Zet jezelf met digitalisering op de kaart

 • 730
 •  6
 • 2 min
 • 03 dec 2019
Zet jezelf met digitalisering op de kaart

Zet jezelf met digitalisering op de kaart

 • 730
 •  6
 • 2 min
 • 03 dec 2019

Sterker nog, slechts 4 procent vindt het aantrekken en binden van nieuwe medewerkers aan je bedrijf een reden om te investeren in digitalisering. Dit blijkt uit onderzoek rondom digitaliseren. Opmerkelijk, want het digitaliseren van je bedrijf biedt juist kansen om jezelf als werkgever op de kaart te zetten en je bedrijfscultuur positief te beïnvloeden.

Werken waar en wanneer je wilt

Waar we tien jaar geleden gebonden waren aan ons bureau, kiezen steeds meer bedrijven de laatste jaren voor een digitale werkplek. Door het digitaliseren van onder meer facturen, documenten en dossiers wordt het mogelijk plaats- en tijdsonafhankelijk te werken. Wanneer je de data opslaat in de cloud kun je altijd bij de bestanden en heb je het digitaal werken volledig zelf in de hand. Bijkomend voordeel: werknemers kunnen werken waar en wanneer ze willen. De mogelijkheid om thuis te werken draagt bij aan een betere werk/privé-balans en is bovendien goed voor het milieu. Daarmee scoor je als werkgever pluspunten.

Tijd voor het echte werk

Medewerkers vinden het belangrijk bij te dragen aan zinvol werk. Ze vinden het van belang echt van betekenis te zijn bij het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast hechten werknemers veel waarde aan ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Door te investeren in digitalisering maak je tijd vrij voor je personeel om te werken aan zinvol werk. Zo biedt digitalisering mogelijkheden om repetitieve handelingen te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch laten invoeren van facturen met behulp van speciale software, het automatiseren van je archief of het automatisch beantwoorden van klantvragen. Zo voorkom je dat werken een sleur wordt en creëer je een bedrijfscultuur met ruimte om te leren.

Medewerkers met hart voor de zaak

Niet alleen draagt digitalisering bij aan de flexibiliteit en efficiëntie van je werknemers, ook vergroot het de betrokkenheid bij je bedrijf. Een digitale werkplek geeft medewerkers het gevoel van vrijheid. Werknemers kunnen zelf beslissen waar, wanneer en hoe ze hun werk doen, zolang ze maar hun taken afronden. Daardoor zijn ze de baas over hun eigen werkdag, voelen ze meer verantwoordelijkheid en voeren ze hun werk met meer plezier uit. Het gevoel van vrijheid draagt op die manier bij aan een gezonde werkcultuur, waarin medewerkers met hart voor de zaak werken.

“Medewerkers zijn de baas over hun eigen werkdag.”

Snelle lijntjes en onderling contact

Digitalisering biedt ook mogelijkheden om werknemers dichter bij elkaar te brengen. Door te investeren in een goed communicatieplatform kunnen medewerkers snel schakelen en stimuleer je onderlinge betrokkenheid. Een intranet of messaging platform biedt bijvoorbeeld de kans om onderling kennis uit te wisselen, feedback te geven of te brainstormen. Met het inzetten van videovergaderingen kun je zelfs de barrières tussen mobiele werknemers overbruggen. Op deze manier kunnen collega’s die thuiswerken of op pad zijn namelijk makkelijk tijdens een meeting inbellen.

Al met al biedt digitalisering niet alleen allerlei kansen om als bedrijf te innoveren, maar vooral om als werkgever je beste beentje voor te zetten. Door te investeren in digitalisering investeer je ook in jouw werknemers: je biedt ze de mogelijkheid hun tijd zinvol te besteden, zichzelf te ontwikkelen en brengt een gezonde werkcultuur. Wat je ervoor terug krijgt? Betrokken werknemers met hart voor jouw zaak!


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

Ebook

Word een Tijdbaas!

 1. Hoe je slimmer met tijd kan omgaan
 2. Hoe je kan inspelen op digitale trends
 3. Wat de juiste tools en processen zijn
Download

Kennisbank