Last van ‘cloudwatervrees’? 5 punten voor een doordachte keuze!

 • 458
 •  10
 • 2 min
 • 28 apr 2020
Last van ‘cloudwatervrees’? 10 punten voor een doordachte keuze! 4

Last van ‘cloudwatervrees’? 5 punten voor een doordachte keuze!

 • 458
 •  10
 • 2 min
 • 28 apr 2020

Als cloud-consultant spreek ik regelmatig organisaties die de stap overwegen naar de cloud. Ik krijg dan vaak vragen als: ‘Wat gebeurt er precies met alle data?’, ‘Wat als mijn cloudprovider een storing heeft?’ en ‘Is het wel veilig?’ Heb jij ook last van ‘cloudwatervrees’? Ik licht 5 aandachtspunten toe. Voor een weloverwogen keuze.

1. Betrouwbaarheid cloud provider

In mijn vorige artikel schreef ik over de 5 voordelen van de cloud. Eén van die voordelen is tegelijk ook een belangrijk aandachtspunt. Namelijk dat er alleen een werkende internetverbinding nodig is om bij je documenten te kunnen. Wat als je provider een storing heeft? Dan kan het zomaar zijn dat je een dag(deel) niet kunt werken. Gerenommeerde providers maken daarom altijd gebruik van een krachtige noodstroomvoorziening voor hun datacenter. Zo’n noodvoorziening kan een storing dan urenlang opvangen.

Overweeg ook een redundante internetverbinding. Dit is een dubbele internetverbinding, bij voorkeur van een provider die is aangesloten op een andere backbone. Deze kan dan als back-upverbinding fungeren als de hoofdverbinding uitvalt.

2. Veiligheid en juridische impact

Je wilt natuurlijk dat alle data altijd veilig is én dat je juridisch in control blijft. Ga vooraf na of de cloudprovider voldoet aan (branchegerelateerde) wet- en regelgeving rondom dataopslag. Onderzoek ook waar jouw data wordt opgeslagen. Het liefst is dat op Nederlands grondgebied. Je data valt dan onder de Nederlandse wet- en regelgeving. Laat ook contractueel vastleggen wie de data wel en niet kan inzien.

Zorg ook dat in het contract geborgd is wie verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies in geval van uitval of storing. Een betrouwbare provider beschrijft in het contract altijd duidelijk wáár de data staat, wat er gebeurt bij calamiteiten en wie waarvoor verantwoordelijk is.

3. Standaardoplossing of maatwerk?

Ga vooraf na of een standaardoplossing volstaat of dat er maatwerk nodig is. Een standaardoplossing is voordeliger, maar als later toch maatwerk nodig blijkt kunnen de kosten oplopen. Maatwerk is bijvoorbeeld nodig als je integratie met andere clouddiensten wenst of als je gedeeltelijk on premise wilt blijven beheren. Breng daarom vooraf je wensen in kaart en laat je hierover goed adviseren.

4. Hoe kredietwaardig is de cloud provider?

Stel je eens voor: heb je eindelijk je keus gemaakt voor een nieuwe cloudprovider, gaat deze plotseling failliet. De nachtmerrie van elke organisatie, want heb je dan nog altijd recht op jouw data? Check vooraf de kredietwaardigheid van een provider en laat je goed adviseren over wat de gerenommeerde partijen zijn. Heeft een provider bijvoorbeeld slechts één datacenter? Dan moeten alle alarmbellen afgaan.

5. Neem je organisatie mee in de verandering

De cloud vraagt om een nieuwe manier van werken. Het succes van jouw keuze valt of staat met het draagvlak onder medewerkers, die er straks mee aan de slag moeten. Neem daarom zoveel mogelijk mensen in je organisatie mee in de verandering en laat hen meedenken in welke cloudoplossing aansluit op de behoeften in jouw organisatie. Dat levert ongetwijfeld zeer waardevolle inzichten op.

Ontdek meer tips over digitaliseren

Wil je meer weten over digitaliseren? Lees meer over het wat, waarom en hoe van digitaliseren en ontdek praktische tips in het stappenplan Papierloos werken.


Erica van den Biggelaar 1

Erica van den Biggelaar (auteur) Niets is zo blijvend als verandering. Maar ondanks dat worden bij veel organisaties “repeterende” bedrijfsprocessen dagelijks (handmatig) nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Ik daag mensen, organisaties en mezelf graag uit om samen te kijken...

E-book

Naar de cloud, maar welke past bij jou?

 1. Nut en noodzaak van de cloud
 2. Waarom een cloudstrategie
 3. Formuleren van een cloudstrategie
 4. Keuze van een cloudplatform
Download

Kennisbank