdek o.a. wat het Maasstad Ziekenhuis oplevert.

Eerst even terug in de tijd. In Nederland kwam e-invoicing voor het eerst ter sprake in 2009. Het was Jan Kees de Jager, de toenmalige minister van Financiën, die riep dat dit vele malen efficiënter was dan dat we tot dan toe factureerden. Toch maken we in Nederland sindsdien slechts mondjesmaat gebruik van e-invoicing. Hierbij zien we wel verschil tussen sectoren. Zo loopt o.a. de zorgsector voorop: ongeveer 35% van de zorgorganisaties heeft de stap naar e-invoicing gemaakt. Toch sturen veel organisaties nog e-mails met pdf’s. Terwijl e-invoicing veel efficiënter is. Daarover gaat het webinar.

Het beste van twee werelden

Tijdens het webinar benoem ik dan ook de voordelen van e-invoicing. Het is in feite het beste van twee werelden. En omdat bij e-invoicing alle factuur informatie automatisch beschikbaar is, reduceer je de kans op fouten tot een minimum. Een groot voordeel, want zeker 2,6% van de papieren én digitale facturen die handmatig worden verwerkt, bevat fouten en moet gecorrigeerd worden.

Snellere betaling

En er is meer. Met e-invoicing worden facturen aantoonbaar sneller betaald. Dit levert dus een significante reductie op van de ‘Days Sales Outstanding’ (DSO). Simpelweg omdat de factuur eerder en sneller verwerkt kan worden. En natuurlijk werkt dat ook de andere kant op. Ontvang je facturen van leveranciers? Als je deze veel sneller kunt betalen, kun je afspraken maken voor interessante betaalkortingen / dynamic discounting. Tegelijk verbetert hiermee de liquiditeitspositie van (toe)leveranciers. Een win-winsituatie dus.

Onderdeel van dezelfde keten

Realiseer je hierbij dat je als organisatie altijd onderdeel bent van dezelfde keten. Waar je vandaag een factuur uitstuurt naar een klant, ontvang je er morgen waarschijnlijk zelf één van een leverancier. Kortom, als je jouw factuurproces slimmer inricht, werkt dat ook voordelig uit op je leverancier of klant, en vice versa. En als jouw leveranciers en klanten dit ook doen, pluk jij daar ook de vruchten van.

Geen doel op zich

Ondanks alle voordelen, is e-invoicing geen doel op zich. Het is wél relevant. Factureren is een noodzakelijk kwaad om betaald te krijgen, of het nu via papier, digitaal of elektronisch gebeurt. Waar het om draait, is dat e-invoicing voordeel oplevert voor je organisatie. Je factureert makkelijker en compliant. Zonder tussenkomst van mensen.

En hoe meer facturen je verstuurt en ontvangt per jaar, hoe meer je profiteert van e-invoicing. Deze voordelen zijn echter niet altijd meteen zichtbaar, zoals een heldere ROI. Staar je daar niet blind op. Want het voordeel van e-invoicing zit ‘m voor het allergrootste deel in procesverbeteringen, betere kwaliteit van die processen, een betrouwbare kasstroom, minder disputen en betrouwbare en compliant archivering.

Wat levert e-invoicing Maasstad Ziekenhuis op? Kijk het webinar!

Jordy Selhorst is werkzaam bij Maasstad Ziekenhuis als Teamleider Crediteuren. In het webinar vertelt hij hoe het ziekenhuis het facturatieproces stroomlijnde via e-invoicing én wat het oplevert. “We maakten al gebruik van slimme scansoftware zodat we pdf-facturen automatisch konden inlezen. We wilden dit nog efficiënter inrichten en kregen ook steeds vaker de vraag van partners om facturen te ontvangen en verzenden via e-invoicing.” Ontdek in het webinar hoe dat afliep.

Kijk het webinar

Benieuwd naar alle inzichten en het complete verhaal van Maasstad Ziekenhuis? Kijk het webinar terug:

Terugblik webinar: grip op facturen met e-invoicing

Checklist: e-invoicing

Verstuur en ontvang facturen ook 100% automatisch, snel en efficiënt. In deze checklist ontdek je álle inzichten voor het succesvol implementeren van e-invoicing. Lees de checklist.


Marcel van der Steen 1

Marcel van der Steen (auteur) In mijn werkzame leven heb ik al veel verschillende organisaties mogen helpen bij het digitaliseren van documentintensieve processen op het gebied van procurement to pay, S2P, HR, digitale archivering en verbeteren van informatiestromen in het alg...

Checklist

e-invoicing

 1. redenen om te kiezen voor e-invoicing.
 2. in hoeverre jouw organisatie al is ingericht op e-invoicing.
 3. hoe je e-invoicing stap voor stap implementeert.
Download

Kennisbank