Cognitive Business en Watson

Start nu met nadenken over cognitieve business

De digitale transformatie genereert ongekende hoeveelheden data. Met de juiste IT kunnen computers zintuigelijk worden, het gedrag van mensen overnemen en – qua intelligentie – zelfs overtreffen. Het is dichterbij dan u denkt en raakt ook uw business.

554
0

Dat werd duidelijk in de keynote van Nicky Hekster van IBM Benelux tijdens Ricoh Open 2016. ‘Negentig procent van alle data in de wereld is in de afgelopen twee jaar gegenereerd’, zegt Hekster. Dat is veelzeggend. We zijn kennelijk pas net gestart met data genereren en we produceren momenteel maar liefst 2,5 miljard terabyte nieuwe data per dag. Dit slaan we op in de cloud.

Nu al zijn we in staat daar inzichten uit te halen, door informatie te combineren en te bewerken met algoritmes. Deze ‘intelligentsia’ neemt in de toekomst exponentieel toe, want zowel de hoeveelheid data als de rekenkracht van processoren verdubbelen continu.

Computer overklast mens
Een computer doet van oudsher precies wat je hem opdraagt. Dat verandert als computers patronen opgedragen krijgen, leren van hun fouten en deze vervolgens niet meer maken. Dat brengt de computer dichtbij menselijk, zintuigelijk gedrag. Als de computer dit snel kan en met veel (gecombineerde) data, dan kan hij de mens overklassen. En dat gebeurt steeds vaker. De e-nose ruikt beter dan de menselijke neus. En de wereldkampioen in het eeuwenoude strategiespel Go is onlangs verslagen door een computer. De kampioenen Jeopardy al in 2011.

Menselijk gedrag
Ja, de computer krijgt menselijk gedrag. Hij wordt zintuigelijk, cognitief. Begrijpt natuurlijke taal en menselijke communicatie. Redeneert, genereert, evalueert en verklaart hypothesen. Doet voorspellingen. Past zich aan op de keuzes en antwoorden van gebruikers en leert hiervan. En daarbij is de in- en output uitwisselbaar via application programming interfaces, ofwel api’s. Zo zijn opgedane inzichten elders verder te verrijken en weer opnieuw toe te passen. Zo wordt alles om ons heen steeds intelligenter en voorspelbaarder. Want softwarecode is overal, in elk systeem, object, device, proces en service. Daaraan kunnen we intelligentie toevoegen, via technologieën als sensoren, software, pattern recognition en machine learning.

800 miljoen A4 in één seconde
IBM biedt zelf een cognitief, open cloudplatform: Watson, vernoemd naar IBM’s oprichter, dat wordt gebruikt in 17 industrieën in 36 landen. Dit platform komt voort uit de ontwikkeling van een superschaakcomputer halverwege de jaren ’80 en past zich vandaag de dag voortdurend aan op veranderende inzichten uit data, nieuwe kennis en andere omstandigheden. Het leest maar liefst 800 miljoen A4-tjes in één seconde en kan de informatie meteen interpreteren, verwerken en toepassen.

Beter presteren
Deze Watson-technologie helpt verschillende sectoren om beter te presteren. Het verhoogt de individuele betrokkenheid in hospitality, accelereert farmaceutisch onderzoek, verbetert de processen in de maakindustrie en schaalt expertise op in o.a. de gezondheidszorg en advocatuur. In de sport is het optimale trainingsschema te vast te stellen door data over voeding, rust, herstel en training te combineren met persoonlijke parameters. Terwijl trends in mode en kleding voorspelbaar worden, door sentimentanalyses van grote groepen consumenten verregaand geautomatiseerd te analyseren.

De waarde voor uw business
U ziet: cognitieve business komt snel dichtbij, Het raakt ook uw organisatie, vroeger of later. Daarom is het nu tijd om erover na te denken. En wellicht actie te ondernemen. Start met een time-out om uitgebreid te brainstormen over de ongekende mogelijkheden, adviseert Hekster. En werk aansluitend een geïntegreerde visie en strategie uit. Houd bij de uitrol rekening met de analysemogelijkheden, die moeten ruim zijn. Gebruik cloud, data en cognitieve api’s binnen een IT-infrastructuur die is afgestemd op cognitieve workloads. Besteed tot slot voldoende aandacht aan de beveiliging. Want data vertegenwoordigt waarde en dat raakt steeds meer bekend.

Na zijn keynote schoof Nicky Hekster aan tafel bij Ronnie Overgoor van 7Ditches, die hem doorvroeg op de impact van AI op bedrijven en hoe je een cognitieve business nu echt in de praktijk kunt brengen. Bekijk het interview hieronder:

Bekijk hier de gehele keynote van Nicky Hekster terug.

Ervaar het in uw keuken
Wilt u de essentie van cognitieve business ervaren? Probeer dan Chef Watson. Dit programma combineert de data van duizenden bereidingswijzen met uw persoonlijke voorkeuren. Zo creëert u in mum van tijd een uniek recept dat voldoet aan uw smaak, aanwezige ingrediënten en kookgerei. Deel het daarna met uw sociale netwerk.

Downloads bij dit artikel

  • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

    Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

  • Humans and machines – The role of people in technology-driven organisationsWhitepaper

    Humans and machines: The role of people in technology driven organisations is an Economist Intelligence Unit report, sponsored by Ricoh. It explores how the interaction between humans and technology is evolving in businesses and other organisations, and asks whether and how technological progress will continue to be complemented by the infl uences of human imagination and intuition.

  • De hightech werkplekInfographic

    Stelt u zich voor: een echt innovatieve werkplek waar geavanceerde geautomatiseerde technologie en ondersteunende processen de norm zijn... Europese werknemers gaven hun visie op de werkplek van de toekomst.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook