3D Printen

Wat is nu al mogelijk met 3D printing in de gezondheidszorg?

3D printen is een hype. Elke dag verschijnen er berichten over in kranten, (vak)tijdschriften en op het internet. Vraag die al snel rijst: hoe staat het met de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen in de gezondheidszorg?

1219
0

3D printen is hot! Een hype zelfs. Elke dag verschijnen er tientallen berichten over dit onderwerp in onder meer kranten, (vak)tijdschriften en – natuurlijk ook – op het internet. De vraag die al snel rijst is… Hoe staat het eigenlijk met de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen? Wat kan er in dat woud van mogelijkheden nu al (wel) geprint worden? En wat (nog) niet? De hoogste tijd om de stand van zaken eens op de rij te zetten. Helemaal als het gaat om 3D printing binnen healthcare.

Als er een vakgebied is waar 3D printen echt nut kan hebben, dan is het healthcare wel. Stel je eens voor wat je zou kunnen bereiken voor patiënten als ‘onderdelen’ van hun lichaam in 3D geprint zouden kunnen worden… Dat zou wachtlijsten schelen, bedden in ziekenhuizen en een grote groep patiënten die nu langer last van hun kwaal hebben dan misschien nodig zou zijn als je werkelijk alles zou kunnen 3D printen. Maar helaas… zover is het nog niet helemaal. Er zijn wel degelijk goede ontwikkelingen gaan in het veld van 3D printing, maar veel staat nog wel een beetje in de kinderschoenen. Ik som een paar ontwikkelingen voor je op.

De gebieden in healthcare waarin 3D printing slim werken nu al mogelijk maakt
Zoals gezegd… Ontwikkelingen op het gebied van 3D printing binnen healthcare zijn er wel degelijk. Neem bijvoorbeeld de tandheelkunde. Daarin wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van 3D printing wanneer er nieuwe kronen en bruggen vervaardigd moeten worden. Ideaal. Want het gaat dan om een enkel stuk war geproduceerd moet worden maatwerk. En daar is 3D printing erg geschikt voor. Ook voor patiënten die een nieuwe heup of andere botvervanging nodig hebben, is er goed nieuws. Als deze zijn gemaakt van bijvoorbeeld titanium kunnen ze namelijk sinds kort via een speciale scan – exact op maat – 3D geprint worden. En dat scheelt een hoop kosten. Een heup of bot wat op maat gemaakt kan worden, past namelijk beter dan eentje die ongeveer past (en dat geldt voor bijna elke niet 3D geprinte heup). Een goede ontwikkeling. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor ziekenhuizen.

Hoe additive manufacturing in healthcare nog meer voor innovatie zorgt
Zoals je al vermoedt kunnen niet alle ‘onderdelen’ van het menselijk lichaam in 3D geprint worden. Alleen materialen die je kunt smelten en weer kunt laten stollen – zoals titanium – zijn op dit moment hiervoor geschikt. Helemaal omdat het materiaal oersterk moet zijn als het eenmaal uit de printer komt. Dit wil echter nog niet zeggen dat daarmee de mogelijkheden ophouden. 3D printen wordt bijvoorbeeld ook ingezet bij prototyping. Door het maken van een prototype op maat – afgelezen van bijvoorbeeld een scan of echo – kunnen artsen een ingewikkelde operatie van tevoren ‘oefenen’, ofwel vooraf stap voor stap doorlopen. Eventuele complicaties kunnen hierdoor voorzien worden. En de kans dat de operatie daadwerkelijk slaagt wordt hierdoor een stuk groter. En daar is natuurlijk iedereen bij gebaat. Patiënt en arts.

De toekomst van slim werken met 3D printing in healthcare
Wat dit belooft voor de toekomst? Dat is moeilijk te zeggen. Dat komt doordat ontwikkelingen binnen 3D printing sterk afhankelijk zijn van applicaties en de te gebruiken materialen, en niet zozeer de techniek. Het zit namelijk zo… 3D printen is niet voor elke toepassing interessant. En dat maakt de vraag naar 3D printen specifiek. In massa printen heeft weinig toegevoegde waarde. Daarin biedt 3D printen geen voordelen. Maar voor maatwerk is 3D printing zeker interessant. En op dat gebied zullen de ontwikkelingen zich dan ook (waarschijnlijk) in hoog tempo voortzetten. Denk maar eens aan het printen van levende cellen, bioprinten. Ook hier wordt veel over gepubliceerd. Ik hou je hiervan – en van de andere ontwikkelingen op het gebied van 3D printing – graag op de hoogte.

Downloads bij dit artikel

  • Smart systems, smarter doctors – Humans and machines in healthcareWhitepaper

    Robots in surgery are a dramatic example of how technology can help healthcare professionals become more creative as well as efficient in the effort to improve patient care. And much more efficient they will need to become if healthcare systems are to meet the daunting challenges facing them. Making better use of the myriad technologies coming available— areas ranging from diagnostics to telehealth and others—is central to this objective. Whitepaper of The Economist Intelligence Unit about Humans & Machines in Healthcare.

  • Patiënten vriendelijk verwelkomenWhitepaper

    Hoe ervaren patiënten hun bezoek aan uw zorginstelling? Hoeveel tijd besteden uw artsen en medewerkers aan het ontvangen van patiënten, en worden die uren wel efficiënt ingezet? Een betere inrichting van de zorglogistiek zorgt voor meer kwaliteit in de zorg, meer tevreden patiënten en u bespaart op de kosten. Dit kan door uw patiënten meer verantwoordelijkheid te geven (selfservice) en de klantvriendelijkheid van uw zorginstelling te verhogen (hospitality). Lees er alles over in dit whitepaper.

  • De opkomst van de iWorker in 2018 – HealthcareInfographic

    Beschikt de gezondheidszorg over de juiste technologie, processen en cultuur voor het effectief delen van informatie? En voor het faciliteren en aantrekken van iWorkers (informatiewerkers)?

Pieter Rahusen Verbinden, aanhalen en versterken

In mijn optiek moet er altijd ruimte zijn voor vernieuwing, ontplooiing en een open vizier. Door de dialoog aan te gaan met marketing, management en maatschappij, komen we tot echte verbeteringen voor producten, processen én patiënten.

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook