DJ discjockey

We worden allemaal deejay..!

Trendwatcher Tom Kniesmeijer over trends in werken en leven. Hij voorspelt een enorme vernieuwingsgolf op alle mogelijke fronten. “We staan nog maar aan het begin van de datarevolutie.”

683
2

Een trendwatcher heeft geen kristallen bol, maar is wel gevoelig voor subtiele wijzigingen in de toon van het maatschappelijke debat en de manier waarop we naar de wereld kijken. Hij ziet daarin ontwikkelingen die opkomen en wegebben. Tom Kniesmeijer is een van de trekkers van de jaarlijkse Trendrede, een initiatief van vooraanstaande trendwachters. Hij voorspelt een enorme vernieuwingsgolf op alle mogelijke fronten. “We staan nog maar aan het begin van de datarevolutie.”

“Als je de media aandachtig volgt, zie je panelen langzaam verschuiven. De discussies die de laatste tijd losbarsten over rendementsdenken, bijvoorbeeld op universiteiten, kon je al jaren zien aankomen. De gevestigde orde brokkelt af. De laatste bolwerken houden nog stand, maar bestaande systemen en protocollen zijn vastgelopen, ze functioneren niet meer. Zo hebben artsen het gevoel dat ze door allerlei regels niet meer de zorg kunnen verlenen zoals ze dat willen. Docenten klagen dat ze niet meer aan onderwijs geven toekomen. Vanuit die onvrede gaan mensen op zoek naar nieuwe manieren om betekenis aan hun werk en leven te geven, zodat ze daar weer voldoening uit halen.”


Vanuit onvrede gaan mensen op zoek naar nieuwe manieren om betekenis aan hun werk en leven te geven.


DJ set herculesVan de grote, logge systemen is een beweging gaande terug naar de menselijke maat. “We zitten volop in die overgang”, zegt Kniesmeijer. “Verantwoordelijkheden komen weer zo laag mogelijk in de organisaties te liggen. Siemens schrapte bijvoorbeeld bijna een complete managementlaag. De toverformule is ‘eigen kracht’: laat mensen zelf bepalen hoe ze hun leven en werk invullen, dat is voor iedereen uiteindelijk het beste. Als je daar tien jaar geleden over begon, zag je mensen denken: waar héb je het over? Inmiddels is het bijna een cliché. Zo radicaal als bij het Braziliaanse Semco, waar medewerkers hun eigen leiders kiezen, hun eigen werktijden bepalen en zelf beslissen hoeveel ze verdienen, zien we het nog niet veel. Buurtzorg van Jos de Blok komt al in de buurt: wijkverpleging in kleine teams zonder managers of bestuur, zonder protocollen en regels. De zorg draait er om vakmanschap en de persoonlijke band met patiënten. Het bedrijf heeft inmiddels 9000 medewerkers, en heel veel tevreden patiënten. Dergelijke bedrijfsmodellen worden nu druk gekopieerd.”

Samenwerken hoe dat uitkomt
De nadruk op individuele kracht neemt toe, maar dat betekent niet dat mensen elkaar niet opzoeken. Tom: “We blijven groepsdieren. Alleen gaan we ons op andere manieren organiseren. We werken minder in vaste teams,maar voor elk project brengen we de mensen bij elkaar die dat samen het beste tot een goed einde kunnen brengen. Er ontstaan allerlei dynamische verbindingen en dwarsverbanden. Flexplekken, flexwerkers en kantoortuinen sluiten daarbij aan. Zelfstandigen trekken samen tijdelijk in leegstaande kantoorpanden. Straatgenoten kopen gezamenlijk zonnepanelen in. We delen onze talenten en ons bezit. Op het werk, maar ook daarbuiten, vaak via online diensten als Peerby, Werkspot, Uber en AirBnB.”


In het eBook digitaal samenwerken lees je alles over anders samenwerken met behulp van videovergaderen.


Alles on demand
De voortschrijdende technologie is zowel de drijvende kracht achter, als het gevolg van deze verschuiving. “We zijn eraan gewend geraakt dat we alle informatie die we nodig hebben altijd en overal uit de lucht kunnen trekken. Thuis, in de auto, in de koffiebar, bij klanten. En hoe meer er mogelijk is, hoe meer we ook willen en verwachten. Dat leidt weer tot nieuwe diensten: het wordt bijvoorbeeld mogelijk dat ik vanuit huis alvast wat artikelen uitdraai op jouw printer, zodat je die nog even kunt inkijken voor een vergadering. Of dat ik via een app een cadeau uitzoek en dat onderweg naar een verjaardag vers geprint bij de 3D-printshop in de buurt ophaal. We zijn hard op weg een app-society te worden.”


Meer weten over hoe je altijd en overal kan printen, vanaf iedere device? Download hier het gratis eBook Mobiel Werken.


