Hybride werken: werk efficiënt in de cloud

 • 70
 •  5
 • 2 min
 • 02 jan 2023

Hybride werken: werk efficiënt in de cloud

 • 70
 •  5
 • 2 min
 • 02 jan 2023

De trend van hybride werken heeft de transitie naar de cloud nog urgenter gemaakt. Hoe maak je dit tot een succes?

Uit onderzoek van Accenture blijkt dat 78% van de organisaties de digitale transformatie wilt versnellen. En daarbij leggen zij de nadruk op de cloud. Dat is niet zomaar. De cloud zorgt ervoor dat je eenvoudig kunt versnellen en je organisatiedoelen sneller realiseert. De cloud maakt je IT namelijk flexibel, wendbaar en schaalbaar.

Noodzakelijke randvoorwaarde

En een flexibele, schaalbare en wendbare IT is een noodzakelijke randvoorwaarde om je snel aan te kunnen passen aan veranderende klantvragen en marktomstandigheden. Het is ook essentieel om hybride werken mogelijk te maken. Met de cloud zijn de juiste informatie, data en applicaties immers altijd en overal beschikbaar voor medewerkers. Bovendien geeft de cloud je organisatie meer innovatiekracht. De laatste functionaliteiten en technologieën zijn immers altijd binnen handbereik.

Formuleer realistische clouddoelstellingen

Download factbook ‘Laat je werkplek echt voor je werken’

Tegelijk is de stap naar de cloud niet in één dag gezet. Allereerst is het belangrijk dat je een realistische doelstelling formuleert, zodat je deze ook echt realiseert. Ik spreek bijvoorbeeld regelmatig organisaties die als doel hebben om de kosten te verlagen. Dat gaat helaas niet altijd op. De cloud is qua kosten niet per se veel voordeliger dan on premise IT. De winst zit hem wél absoluut in het gemak, de flexibiliteit en schaalbaarheid. Ook de kostenstructuur is een stuk voorspelbaarder vanwege het maandelijkse karakter.

Stel een cloudtransitieplan op

Ook een transitieplan is belangrijk voor een succesvolle stap naar de cloud. Heb je hier al aan gedacht? Hierin bepaal je zowel langetermijnplannen als acties op kortere termijn. Betrek de eindgebruikers (je medewerkers) bij dit plan, vanaf het allereerste begin. Vraag hen naar hun ideeën, behoeften, voorkeuren en mening. Het zijn immers je medewerkers die straks met de nieuwe technologie en manier van werken aan de slag gaan. Zij vormen de sleutel tot succes van de cloudtransitie.

Zeker van maximale security

Maak je de stap naar de cloud, dan wil je vanzelfsprekend zeker zijn van optimale security. Met je keuze voor de cloud worden al je documenten en gegevens versleuteld opgeslagen, in datacentra die beschikken over de juiste veiligheidscertificaten. Bovendien worden hier beveiligingsupdates automatisch uitgevoerd. Je hebt hier zelf geen omkijken naar en bent altijd zeker van optimale security.

De transitie is nooit klaar

Tot slot: de transitie naar de cloud is nooit klaar. Realiseer je dat het gaat om een continu proces. Je wordt continu gevoed met nieuwe mogelijkheden, innovaties en functionaliteiten. En dat is juist de kracht van de cloud: continu innoveren om werken vanaf nu optimaal te faciliteren en tot een succes te maken.

Factbook ‘Laat je werkplek écht voor je werken’: krijg de feiten en vorm je beleid

Wil je weten hoe je hybride werken tot een succes maakt in jouw organisatie? Download het factbook ‘Laat je werkplek écht voor je werken’. Hierin ontdek je de belangrijkste cijfers inclusief duiding en concrete adviezen. Ook lees je hoe andere organisaties hybride werken.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Factbook

Laat je werkplek écht voor je werken

Ontdek in dit factbook:

 1. Feiten en cijfers rondom hybride, slim, veilig en in de cloud werken.
 2. Inzichten van digital services-expert Huib Kolen.
 3. Praktijkervaringen van o.a. VolkerWessels Telecom, Royal FloraHolland en Pré Wonen.
 4. Concrete tips en adviezen.
Download

Kennisbank