5 Cybersecurity trends 2022
5 Cybersecurity trends 2022
Cybercriminelen worden steeds geraffineerder en hebben steeds geavanceerdere middelen tot hun beschikking. Het is belangrijk om te weten wat je online allemaal aan bedreigingen kunt verwachten. Wat zijn de belangrijkste trends rondom cybersecurity voor 2022? Ik zet ze graag op een rij, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Als direct gevolg van het vele thuiswerken, hebben we het afgelopen jaar met 64 procent meer hacks te maken gehad dan vorig jaar. Thuiswerkers hadden vooral te maken met meer aanvallen met ramsomware. Denk bijvoorbeeld aan phishing-mails met een dubieuze track-and-trace-link. Daarnaast was er een toename in het aantal datalekken te zien. In 2020 groeide het aantal datalekken al met 30 procent ten opzichte van 2019. Ook het aantal aanvallen op toeleveranciers namen in 2021 toe. Denk bijvoorbeeld aan de digitale gijzeling van VDL. Dit had impact op hun klanten waaronder Philips en chipfabrikant ASML. Tot slot werd onder meer de Coronacheck-app doelwit van een DDoS-aanval.
Cybersecurity trends voor 2022
Het komende jaar staat ons nog veel meer te wachten als het gaat om veiligheid op het internet. Ik neem je mee langs vijf cybersecurity trends waar we in 2022 mee te maken krijgen.
1. Meer ransomware: overweeg een cybersecurityverzekering
Ik ben ervan overtuigd dat wij in 2022 weer vaker te maken krijgen met ramsomware. Dit zorgt gegarandeerd voor discussies op het werk over het wel of niet afsluiten van een cybersecurityverzekering. Deze verzekering vergoedt eventuele schade die ontstaat na een cyberaanval. Ik raad je daarom aan dit onderwerp zeker op de agenda te zetten. Zo zorg je ervoor dat je er alles aan hebt gedaan om een aanval te voorkomen. Hier gaan verzekeraars ook naar vragen. Daarnaast is het prettig om te weten waar je aan toe bent wat betreft de hersteloperatie.
2. Phishing haakt in op actualiteit
Ook verwacht ik dat phishing blijft groeien. Vorig jaar zagen we al een toename van phishingberichten die inhaakten op de actualiteit. Zo werden er bijvoorbeeld zogenaamd mails verstuurd vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met een link om coronasubsidie aan te vragen. Wie op de link klikte, kwam terecht op een valse website van de RVO waar cybercriminelen persoonlijke gegevens of creditcardgegevens buitmaakten. Cybercriminelen worden steeds slimmer en de nepberichten zijn steeds moeilijker te onderscheiden van de echte. Blijf daarom waakzaam als het gaat om phishingberichten.
3. Toename hacks bij leveranciers
Een aanval op een transportbedrijf in 2021 zorgde voor een kaastekort in de supermarkt. Of denk aan de Kaseya-hack die de hele wereld trof. Ik voorzie volgend jaar ook een toename in het hacken van leveranciers. Dit is niet alleen vervelend voor hen, maar ook voor de consument. Daarnaast verbaast het mij niet als er volgend jaar nepfacturen worden verstuurd voor elektronica die nooit wordt geleverd. Wees dus gewaarschuwd.
4. Deepfake-video’s
Een andere trend op het gebied van cybersecurity is de ‘nepidentiteit’. Bekijk in deze video maar eens hoe angstaanjagend echt deepfakes kunnen zijn. Soms wordt deze techniek gebruikt voor humoristische of kritische video’s. Denk bijvoorbeeld aan de video van De Correspondent met Rutte, voorafgaand aan de klimaattop in Glasgow. Maar de techniek kan helaas ook worden toegepast voor identiteitsfraude.
Ik verwacht dat we in 2022 steeds vaker te maken krijgen met de gevolgen van de deepfake-techniek en dat de toepassingen steeds professioneler worden. Hierdoor zijn echt en namaak steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. Daarom is dit een ontwikkeling die we scherp in de gaten moeten houden.
5. Gehackte slimme apparaten
We maken steeds meer gebruik van steeds slimmere apparaten. Ook de apparaten in huis maken steeds vaker gebruik van je netwerk: het Internet of Things. Vaak maakt dit ons leven aangenamer en gemakkelijker, maar dit zorgt er ook voor dat je vatbaarder bent voor cybercriminelen. Lang niet al deze apparaten kunnen namelijk op tijd worden geüpdatet. Hierdoor hebben cybercriminelen de vrije hand om via een achterdeur naar binnen te sluipen en hier hun voordeel mee doen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat, maar ook op je slimme koelkast of auto kan een aanval worden geplaatst. Pas in 2024 gaat de nieuwe EU-wetgeving in die fabrikanten en leveranciers verplicht om door middel van certificering, meer aandacht te besteden aan de beveiliging van zulke apparaten. Tot dan ben je kwetsbaar als je gebruikmaakt van deze slimme apparaten.
Neem verantwoordelijkheid
Een 100 procent waterdichte oplossing is er helaas nog niet. Toch kun je als organisatie zoveel mogelijk doen om problemen te voorkomen. Neem je verantwoordelijkheid en investeer in IT-oplossingen en richt bedrijfsprocessen opnieuw in. Investeer ook in security-awareness onder medewerkers. Zodat zij op de hoogte zijn van de diverse verschijningsvormen van online dreiging en zo de veiligheid van jouw organisatie niet zomaar in het geding komt.
Webinar: cybersecurity
Ben je benieuwd hoe je de cybersecurity in jouw organisatie optimaal inregelt? Kijk het webinar, krijg waardevolle inzichten van experts én ontdek hoe verzekeringsmakelaar Schouten Zekerheid het aanpakt. Of download het Cybersecurity whitepaper..