DJ set afstellen geluidInuïtieve IT
De grote uitdaging voor de informatietechnologie is om op al die individuele behoeften te blijven inspelen. “IT zal zich steeds beter moeten aanpassen aan hoe mensen hun werk en leven willen invullen. Overallsystemen hebben hun langste tijd gehad, want geen mens is gemiddeld. Ook IT’ers worden gedwongen om vanuit individuen te denken, en niet meer vanuit centrale systemen. Het wordt hun taak om verbindingslijnen tussen individuen te leggen en te zorgen dat iedereen kan werken zoals hij zelf wil. Overkoepelende systemen, zoals Yammer, die mensen een bepaalde manier van werken opleggen, komen moeilijk van de grond omdat ze niet aansluiten bij de individuele behoeften van medewerkers. Alles moet intuïtief werken. Met technologie willen we niet geconfronteerd worden, die moet aan de binnenkant zitten. Daarbij komt dat wat voor mij intuïtief is, dat voor een twintiger of mijn vader nog niet hoeft te zijn. We krijgen dus ook apps die je op verschillende niveaus kunt inrichten, op zo’n manier dat ze voor joú makkelijk zijn in het gebruik.”


Google heeft eerder dan jijzelf in de gaten dat je zwanger bent.


Van data naar zelflerende systemen
Tom voorziet ook steeds meer zelflerende systemen: software die zichzelf verrijkt en aanpast naar behoefte. Per individu. “Hoe beter je in staat bent de juiste data te filteren en te combineren, hoe beter dat lukt. Je ziet het nu al: Amazon kan op basis van jouw aankoop- en zoekgedrag vrij precies voorspellen welk boek jij morgen bestelt. Google heeft eerder dan jijzelf in de gaten dat je zwanger bent. Onze wearable vertelt ons wanneer het tijd wordt om weer eens een wandelingetje te maken. Ons leven wordt steeds meer door data gedreven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de quantumcomputers die eraan zitten te komen en die straks alles tussen de nullen en de enen kunnen invullen. We staan nog maar aan het begin van de datarevolutie.”


Met technologie willen we niet geconfronteerd worden, die moet aan de binnenkant zitten.


DJ partySchuiven en mengen
Te midden van al dit datageweld lopen individuen ook weer het risico zichzelf te verliezen. “Hoe kun je met al die prikkels die voortdurend op je afkomen, je eigen koers blijven houden? Veel mensen worstelen met informatieoverlast. En tijds- en plaatsonafhankelijk werken is leuk en aardig, maar hoe ga je daar in de praktijk mee om? Want hoe werk je goed samen als de één graag om zes uur klaar is met z’n todolijstje en de ander juist ’s avonds op stoom komt? En als je in het weekend een informatieverzoek naar een collega stuurt, verwacht je dan dat die direct reageert? De term ‘jomo’, de ‘joy of missing out’, wint terrein. Mensen hebben ook de behoefte om zich af en toe te kunnen afschermen, om een ‘laat me met rust’-knop te kunnen inschakelen, zodat ze even geen berichten en informatie doorkrijgen. Vóór het tijdperk van de datarevolutie was dat de norm, maar tegenwoordig vraagt dat om heel veel afstemming. Wie doet wat wanneer en wat kunnen we van elkaar verwachten? Als een ware deejay zijn we continu aan het mengen en met schuifjes in de weer om alles voor iedereen precies op het juiste niveau te krijgen. Daar gaan we althans naartoe.”


Tom KniesmeijerTom Kniesmeijer in vogelvlucht
Na een korte periode als communicatietrainer adviseert Tom Kniesmeijer als toekomstpsycholoog al twintig jaar Nederlandse en internationale opdrachtgevers over Identiteit & Context: wie zijn we, hoe staan we sterk in de buitenwereld? Tom is auteur van Het matje (2011), Zingevingsfitness (2011) en Seizoenen van de tijdgeest (2009) en een van de initiatiefnemers van de jaarlijkse Trendrede.


Dit interview verscheen eerder in het inspiratieboek Work.Live. Meer lezen? Het eBook is gratis te bestellen via zo.ricoh.nl.

Credit foto’s: Pexels en Picjumbo

Downloads bij dit artikel

  • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

    Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

  • Digitaal samenwerkeneBook

    Online samenwerken is tijd- en kostenbesparend en productief. Het scheelt reiskosten, reistijd, ondersteunt de creativiteit en is efficiënt. Download het e-book ‘Digitaal samenwerken’ en lees er alles over.

  • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

    Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. Brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 2

Anthonie Taselaar ,

in alle publicaties inzake werk ben ik op zoek naar expliciete aan dacht voor werkmogelijkheden voor onze gehandicapte dochter; biedt Uw kennisareaal hiervoor concrete aanknopingsmogelijkheden ?

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in ,

Hallo Anthonie, het is niet helemaal helder wat voor soort informatie je precies zoekt. Wij richten ons generiek op werkend Nederland. Daardoor zul je binnen WerkTrends inderdaad niet direct informatie vinden die antwoorden geeft op een dergelijk bijzondere of zeer specifieke situatie. Maar als je de artikelen en links doorneemt kom je informatie tegen die je wellicht toch verder kan helpen.


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook