Topprestaties door meer vitaliteit

Turbulente wereld? Topprestaties leveren vanuit méér vitaliteit

Leven en werken in de wereld van nu is topsport. Presteren, bereikbaar zijn, scherp blijven, dóórzetten maar. Voormalig Olympisch topsporter Marko Koers deelt tips voor meer energie en topprestaties.

360
0

Onze maatschappij stelt steeds hogere eisen. Altijd druk, altijd online, continue verandering… informatie-overload! Hoe lever je topprestaties in zo’n turbulente wereld? Hoe creëer je meer balans tussen werken en leven? Voormalig Olympisch topsporter Marko Koers deelt zijn ervaringen en tips. Kies ook voor meer fitheid en vitaliteit!

Leven en werken in de wereld van nu is topsport. Veel mensen ervaren continu druk. Om te presteren, bereikbaar te zijn, scherp te blijven, dóórzetten maar. En elke sporter weet dat keihard trainen goed is, dé manier om topprestaties te leveren. Maar als u de inspanning niet consequent afwisselt met rust, gaat het mis. In plaats van sterker, wordt u zwakker. De batterij raakt leeg, de emmer loopt over. Herkenbaar…?

Gelukkig kunt u hier zelf veel aan doen. Topsporters leren om hun batterij bewust ‘vol’ te houden. Door niet te reageren op elke twijfel of impuls. Door ook veel te ontspannen en te werken aan hun energie. Dit gaat niet vanzelf. Het is menselijk om maar door te gaan. Maar dit onbewuste gedrag heeft een negatieve impact op uw energieniveau.

Méér energie in 7 stappen
Ga bewust met uw energie om en blijf presteren in 7 stappen:

 1. Goed slapen
 2. Gezonde voeding
 3. Voldoende bewegen
 4. Blijven lachen / relativeren
 5. Dagelijks ontspannen
 6. Een passie (naast werk en gezin)
 7. Sociale contacten

Begin bij de basis
In onze hightech wereld zijn er ook zaken die altijd hetzelfde blijven. Slaap, voeding en beweging zijn en blijven het belangrijkst voor uw energieniveau. Maar wist u dat de uren vóór 00.00 uur dubbel tellen? Dat meer bewegen u helpt om beter te slapen? En dat toegevoegde suikers uw suikerspiegel zo snel laten stijgen en dalen, dat u flinke energiedips krijgt? Dus: op tijd naar bed, dagelijks bewegen en onbewerkt voedsel eten vormen de basis waaraan u kunt denken om uw prestaties en vitaliteit te verbeteren.

Neem vaak ‘power-breaks’
‘Lachen is gezond’, aldus het gezegde. En dit is maar al te waar. Veel lachen helpt u om te relativeren, u hoeft twijfels en stress niet zo serieus te nemen. Uiteraard helpt lachen u ook om de dagelijkse ‘ontspan-momenten’ te creëren. Door overdag vaker kort te ontspannen, slaapt u beter en voelt u zich fitter. Elke dag lekker in bad, een lunchwandeling maken, samen lachen of uw passie uitoefenen draagt véél meer bij aan uw vitaliteit dan één jaarlijkse vakantie van 4 weken.

Loopband onder het bureau
Wat geldt voor ontspanning, geldt ook voor beweging: anders werken is váker die stoel uit. Werkgevers zien dit steeds meer in. Kantoortuinen gaan op de schop, zitten wordt minder vanzelfsprekend. Tijd voor actie. Bij een grote verzekeraar kunnen de medewerkers al lopend op een loopband werken aan hun bureau. Neem eens de trap in plaats van de lift. Een 10 minute work-out maakt een wereld van verschil. Het houdt de hersens scherp.

Werk als een topsporter
Tot slot nog een tip: pak je werk aan met de mentaliteit van een topsporter. Stel dagelijks 3 haalbare doelen en meet hier je succes aan af. Stel niet uit – dat zúigt energie – maar begin meteen met de moeilijkste taak. Zet hiervoor gerust een uur alle e-mail en telefoons uit. Want zo’n succesmoment geeft zoveel energie, dat u de rest van de dag 3 keer zo hard knalt. Mentale fitheid heeft veel gemeen met fysieke fitheid. Pak uzelf methodisch aan en excelleer in deze turbulente wereld.

Downloads bij dit artikel

 • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

  Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

 • Inspiratie: Wonderful WorkInspiratie

  Het kantoor van de toekomst is al vaak beschreven en de verwachtingen zijn al even zo vaak bijgesteld. Het kantoor van de toekomst gaat verder dan alleen de technologische oplossingen die elkaar in een rap tempo opvolgen. Werken in deze nieuwe tijd draait om verbindingen, samenwerken en duurzame oplossingen. Klik hier voor de online versie van het inspiratieboekje 'Wonderful Work'.

 • Elke 2 weken de laatste werktrends in uw inboxInspiratie

  Abonneer u voor de WerkTrends nieuwsbrief om elke 2 weken automatisch en gratis de beste inzichten om anders te werken en beter te leven in uw inbox te ontvangen.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook