Top 5 jeukwoorden op kantoor

  • 2838
  •  4
  • 3 min
  • 21 aug 2018
Top 5 jeukwoorden op kantoor 2

Top 5 jeukwoorden op kantoor

  • 2838
  •  4
  • 3 min
  • 21 aug 2018

In je kracht staan, de regie pakken en agile werken. Tegenwoordig zijn we op kantoor gek op deze hippe termen die dan ook te pas en te onpas gebruikt worden. Japke-d. Bouma schrijft al geruime tijd over deze jeukwoorden in haar column voor het NRC. Is het niet veel handiger om gewoon te zeggen wat we bedoelen in plaats van deze nonsens woorden te gebruiken? In dit artikel 5 jeukwoorden in het kantoorjargon met hun daadwerkelijke betekenis.

1. Agile werken

jeukwoorden

Onlangs zagen we een vacature waarin ze op zoek waren naar een ‘chapter lead creative content’ die ‘een uitdaging ziet in het voortzetten van de Agile Transformatie’. Snap jij het nog? Veel bedrijven gebruiken het woord ‘agile’ om hun manier van werken te omschrijven. Het vreemde is dat de gemiddelde medewerker moeite heeft uit te leggen wat het nu precies betekent. Daarnaast ergeren veel mensen zich ook aan de term. Het woord is niet voor niets door de beroepsvereniging voor communicatie, Logeion, uitgeroepen tot jeukwoord van het jaar. Laten we dan voor eens en altijd duidelijk hebben wat ‘agile’ betekent. Agile-coach Jasper Guldemond omschrijft het als: wendbaarder, flexibeler werken, met zelforganiserende teams. Of gewoon je boerenverstand gebruiken. Kijk, daar kunnen we wat mee.

2. Stakeholders

Door de internationalisering van de samenleving gebruiken we in het Nederlands steeds meer Engelse termen. Daar is op zich niks mis mee, als we maar weten waar we het over hebben. Een woord dat, vooral in de communicatiebranche, veel wordt gebruikt is ‘stakeholders’. Klinkt interessant, maar voor deze term hebben we ook woorden in het Nederlands die de lading voldoende dekken, zoals: ‘belanghebbenden’ en ‘betrokkenen’. Laten we het simpel houden.

3. Co-creatie

Dit woord behoeft weinig uitleg. Het is best wel duidelijke taal: iets samen (co) creëren. Echter: co-creatie bestaat niet. Van Dale geeft geen uitleg omdat co-creatie een letterlijke vertaling is van het Engelse woord ‘co-creation‘ wat weer ‘samenwerken’ betekent. Laten we dus het woord samenwerken gebruiken. Niet zo ‘fancy’, maar het staat wel in de Van Dale. Als we dan toch hip willen doen kunnen we beter samenwerken door middel van videovergaderen. Co-creation in de cloud ;-).

4. Meeting

Tijdens vergaderingen in corporate omgevingen vliegt het kantoorjargon je om de oren. Het begint al met het woord vergaderen, dat is zò 2017. Eskimo’s hebben 100 woorden voor sneeuw. Wij hebben 100 woorden voor vergaderen. Tegenwoordig sta

jeukwoorden

an onze agenda’s vol met meetings, calls, een bila (bilateraal overleg) of gaan we brainstormen of klankborden. Zo, dat waren 5 jeukwoorden in èèn zin, even krabben! Wat is er mis met de oerhallandse termen ‘vergadering’, en ‘telefonisch overleg’?

5. In je kracht staan

Wat betekent dat nou eigenlijk? In je kracht staan? “Als je in je kracht staat, doe je de dingen op de manier zoals je ze zelf wilt doen en niet omdat ze moeten.” Dus als je geen zin heb om die ene taak uit te voeren, hoef je het niet doen? Bij elk bedrijf zijn er weleens klussen die simpelweg moeten gebeuren, of je het nu leuk vindt of niet. Je kunt er uiteraard wel op je eigen manier invulling aan geven en je kunt altijd je eigen keuzes maken. Misschien bedoelen ze dat? Maar kunnen we dan niet beter zeggen dat je gewoon jezelf mag zijn? Wel zo duidelijk!

 


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

Kennisbank