Data printplaat technology Ricoh WerkTrends

Van Big Data naar Bigger Data

Gepersonaliseerde diensten, unieke inzichten door het combineren van gegevens, een efficiencyslag op basis van gemeten resultaten: de blik is voornamelijk op de toekomst gericht.

284
0

Big Data zijn een populair onderwerp van gesprek in vergaderruimtes en in de media. Het beeld van grote hoeveelheden, ongestructureerde data die met grote snelheid op ons afkomen, spreekt tot de verbeelding. In de dagelijkse praktijk zet Big Data directies aan het denken over de kansen van zoveel informatie voor hun organisatie. Welke gegevens zijn er eigenlijk beschikbaar? Wat valt er te leren van de data die binnenkomt? En welke onontgonnen goudmijnen bevinden zich in de verscheidenheid aan IT-systemen? Gepersonaliseerde diensten, unieke inzichten door het combineren van gegevens, een efficiencyslag op basis van gemeten resultaten: de blik is voornamelijk op de toekomst gericht.

Kijk achterom
Het enthousiasme is begrijpelijk, want het hebben van de juiste informatie is een belangrijk concurrentievoordeel. Tegelijkertijd wordt een andere bron van kennis verwaarloosd omdat hij moeilijk toegankelijk is. Twee derde van de bedrijven heeft bedrijfskritische informatie die alleen maar op papier bestaat. Informatie zoals personeelsgegevens, financiële overzichten en inkooporders. Deze documenten liggen verspreid in archiefkasten, magazijnen en dossiers. Maar ook bij bedrijven die nu in verregaande mate geautomatiseerd zijn, is informatie van vijf tot tien jaar oud vaak uitsluitend op papier beschikbaar. Deze historische gegevens worden daardoor vaak niet meegenomen in zakelijke besluitvorming. Waardevol zakelijk inzicht bestond echter al voor de komst van digitale data, dus het heeft beslist zin om achterom te kijken.

Impact op recessie
In het onderzoek ‘Het totaalbeeld van Bigger Data uitgevoerd door Coleman Parkes Research, zei 68 procent van de leidinggevenden dat ze veel van de vorige recessie hadden kunnen leren, als ze betere toegang hadden gehad tot historische gegevens. Het had zelfs de impact van de huidige recessie kunnen verminderen. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat leidinggevenden goed weten dat papieren documenten waardevolle zakelijke informatie bevatten. Ruim de helft (58 procent) verwacht hun bedrijfskritische documentstromen binnen drie jaar te hebben gedigitaliseerd. Ook omdat dit een positieve invloed heeft op de productiviteit. Twee derde van hen vindt dat het zoeken naar de juiste gegevens nu simpelweg te veel tijd kost.

Informatiestromen
Alleen het scannen van papieren documenten is echter niet voldoende. De informatie moet onderdeel worden van de organisatie en toegankelijk zijn voor de relevante medewerkers. Dit betekent dat bedrijven opnieuw moeten bekijken welke informatie essentieel is voor zakelijke besluitvorming én die nodig is om optimaal op de behoeften van de klant in te kunnen spelen. Niet alleen digitaal, maar ook op papier. Die informatiestromen moeten worden gekoppeld aan werkprocessen, zodat kennis niet verloren gaat. Belangrijke tendensen en inzichten uit historische gegevens helpen het hele verhaal te achterhalen en verbeteren de zakelijke besluitvorming. De discussie over Big Data heeft ertoe geleid dat dit besef is gegroeid bij Europese leidinggevenden. Kennis van zowel het verleden als het heden zijn nodig om verstandige beslissingen te kunnen nemen voor de toekomst.

Aan de slag dus. Creëer Bigger Data uit Big Data door informatiestromen nu goed in te richten en op te nemen in de organisatie. Aan de slag met het digitaliseren van documenten? Dit e-book of deze video bieden wellicht inspiratie.

Downloads bij dit artikel

  • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

    Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

  • Het totaalbeeld van bigger dataVideo

    Bekijk hier de video 'Het totaalbeeld van bigger data' en ontdek de voordelen om van fysieke gegevens 'bigger data' te maken.

  • Het totaalbeeld van bigger dataInfographic

    Leidinggevenden in Nederland erkennen dat de mogelijkheden van big data niet schuilen in digitale informatie, maar ook in fysieke documenten die essentiële inzichten bevatten. Download hier de infographic.

Maurits Aalders Marketing innovatie

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook