Cloudwatervrees? 5 voordelen van de cloud

 • 622
 •  1
 • 2 min
 • 31 mrt 2020
Last van ‘cloudwatervrees’? 10 punten voor een doordachte keuze! 2

Cloudwatervrees? 5 voordelen van de cloud

 • 622
 •  1
 • 2 min
 • 31 mrt 2020

Als cloud-consultant spreek ik regelmatig organisaties die de stap overwegen naar de cloud, maar nog twijfelen vanwege ‘het onbekende’. En wegen de kosten wel op tegen de voordelen? Heb jij ook last van ‘cloudwatervrees’? Ik licht 5 voordelen toe.

1. Investeren in cloud? Niet nodig!

Data, applicaties en software on premise opslaan en beheren vraagt om een kapitaalinvestering in apparatuur (servers), stroom, koeling en een (veilige) serverruimte. Werk je in de cloud? Dan is investeren niet nodig. Tegen een vast bedrag per maand weet je exact waar je aan toe bent en is alles geregeld.

2. Cloud is flexibel en schaalbaar

IT-behoeften kunnen in korte tijd snel veranderen. Gelukkig is de cloud flexibel en schaalbaar. Heb je plotseling meer of juist mínder capaciteit nodig? Geen probleem. De cloud groeit met je mee. Plus: je betaalt naar gebruik, dus je betaalt nooit teveel. Dit in tegenstelling tot on premise beheer, waarbij je snel te maken krijgt met onder- of overcapaciteit.

3. Gegevens altijd en overal beschikbaar

Kies je voor de cloud, dan kun je documenten altijd en overal raadplegen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Nu hoor ik je denken: ‘Dit kan toch ook via een VPN-verbinding?’ Jazeker, alleen heb je dan wel een laptop nodig. De cloud werkt veelal apparaat-onafhankelijk. Je bewerkt en deelt documenten vanaf elk device.

4. Data blijft intact bij calamiteiten

Een on premise serverruimte voelt veilig en vertrouwd, maar fysieke servers zijn erg kwetsbaar in geval van calamiteiten. Bij brand, inbraak of lekkage is de kans op dataverlies enorm. In de cloud blijft jouw data altijd volledig intact. Want gerenommeerde providers voorzien hun datacenters van geavanceerde brand-, inbraak-, en lekkagebeveiliging. Ook slaan ze jouw data op verschillende locaties op.

5. Eenvoudig online samenwerken

Samenwerken is nu eenvoudiger dan ooit. Even snel een papieren document inscannen en direct delen met collega’s of relaties aan de andere kant van het land? In de cloud heb je dit zo geregeld. Het is zelfs mogelijk om documenten met meerdere mensen tegelijk te bewerken. En je hoeft geen bestanden meer te mailen.

Dus: cloudwatervrees?

Nergens voor nodig! Het biedt tal van kansen om (kosten)efficiënter en flexibeler te werken. Natuurlijk zijn er punten om vooraf goed over na te denken. Hierover lees je meer in mijn volgende artikel.

Benieuwd naar de kansen?

Ben je benieuwd of deze manier van samenwerken interessant is voor jouw organisatie? Stuur mij een e-mail om vrijblijvend van gedachten te wisselen!


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

E-book

Naar de cloud, maar welke past bij jou?

 1. Nut en noodzaak van de cloud
 2. Waarom een cloudstrategie
 3. Formuleren van een cloudstrategie
 4. Keuze van een cloudplatform
Download

Kennisbank