Wat dragen apps bij aan de opkomst van videoconferencing?

De populariteit van o.a. Apple’s FaceTime en Microsoft’s Skype leidt tegelijk ook tot meer gebruik van zakelijke videoconferentie.

910
1

Door de opkomst van apps als FaceTime en Skype raken steeds meer mensen in hun privé-situatie vertrouwd met videobellen. Ze willen die mogelijkheid om via video te communiceren ook steeds vaker op het werk gebruiken. Marktonderzoeker Nemertes stelt dat steeds meer bedrijven investeren in een vaste videovergaderruimte als gevolg van de opkomst van videocommunicatie via apps.

Steeds meer organisaties bieden medewerkers mogelijkheden om plaatsonafhankelijk te werken. Dit maakt dat collega’s onderling op afstand gaan samenwerken. Door gebruik te maken van videoconferencing kunnen collega’s makkelijk en efficiënt met elkaar vergaderen. Voor een groeiend aantal organisaties maakt dit deel uit van de beschikbare communicatiemiddelen.

Vooral de behoefte naar videocommunicatie oplossingen voor mobiele apparaten groeit sterk. Ook het aanbod en de mogelijkheden van software en apps groeit, zeker in combinatie met integratie in zogenaamde unified communications systems. Uit onderzoek van Nemertes onder tweehonderd eindgebruikers blijkt dat steeds meer mensen met hun tablet, smartphone of laptop kunnen videovergaderen. Ook de vraag naar zakelijke video-oplossingen zoals vaste videovergaderruimten groeit.

Zakelijke eisen
Voor de zakelijke toepassingen van videovergaderingen worden wel andere eisen gesteld aan de apparatuur en oplossingen. Zo heeft men zakelijk de voorkeur om met meerdere personen te vergaderen. In-room communicatiesystemen zijn daarom vaak uitgerust met grote schermen. Alle deelnemers van de vergadering zijn goed zichtbaar. Het lijkt dan net of men fysiek met elkaar in de vergaderruimte zit. Ook al bevinden de andere deelnemers zich aan de andere kant van de wereld. Voor een goede samenwerking is non-verbale communicatie cruciaal. Door middel van videoconferencing zijn we in staat beter en interactiever te participeren tijdens vergaderingen. Bovendien zijn er vaak allerlei tools geïntegreerd om bijvoorbeeld presentaties te tonen in een tweede scherm of documenten te delen.

videoconferencingToenemend gebruik videoconferencing
Ondanks de sterke stijging van het gebruik van apps voor videoconferencing is er nog een lange weg te gaan, voordat video echt een standaard communicatiemiddel wordt. Uit het onderzoek onder IT-managers is gebleken dat nog geen 10% regelmatig gebruikt maakt van videoconferencing, danwel via de pc, tablet of smartphone.

Van de ondervraagden geeft 52 procent aan dat ze het aantal ruimtes wil uitbreiden. Slechts 7 procent van de respondenten geeft aan dat ze het aantal vaste videoruimtes in hun organisatie wil terugbrengen. De overige 41 procent  geeft aan dat ze voorlopig niets zullen veranderen.

De respondenten verwachten echter op korte termijn een duidelijke stijging van het gebruik van videovergaderruimtes door verbeterde toegang tot videoconferencing software, betere user interface en stimulans door executive management. Maatschappelijke factoren zoals het toenemende gebruik van consumentendiensten (denk aan FaceTime en Skype) leiden tot een toenemende vraag naar gelijkwaardige zakelijke diensten.

Volgens de respondenten die voorlopig niets willen veranderen in de bestaande video-omgeving (41%) is de voornaamste reden het ontbreken van de gebruikersbehoeften. Andere geven videocommunicatie een lage prioriteit, of hebben onvoldoende budget. Ook het gebrek aan een degelijke communicatiestrategie wordt genoemd als motivatie om niets te veranderen.

Dalende kosten videoconferencing
Het overgrote deel van de respondenten geeft aan dat verder te gaan investeren in videoconferencing. Dit komt o.a. door de dalende kosten van videoconferencing endpoints, infrastructuur en de toenemende beschikbaarheid van cloud-diensten.

Ongeveer 44 procent van de respondenten geeft aan zich verder te gaan verdiepen in de financiële bijdrage van videoconferencing voor zijn organisatie. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik alleen maar zal toenemen, dankzij de groeiende beschikbaarheid van mobiele endpoints zoals PC’s, tablets en smartphones. De groeiende vraag van gebruikers staat garant!

Geïnteresseerd in meer inspiratie over online samenwerken? Download dit gratis e-book.

 

Credit kleine foto: Simon Brown via Flickr.

 

Downloads bij dit artikel

  • Digitaal samenwerkeneBook

    Online samenwerken is tijd- en kostenbesparend en productief. Het scheelt reiskosten, reistijd, ondersteunt de creativiteit en is efficiënt. Download het e-book ‘Digitaal samenwerken’ en lees er alles over.

Wouter Sas Samenwerken in moderne werkomgeving

"Bij een moderne werkomgeving hoort een moderne bedrijfscultuur waarbij communicatie en samenwerken centraal staat."

Reageer ook

Reacties 1

Fred Biloen ,

Hoi Wouter, De achterstand die hardware gefocuste organisaties trachten in te halen (Cisco, Lifesize, Polycom etc.) is gebaseerd op een verouderd business model. Pur sang Cloud georiënteerde beeldbel en collaboratie bedrijven zoals ZOEMEurope / ZOOM.us hebben veel voordelen en kunnen, vanwege het feit dat ze device onafhankelijk hun dienst aanbieden, de kloof dichten tussen de boardroomsystemen en de individuele zakelijke medewerkers. Dit tegen maandelijkse bedragen vergelijkbaar met bijvoorbeeld ‘Spotify’ of ‘Dropbox’.


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook