Vakantiegevoel alweer kwijt? 6 tips voor balans tussen werk en privé

  • 2029
  •  18
  • 4 min
  • 30 aug 2018
Vakantiegevoel alweer kwijt? 6 tips voor balans tussen werk en privé 2

Vakantiegevoel alweer kwijt? 6 tips voor balans tussen werk en privé

  • 2029
  •  18
  • 4 min
  • 30 aug 2018

Eind augustus. Werkend Nederland komt – op een paar mazzelaars na die hun vakantie nog tegoed hebben – terug van vakantie. Ondanks dat kantoorwerkers ernaar uit kijken om hun collega’s weer te zien, is voor velen de vakantie te kort en blijft dat vakantiegevoel maar heel eventjes hangen. Tijdens de vakantie worden vaak goede voornemens gemaakt; anders gaan werken zodat je meer tijd voor sport en je privéleven overhoudt. Maar eenmaal op kantoor verval je snel weer in oude gewoontes.

Herkenbaar? Lees dan onderstaande tips.

Werk eens ergens anders

Wanneer buiten de kantoormuren wordt gewerkt, gebeurt dit in de meeste gevallen thuis (58.2%) of bij de klant (19,4%). Maar waarom zou je niet eens in dat hippe koffietentje gaan werken of misschien zelfs in een strandtent? Als je zakelijke documenten digitaal tot je beschikking hebt, kun je altijd en overal waar maar wifi is werken. Steeds meer horeca en zelfs winkels zijn zo ingericht dat je er prima kunt werken. En waar je op kantoor wordt afgeleid door je collega’s, is dat thuis wellicht ook het geval door klusjes die gedaan moeten worden of huisgenoten die aandacht vragen. Dus geniet eens in alle rust van een goede cappuccino en uitzicht over dat mooie plein, gezellige winkelstraat of strand, gewoon terwijl je aan het werkt bent!

Fitter worden terwijl je werkt

Zitten is het nieuwe roken, horen en lezen we steeds vaker. Wie onvoldoende beweegt is sneller ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe zorg je ervoor dat je fitter wordt terwijl je werkt? Ga wandelen tijdens de lunch. Naast gezonde beweging zorgt een andere omgeving ervoor dat je beter ontspant. ParasailenMet een zonnetje erbij haal je wellicht zelfs voor even je vakantiegevoel terug, om daarna weer extra productief aan de slag te gaan. Ook tijdens vergaderingen kun je staan of wandelen. Het maakt je zelfs creatiever en zorgt ervoor dat collega’s niet worden afgeleid door de laptop voor hun neus. Een vergadering in de buitenlucht is vooral geschikt als de groep niet te groot is en je niet teveel onderwerpen op de agenda hebt staan. Ook buiten de lunch en vergaderingen kun je meer bewegen. Haal bijvoorbeeld je koffie of je printje op een andere etage en neem de trap in plaats van de lift.

Hou (reis)tijd over

Hoewel er steeds meer mogelijkheden zijn om plaats- en tijdonafhankelijk te werken, blijft het kantoor voor veel mensen de belangrijkste werkplek. Buiten de spits naar kantoor scheelt vaak al de nodige reistijd, maar waarom zou je niet wat vaker thuis of dichter bij huis werken? Met de nieuwste oplossingen om vanaf afstand te vergaderen hoef je zelfs de interactie met je collega’s niet te missen. Via scherm en camera kun je elkaar gewoon in de ogen kijken en met behulp van een digitaal whiteboard kun je samen aan documenten werken, ook op afstand. Waarom zou je eigenlijk nog naar kantoor komen?

Ga vaker offline

Was jij bereikbaar voor je collega’s tijdens je vakantie? Maar liefst 70% van de kantoorwerkers wel. En dat geldt niet alleen tijdens de vakantieperiode, maar ook na werktijd en in het weekend. Online tools kunnen ervoor zorgen dat je productiever bent en een betere balans hebt. Maar ze kunnen ook een last zijn. Christine Wittoeck, schrijfster van het boek Start to Digital Detox helpt organisaties en teams om anders en beter om te gaan met digitale communicatie. Enkele van haar tips:

  • Houd je inbox zo leeg mogelijk. Besluit bij iedere e-mail die binnenkomt direct of je meteen reageert, de mail delete of – bij hoge uitzondering – de e-mail bewaart voor later;
  • Stop met het de hele dag controleren van je e-mail, doe dit op 2 of 3 vaste tijdstippen en communiceer dit ook naar je omgeving. Hoe duidelijker jij grenzen stelt, hoe makkelijker anderen ze accepteren;
  • Vraag je regelmatig af of je wel echt internet nodig hebt bij wat je nu aan het doen bent; internet kan ook voor onnodige afleiding zorgen;
  • Stop regelmatig bewust je telefoon weg. Tijdens vergaderingen, op het werk maar ook privé, tijdens een etentje of uitstapje met het gezin.

Gooi het roer om en wordt een ‘digitale nomade’

Een steeds groter wordende groep mensen lukt het om écht plaats-en tijdsonafhankelijk te werken. Zij maken bijvoorbeeld een wereldreis terwijl ze ondertussen hun geld verdienen. Hoewel dit wellicht wat onbereikbaar klinkt, kun je het natuurlijk best eens bespreekbaar maken of je (tijdelijk) vanaf een andere locatie kan werken. VakantiegevoelMisschien heeft je partner meer vakantiedagen dan jij, hebben bekenden een huisje in het buitenland waar je gebruik van kan maken of is het altijd al je droom geweest om een tijdje in een andere stad te wonen. Als jouw werkgever de juiste faciliteiten biedt om te werken op afstand, is jouw droom misschien wel dichterbij dan je denkt.

Maak een betere work-life balans bespreekbaar

Hoewel werk en privé steeds meer door elkaar lopen, voelt nog lang niet iedereen zich vrij om privé zaken tijdens werktijd te regelen. Slechts 30% van de medewerkers zou tijdens werktijd koffie drinken met een vriend die in de buurt is. En maar 23% voelt zich comfortabel om tijdens het werk te gaan sporten en het werk ’s avonds in te halen. Aan de andere kant neemt meer dan de helft (56%) van de werknemers hun werk wel (deels) mee op vakantie. Belangrijke oorzaak is de cultuur in organisaties. Slechts 20% ervaart een positieve cultuur en stimulans om op een andere manier te werken. De enige manier om dit te veranderen, is door het bespreekbaar te maken. Ervaren je collega’s dit ook en zouden zij graag anders willen werken? Vind je leidinggevende het echt een probleem als je onder werktijd gaat sporten of denk je dat alleen maar? Door het gesprek aan te gaan en afspraken te maken over wat past bij jou en je werkgever bouw je zelf aan een betere balans.


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

Kennisbank